Ηλεία Κινηματογράφος

Από τις «Στάχτες» στο 1ο Βραβείο – Οι φονικές πυρκαγιές του 07′ πηγή έµπνευσης για τους µαθητές του ΓΕΛ Κρεστένων

Ακούστε το άρθρο

Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Β (13-16 ετών) της 20ής camera zizanio του 23ου ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Ολυµπίας για Παιδιά και Νέους απέσπασε η ταινία «Στάχτες», διάρκειας 8 λεπτών και 55 δευτερολέπτων του Γενικού Λυκείου Κρεστένων.

Οπως αναφέρει η επιτροπή το βραβείο δόθηκε στην ταινία «Για την πρωτοτυπία στην απόδοση του θέµατος, την καλή του σκηνοθεσία, τη µεγάλη παρουσία των παιδιών σε κεντρικούς ρόλους µε δυνατές ερµηνείες.

Γιατί είναι µια ταινία ζωντανή, δυνατή και αλληλέγγυα που µας συγκίνησε και ξαναζωντάνεψε µνήµες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που µας έχουν όλους και όλες σηµαδέψει».

Η ταινία αφορµάται από τις φονικές φωτιές του 2007 στην Ηλεία και περιγράφει τις προσωπικές ιστορίες µαθητών που βίωσαν µαζί µε τις οικογένειές τους τον όλεθρο.

Οπως σηµειώνει µιλώντας στην «Π» η διευθύντρια του ΓΕΛ Κρεστένων Αναστασία Μαστοροπούλου, «Μέσα από πολλές ιδέες που είχαν συζητηθεί, όσον αφορά το θέµα, επιλέχθηκε το συγκεκριµένο, καθώς είναι κάτι που είτε το έζησαν είτε το έχουν ακούσει από τους γονείς τους, υπάρχουν βιώµατα» και συνεχίζει: «Η ταινία συνδυάζει αφήγηση και ντοκιµαντέρ.

Υπάρχουν µαθητές που αφηγούνται τι έκαναν εκείνη την περίοδο, υπάρχει και δραµατοποίηση µε σκηνές πυρκαγιών που οι µαθητές συµµετέχουν στην κατάσβεση, µεταφέρουν βιώµατα ως τραυµατίες στο νοσοκοµείο µέσα από την δραµατοποίηση. Τα παιδιά συµµετείχαν µε έντονη συναισθηµατική φόρτιση. Επαιζαν και το ζούσαν». Μάλιστα, όπως επισηµαίνει η κ. Μαστοροπούλου, οι µαθητές του σχολείου συµµετέχουν σε πολλά εκπαιδευτικά προγράµµατα και έχουν διακριθεί και σε άλλους διαγωνισµούς.

«Είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και έχουµε δώσει βαρύτητα στα πολιτιστικά προγράµµατα καθώς τα παιδιά µαθαίνουν µέσα από αυτά» λέει χαρακτηριστικά.

Το χρονικό της δηµιουργίας της ταινίας εξιστορεί στην «Π» η Αντωνία Σαγρή, µαθήτρια του ΓΕΛ Κρεστένων που συµµετέχει και στην ταινία: «Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την κ. Εύη Αναστοπούλου που ασχολείται µε το Φεστιβάλ χρόνια και είχαµε την τύχη να την έχουµε στο σχολείο µας. Στην αρχή σκεφτήκαµε ένα θέµα που να αφορά όλους µας και έτσι καταλήξαµε στις πυρκαγιές του 2007. Αποφασίσαµε πως ήταν ένα θέµα για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσµος. Είχαµε βοήθεια από τον Νίκο Σταµπουλόπουλο, µε τα πλάνα να είναι πολύ αληθινά, κάτι που έκανε την ταινία να ξεχωρίσει. Στη σκηνή στο νοσοκοµείο πολλά από τα κλάµατα που βλέπετε στην ταινία ήταν αληθινά. Και είχαµε και βοήθεια από το Πυροσβεστικό Σώµα και του Κέντρου Υγείας Κρεστένων». Οσον αφορά στη βοήθεια του Πυροσβεστικού Σώµατος και των µελών του Κέντρου Υγείας Κρεστένων, η Αντωνία Σαγρή σηµειώνει πως τους αφιέρωσαν πολύ χρόνο, εξηγώντας στους µαθητές πραγµατικά βιώµατα, πώς έζησαν στην Πυροσβετική εκείνες τις ηµέρες, αλλά και τον πανικό στο Κέντρο Υγείας. «Αυτό βοήθησε πολύ στις ερµηνείες µας, καθώς όταν συνέβη αυτό ήµασταν πολύ µικροί» λέει χαρακτηριστικά.

Τα γυρίσµατα, κράτησαν µία εβδοµάδα, ενώ υπήρξαν και πολλά εξωτερικά γυρίσµατα, όπως η «αναβίωση» των πυρκαγιών µε κάψιµο ξύλων που έγινε µε µεγάλη προσοχή, η επίσκεψη σε ένα εγκαταλελειµµένο σπίτι ώστε να δείξουν τα συντρίµµια που άφησε πίσω της η φωτιά κ.ά.

Συµµετείχαν οι µαθητές του ΓΕΛ Κρεστένων: Ελένη Αντωνίου, Γεώργιος Ασηµακόπουλος, Μαρία Ασηµακοπούλου, Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου, Γεώργιος Βλαχόπουλος, Ακριβή Βούλγαρη, Αγάπη Βρέτταρου, Θεόδωρος ∆ούφας, Λυδία Ζωγόγιαννη, Ιωάννης Καλκανάς, Χρυσάνθη Καλογεροπούλου, ∆ηµήτρης Καραθανάσης, Ζωή Καράµπελα, Αικατερίνη Καρνάρου, Γεωργία Καφετζή, Μαρία Ευγενία Καψιµάλη, Φιλιώ Κοπανιτσάνου, Σπυρίδων Κοτρέτσος, Αθηνά Κουφωλιά, Ελεάννα Λαζαρή, Αντωνία Μαντζαράπη, ∆ιονυσία Σαβουιδάκη, Αντωνία Σαγρή, Αγγελική Σεφερλή, Αικατερίνη Σπυροπούλου, Κωνσταντίνος Χασοµέρης. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Εύη Αναστοπούλου. Υπεύθυνος εργαστηρίου/µοντάζ: Νίκος Σταµπουλόπουλος.

Το σχολείο και οι µαθητές ευχαριστούν θερµά: Το πυροσβεστικό κλιµάκιο Κρέστενας και τον προϊστάµενό του Κωνσταντίνο ∆ρακόπουλο, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρεστένων και τον αναπληρωτή διοικητή του Ιωάννη Χουζούρη, τον πυροσβέστη Θεοδωρόπουλο Ιωάννη, για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού αρχείου από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, τη διευθύντρια του ΓΕΛ Κρεστένων, Αναστασία Μαστοροπούλου, την καθηγήτρια Γωγώ Κολαΐτη και την κυρία Πολυξένη Σταυροπούλου.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα