Αχαϊα

Από το λιμάνι της Πάτρας ανοίγει την Δευτέρα ο τουρισμός – Αίρεται η καραντίνα

Ακούστε το άρθρο

Από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας γίνεται από την Δευτέρα 19 Απριλίου η αρχή για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος στην Ελλάδα. Στα δυο λιμάνια από την Δευτέρα αίρεται η καραντίνα για όσους φθάνουν ακτοπλοϊκώς και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσης τους ή η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.

Το ίδιο θα ισχύσει και για πτήσεις σε συγκεκριμένα αεροδρόμια της χώρας. Πρόκειται για αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κως, Χανιά, Ηράκλειο, Σαντορίνη. Μύκονος και Κέρκυρα.

Θα υπάρχουν στοχευμένοι έλεγχοι σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα, τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει για την περίπτωση που η χώρα προέλευσης των επισκεπτών απαιτεί την ύπαρξη αρνητικού τεστ για την επιστροφή των πολιτών της, μετά τις διακοπές τους. Έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να διενεργούνται έλεγχοι PCR ή αντιγόνων απευθείας στα καταλύματα όπου διαμένει κάθε φιλοξενούμενος που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, διευκολύνοντας κατά αυτό τον τρόπο την προσέλκυση τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες.

Από το μέσον του Μαΐου και εξής, στο πλαίσιο του γενικού ανοίγματος του τουριστικού κλάδου, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό.

Η άρση των περιορισμών αφορά πτήσεις από χώρες της Ε.Ε., καθώς και από έναν περιορισμένο αριθμό άλλων χωρών που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία και το Ισραήλ.

Στα χερσαία σύνορα της χώρας θα λειτουργήσουν σε αυτή την πρώτη φάση δύο σταθμοί για την είσοδο τουριστών στους σταθμούς του Προμαχώνα και Νυμφαία, ενώ στην δεύτερη φάση του ανοίγματος θα επιτραπεί η διέλευση τουριστών και από τους σταθμούς με τη Βόρεια Μακεδονία στους Ευζώνους και τη Νίκη.

Όσον αφορά την κρουαζιέρα, από την επόμενη εβδομάδα, θα επιτρέπεται το blue cruising, δηλαδή η κρουαζιέρα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν υπάρξει η πλήρης απελευθέρωση θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην πλήρη άρση των περιορισμών.

via

Όλη η επικαιρότητα