Αθλητισμός

Αρίων Αμαλιάδας: Ερωτήματα (στη ΓΓΑ) που ψάχνουν απαντήσεις…

Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα απεύθυνε στη ΓΓΑ ο Αρίων Αμαλιάδας, σχετικά με προβλήματα που υπάρχουν από την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε ή θα δοθεί λόγω covid 19 στα σωματεία.

Το πρόβλημα αφορά στο νομό μας 6 από τα 49 εγγεγραμμένα σωματεία που πήραν ή θα πάρουν οικονομική ενίσχυση και καλλιεργούν 2 ή και περισσότερα αθλήματα, αλλά πολλά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Ουσιαστικά βάσει νόμου, τα σωματεία με 2 και άνω αθλήματα είναι υποχρεωμένα τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους την 18-12-2020 να χρησιμοποιηθούν ως 31-12-2020, σε δαπάνες που ουσιαστικά δεν ξέρει κανείς ποιές είναι και αν θα εγκριθούν απ’ τον επίτροπο.

Ενημερώθηκαν δε πρώτη φορά γι’ αυτό με e-mail από τη ΓΓΑ τη Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 το απόγευμα, με προθεσμία ανάρτησης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ τη Κυριακή 28-2-2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση με τα ερωτήματα που απευθύνει ο Αρίων:

«Όλα τα σωματεία που έκαναν εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ και έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση, πήραν και το παρακάτω μήνυμα το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου (αναρτημένο και στη σελίδα της ΓΓΑ), το οποίο δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, για όσους έλαβαν ποσό άνω των 3.000 ευρώ , δηλαδή τα σωματεία που έχουν από δύο ή και περισσότερα τμήματα.

Σας ενημερώνουμε ότι ο αριθμός απόφασης οικονομικής ενίσχυσης των σωματείων λόγω covid -19  είναι Α.Π.: ΥΠΠΟΑ/ΥΓ/ΓΔΟΥ/ΔΟΥΤΑ/ΤΠΕΦΔΑΑΛΟΘ/696968/69728/46185/7486/1809 ώστε να μπορείτε να ανεβάσετε στο μητρώο επιχορηγούμενων φορέων (για ποσά άνω των 3.000,00 ευρώ) την ενίσχυση και τις δαπάνες.

Ομάδα Υποστήριξης Μητρώου ΓΓΑ

Εύλογα λοιπόν υπάρχουν τα παρακάτω ερωτήματα:

Το μήνυμα στα σωματεία ήλθε απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβ. 2021, 3:25 μ.μ., κάποιοι το κατάλαβαν την επομένη και η διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28/2/2021, δηλαδή την Κυριακή, χωρίς αυτή η ενημέρωση  να αναφέρεται πουθενά ως οδηγία, ούτε να έχει τεθεί το χρονικό περιθώριο που απαιτείται.

  • Ο νόμος υπάρχει βέβαια από τον μήνα Σεπτέμβριο, γνωρίζουμε ότι δεν νοείται άγνοια νόμου, όμως δεν λάβαμε από μέρους της ΓΓΑ ενημέρωση γι’ αυτό, ενώ αντίθεταη ΚΥΑπερί επιχορήγησης των σωματείων του Δεκεμβρίου αρθ. 1 παρ. β. ορίζει ότι:  Για την οικονομική ενίσχυση της παρούσας απόφασης δεν τυγχάνει εφαρμογής η παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 2725/1999.  Τελικά ποιό απ’ τα δύο ισχύει; Ο νόμος ή η ΚΥΑ;
  • Η υποχρέωση της ανάρτησης του ποσού, δηλώνει και την υποχρέωση της ανάρτησης της δαπάνης (αλλιώς παραμένουμε ανοιχτοί στο σύστημα), όμωςτο σύστημα δεν επιτρέπει να αναρτήσουμε δαπάνες.
  • Το ποσό πιστώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό μας στις 18/12/2020 και υποχρεούμαστε να το δαπανήσουμε έως 31/12/2020 και να αιτιολογήσουμε τις δαπάνες (που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν).Υπάρχει αλήθεια κάποιο σωματείο που ήξερε όλη τη νομολογία, τις προθεσμίες, τι είδους δαπάνες έπρεπε να κάνει και να τις έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο 10ήμερο του έτους, μέσα στις γιορτές;
  • Υπάρχει σωματείο, αφού είμαστε σε αναστολή λειτουργίας επί μήνες, να έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δαπανών και αιτιολόγησής τους για το 2020;
  • Από ότι πληροφορούμαστε οι δαπάνες που αναρτώνται θα πρέπει να είναι επιλέξιμες. Ποιές δαπάνες είναι αυτές, ποιος τις γνωρίζει εκτός απ’ τον επίτροπο, που μπορούμε να τις μάθουμε; Υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποια δαπάνη, να εκδοθεί το σχετικό τιμολόγιο και τελικά να απορριφθεί από τον έλεγχο. Τι θα γίνει σ΄αυτή τη περίπτωση;
  • Τελικά, αν υπάρχει και ισχύει αυτή η υποχρέωση, τότε ένα σωματείο που καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα «τιμωρείται» έναντι άλλων που έχουν μόνον ένα άθλημα, με την επιβάρυνση χρόνου, κόπου, κόστουςκαι διαδικασιών που ΔΕΝ του αναλογούν.
  • Εάν ένα σωματείο αποδεχτεί μόνο το ποσό των 3.000 ¤ και δεν επιθυμεί να λάβει παραπάνω ή και καθόλου ποσό, με ποιο τρόπο μπορεί ναεπιστρέψει τα χρήματα; Μάλλον ΔΕΝ υπάρχει λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε ποιά είναι η διαδικασία επιστροφής, πέραν του λογιστικού, ταμειακού και διαδικαστικού ( αποφάσεις Δ.Σ. κλπ) προβλήματος που δημιουργήθηκε; Οι δαπάνες που θα αναρτηθούν θα είναι επιμερισμένες κατά άθλημα ή όχι;
  • Όλα αυτά και πιθανόν άλλα ερωτήματα που δημιουργούνται, είναι δυνατόν να απαντηθούν και να εκτελεστούν υπό τον χρονικό περιορισμό που μας επιβάλλεται; Είναι δυνατόν όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν εν καιρώ πανδημίας, με όλες τις απαγορεύσεις που ισχύουν;

Παρακαλούμε αντιληφθείτε ότι έχετε να κάνετε με απλούς πολίτες, χωρίς εξειδικευμένες νομικές ή λογιστικές γνώσεις, που υπηρετούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό προσφέροντας το χρόνο και το υστέρημάα τους.

Παρακαλούμε άμεσα να μας ενημερώσετε για τα ερωτήματα που υπάρχουν, ώστε τα ερασιτεχνικά σωματεία να ενισχυθούν οικονομικά πραγματικά και όχι να εμπλακούν σε πρωτόγνωρες διαδικασίες με σημαντικό κόστος σε χρήμα και χρόνο».

Όλη η επικαιρότητα