Οικονομία

Από το Βερολίνο η μάχη των συντάξεων

Ακούστε το άρθρο

Σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα έχουμε τις επόμενες μέρες τον δεύτερο γύρο για την αναστροφή της περικοπής των συντάξεων που συνδέεται και με τις ελαφρύνσεις ως το 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα βρεθεί σήμερα στο Βερολίνο για την σύνοδο των σοσιαλιστών υπουργών οικονομικών της ΕΕ που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μετά την πρώτη μετά το μνημόνιο αξιολόγηση θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αλλά και με το επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων της Αθήνας. Με τον Γερμανό ομόλογο του, Όλαφ Σόλτς, παρότι θα υπάρχει μια κοινωνική συνάντηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες καθώς ούτε και θεσμοί έχουν εμφανίσει επίσημα το ελληνικό αίτημα για τις συντάξεις.

Την Πέμπτη η αποτίμηση της αξιολόγησης της Αθήνας θα συζητηθεί στην σύνοδο των Ευρωπαίων τεχνοκρατών του Euroworking group. Κατά την σύνοδο η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματά της και για την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων. Ότι δηλαδή το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό καθώς εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ότι η αναστροφή του δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 και ότι επιπλέον είναι και αντιαναπτυξιακό. Η θέση που θα πάρουν οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών θα περάσει και ως εισήγηση και στο Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου ημέρας κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 στην Βουλή.

Την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρυ Ράις, θα έχει την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών. Σε αυτήν το Ταμείο το οποίο δεν συνυπέγραφε την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών θεσμών μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να τοποθετηθεί και για το θέμα της περικοπής των συντάξεων που επέβαλε ως διαρθρωτικό και δημοσιονομικό μέτρο μαζί με την περικοπή του αφορολόγητου και το αφορολόγητο.

Συνεχίζεται η ανταλλαγή στοιχείων

Στο μεταξύ το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συνεχίζει να ανταλλάσσει στοιχεία με τα στελέχη των θεσμών ενόψει της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Η αφαίρεση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου προϋποθέτει συμφωνία σε τρία σημεία που θα διαμορφώσουν το δημοσιονομικό περιθώριο από το 2019 έως το 2022 ώστε να καταστεί εφικτό να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να συμφωνηθεί:

Ότι η Ελλάδα θα μπορεί να πετυχαίνει υπεραπόδοση στον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το σύνολο της τετραετίας. Με άλλα λόγια θα πρέπει να επικυρωθεί η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου για υπερπλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022. Πρώτο βήμα θα είναι η οριστικοποίηση του υπερπλεονάσματος για το 2018 και 2019.

Πότε και πως θα εφαρμοστούν ως ελαφρύνσεις τα κοινωνικά αντίμετρα με κόστος 1,9 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και τα φορολογικά αντίμετρα με κόστος 2 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί για το 2020 . Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εφαρμοστούν σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας αλλά θα πρέπει και εδώ οι δανειστές να συμφωνήσουν στην χρονική σειρά εφαρμογής τους.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο θα είναι η συμφωνία στο ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι εκτός από αχρείαστο δημοσιονομικά δεν είναι ούτε διαρθρωτικό. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αποδειχθεί με στοιχεία ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχίζει να μειώνει τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα