Ηλεία

Αριστειδόπουλος: Κανονικά και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης οι διαδικασίες για την προμήθεια απορριμματοφόρων

Ακούστε το άρθρο

Θέση για το θέμα της προμήθειας των τριών νέων (μεταχειρισμένων) απορριμματοφόρων πήρε –μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου και στην εκπομπή του Χρ. Πλευριά “ΕΡΤικά… Εριστικά” – ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης, Λάμπης Αριστειδόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αριστειδόπουλος τόνισε πως «Υπήρξα πάντα συναινετικός, πλέον όμως η συναίνεση στον Πύργο εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Επίσης να προσθέσω πως η ημιμάθεια είναι πολύ πιο χειρότερη και επικίνδυνη από την αμάθεια. Μπορεί καθένας να βγαίνει στα σόσιαλ μίντια ή σε εκπομπές και να λέει διάφορα… όπως ΟΤΙ ο διεθνής διαγωνισμός για τα απορριμματοφόρα έμεινε στον αέρα για 15 ημέρες… όταν όμως δεν ξέρεις τον νόμο που λέει ότι αν ένας τέτοιος διαγωνισμός αφορά ποσό κάτω από 200.000 η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι 15 ημέρες.
Όταν δεν ξέρεις τον νόμο δεν μπορεί να βγαίνεις και να λες αηδίες… ιστορίες για αρκούδες!

Το θέμα με τις πινακίδες του ενός απορριμματοφόρου ήταν θέμα του επιχειρηματία- εισαγωγέα… μιλάμε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργία εντυπώσεων. Σε αυτή την πόλη τα πράγματα τα δυσκολεύουμε πολύ κι ενδεχομένως και σκόπιμα.

Λέω λοιπόν ότι ο διαγωνισμός αυτός για τα τρία απορριμματοφόρα έμεινε “στον αέρα” για υποβολή προσφορών 15 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που κρίθηκε άγονος –και κρίθηκε τέτοιος και όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για διαδικαστικό στοιχείο- διότι έχουμε στενούς δρόμους πολλούς μέσα στην πόλη του Πύργου αλλά και στις τοπικές κοινότητες οπότε το απορριμματοφόρο θα έπρεπε να είναι ναι μεν μεγάλης χωρητικότητας αλλά στενόμακρο για να μπορεί να διέρχεται από τους συγκριμένους δρόμους. Να είναι ευέλικτο δηλαδή… τέτοια οχήματα-απορριμματοφόρα είναι δύσκολο να βρεις και δεν υπήρξε προσφορά».

Για το ποσό των 150.000 ευρώ…

«Διάβασα στο fb ότι μπορείς να πάρεις απορριμματοφόρο με 17.000 ευρώ… ναι αλλά αν θέλεις να πάρεις ένα πολύ καλό όχημα ακόμα και μεταχειρισμένο και το πόσο που θα δαπανήσεις έχει προέλθει ύστερα από σχετική μελέτη τεχνικών προδιαγραφών. Δεν πήραμε ότι αυτοκίνητο θέλουμε, έχει εγκριθεί από ελεγκτικές αρχές το συγκεκριμένο. Για την ακρίβεια λοιπόν λέω ότι ζητάμε τρία τέτοια οχήματα που το καθένα μπορεί να στοιχίζει πάνω από 50.000 ευρώ. Και να κάνω και τον διαχωρισμό ότι μιλάμε για νέα αυτοκίνητα, όπως προσεκτικά έγραψα στο προφίλ μου στο fb, διότι το νέο δεν σημαίνει καινούργιο.

Σε λίγες ημέρες θα προκηρύξουμε και νέο διαγωνισμό που αυτή τη φορά θα αφορά καινούργιο όχημα – απορριμματοφόρο μέσω του προγράμματος Φιλόδημος – Αντώνης Τρίτσης. Αυτό το όχημα θα είναι 16 κυβικά, ενώ τα μεταχειρισμένα που θα προμηθευτούμε είναι 22 και 26 κυβικά, και θα κοστίσει 185.000 ευρώ ποσό που μπορεί να πέσει λίγο  πιο κάτω λόγω των εκπτώσεων που θα γίνουν από τους προμηθευτές. Και βγαίνουν και λένε ότι ένα απορριμματοφόρο κοστίζει 17.000 ευρώ; Να είμαστε σοβαροί… Ο κάθε ψεκασμένος κάθεται και γράφει ότι θέλει!».

Για τις (χρονοβόρες) διαδικασίες…

«Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, έκανε δήλωση και αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παπαδημητρίου… υπήρξε αίτημα προς την ΕΑΔΗΣΗ προκειμένου να πάρουμε την έγκριση όπως προβλέπει η νομοθεσία για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Να πως επίσης αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι άλλο από το γεγονός πως όταν αναλαμβάνει μια καινούργια δημοτική αρχή πάντα υπάρχει καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού.  Εκτός αυτού λίγο αργότερα μπήκαμε στη τρίμηνη καραντίνα λόγω της πανδημίας που σταμάτησαν τα πάντα… αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να μάθουν οι συμπολίτες μας και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με τις ψευδείς ειδήσεις του facebook.

Μετά τη καραντίνα έγινε η διαπραγμάτευση, ο ενδιαφερόμενος δεν είχε κάποια πιστοποιητικά –όπως ανέφερε επίσης ο κ. Παπαδημητρίου- και η επιτροπή του διαγωνισμού –όπως αναφέρει η κείμενη νομοθεσία-  έκρινε ότι είναι άγονος ο διαγωνισμός. Το πρακτικό πήγε στην Οικονομική επιτροπή που το κατακύρωσε. Ξαναέγινε συζήτηση με την ΕΑΔΗΣΗ που είναι ο αρμόδιος φορέας που μας ενημέρωσε ότι λόγω καραντίνας μπορούμε να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση με άλλον προμηθευτή, όπως λέει ο νόμος. Ας μιλήσουν με τον φορέα και ας ρωτήσουν αν έγινε παρανομία κάπου και που υπάρχει κενό…».

Τέλος ο κ. Αριστειδόπουλος τόνισε πως «Μπορεί να μας κατηγορούν για ορισμένα λάθη και παραλείψεις όσον αφορά την διαχείριση-αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν εργαζόμαστε καθημερινά από το πρωί, μέχρι το βράδυ».

Όλη η επικαιρότητα