Αρχαία Πίσα (Μιράκα): Πόλη- κράτος στην αρχαιότητα, παραμένει θελκτική σήμερα

Share

Η Αρχαία Πίσα (ή Μιράκα), με περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται ανατολικά από τον αρχαιολογικά χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στις βόρειες όχθες του Αλφείου, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί σαν τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Απέχει περίπου 9 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και το όνομά της οφείλεται στην αρχαία πόλη – κράτος της Πίσας.

Διαθέτει τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχείο, ξενώνας, ενοικιαζόμενα δωμάτια) και κέντρα εστίασης ενώ δραστηριοποιείται ο τοπικός Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος.

Η Πίσα ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ηλείας και πήρε το όνομα του ιδρυτή της Πίσου. Γνώρισε μεγάλη ακμή στη μυκηναϊκή εποχή και στο κράτος της ανήκε και η Ολυμπία ενώ είχε δικούς της βασιλιάδες. Την εποχή εκείνη η Ηλεία ήταν χωρισμένη σε δύο βασίλεια, των Επειών με έδρα την Ήλιδα και των Νηλείδων με έδρα την Πίσα.

Τα δύο κράτη βρέθηκαν πολλές φορές σε αντιπαράθεση για τον έλεγχο των Ολυμπιακών αγώνων, η Πίσα είχε αρχικά την ευθύνη των αγώνων αλλά αυτό το προνόμιο το πήραν οι Ηλείοι έπειτα από μακροχρόνιο πόλεμο που κράτησε από το 588 π.χ. μέχρι το 580 που κατέλαβαν την Πίσα. Όταν ο Όξυλος θέλησε να ενώσει την Ηλεία σε ένα κράτος και το εφάρμοσε, πολλοί Πισάτες αρνήθηκαν και έφυγαν στην Ήπειρο δημιουργώντας εκεί νέες πόλεις, όπως οι Ελάτεια, Πανδοσία και Βουχέτιο. Αποικία της Πίσας ήταν η Ιταλική πόλη Πίζα.

Σύμφωνα με την μυθολογία οι Πισάτες διοργάνωσαν τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν ο Πέλοπας νίκησε σε αρματοδρομία τον βασιλιά της Οινόμαο (το όνομα του οποίου έφερε παλιότερα η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού που πλέον δεν υφίσταται) και έλαβε ως έπαθλο την κόρη του Ιπποδάμεια.

Σήμερα οι κάτοικοι περιμένουν καρτερικά το πέρασμα της πανδημίας προκειμένου το χωριό τους ν` αποκτήσει τη ζωντάνια που είχε αφού αποτελούσε πόλο έλξης τόσο για κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όσο και για τουρίστες…

Σοφιανός Σοφιανόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας)

«Η πανδημία έχει πλήξει τον Τουρισμό στην Αρχαία Ολυμπία και κατ` επέκταση και στο χωριό μας που βρίσκεται ελάχιστα μακριά αφού έχουμε αρκετούς κάτοικους που δούλευαν εκεί. Παρ` όλα αυτά προσπαθούμε με διάφορες κινήσεις να διατηρήσουμε όμορφο και ζωντανό το χωριό μας.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος είναι η καθιζήσεις που σημειώθηκαν στον επαρχιακό δρόμο και στην τοποθεσία Βρύση κοντά στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Μετά από αίτημα μου στην Περιφέρεια περιμένουμε γεωλόγο να έρθει για αυτοψία. Εντός του χωριού δεν έχουμε θέματα κι αν τυχόν προκύψει κάτι στην καθημερινότητα λύνεται…

Διαθέτουμε Πολιτιστικό σύλλογο και έχουμε σχεδιάσει την δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου που θα είναι επισκέψιμο για όλους. Πλην όμως έχουμε μείνει πίσω λόγω της πανδημία. Είμαστε έτοιμοι όμως, έχουμε συγκεντρώσει πολλά εκθέματα και μόλις τα πράγματα πάνε καλύτερα θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του».

Γιώργος Γιαννόπουλος (πρ. πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αρχαίας Πίσας)

«Το χωριό μας πληθυσμιακά ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν έχουμε καμία γέννηση ενώ έχουμε περισσότερους θανάτους, μεγάλων σε ηλικία συγχωριανών μας. Αν συνεχίσει έτσι θα ψάχνουμε να βρούμε άνθρωπο…

Σοβαρά προβλήματα υποδομών σαν χωριό δεν έχουμε. Τα βασικά προβλήματα που είχε λύθηκαν πολύ νωρίτερα. Από τις καλλιέργειες έχει μείνει μόνο η ελιά κι αυτή όμως δεν καλλιεργείται εντατικά…

Με την πανδημία έχουμε περιορισμούς. Μαζευόμαστε όμως φορώντας τις μάσκες μας, κουβεντιάζουμε και μετά πάλι σπίτι. Ο εμβολιασμός προχωρά και πολλοί ήδη έχουν εμβολιαστεί πάντως.

Στηριζόμαστε στον Τουρισμό, έχουμε καταστήματα και ξενώνα που πριν την πανδημία είχαν πολύ δουλειά. Αυτά έχουν πληγεί είναι αλήθεια και τα στερούμαστε κι εμείς αφού έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας».

Παναγιώτα Λεμονή

«Αν έχεις τον τρόπο σου να ζεις είναι καλή η ζωή στο χωριό μας. Με την πανδημία χάθηκε η ζωντάνια που είχαμε και όλοι είναι κλεισμένοι. Σφύζαμε από ζωή και κόσμο και τώρα είναι κλειστά τα μαγαζιά, χάνονται χρήματα και δουλειές, όμως δεν έχουμε κρούσματα.

Το τέλος της πανδημίας είναι ζήτημα Θεού… πολλές πανδημίες περάσανε και φύγανε αυτή όμως έχει μείνει και τι θα γίνει δεν το ξέρουμε εμείς.

Για τους νέους είναι τώρα πιο δύσκολα τα πράγματα. Εμείς έχουμε περάσει από κάποιες καταστάσεις, καλές ή κακές. Οι νέοι τώρα έχουν καλομάθει και σιγά-σιγά παρασυρθήκαμε κι εμείς οι μεγάλοι και δεν κρατήσαμε τα γκέμια…»

Σίλντα Χίντα

«Μένω 17 χρόνια στην Αρχαία Πίσα, όταν ήρθα από την Αλβανία για μια καλύτερη ζωή που  την βρήκα εδώ στο χωριό. Δουλεύω εδώ, έχουμε τρία παιδιά που πηγαίνουν σχολείο σε Αρχαία Ολυμπία και Πελόπιο. Παλιότερα λειτουργούσε νηπιαγωγείο που έκλεισε.

Προβλήματα με τις υποδομές δεν έχουμε άλλωστε από το χωριό περνά πολύς κόσμος λόγω της γειτνιάσης με την Αρχαία Ολυμπία. Η πανδημία μας έχει περιορίσει αλλά πιστεύω ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα για να καταφέρουμε να ξεσκάσουμε! Φυσικά εδώ στο χωριό τα πράγματα δεν είναι τόσο πιεστικά όπως είναι στις πόλεις και πιο πολύ για τα παιδιά».

Παύλος Βασιλάρας (Κατάστημα μίνι μάρκετ)

«Στη Μιράκα περίπου το 80% των κατοίκων είναι υπάλληλοι που κινούνται και μπορώ να πω ότι δουλεύουμε. Φυσικά όλοι φυλάγονται λόγω της πανδημίας αλλά επειδή πολλοί  ήδη εμβολιάστηκαν έχει αρχίσει κι αναπτύσσεται ένα αίσθημα ασφάλειας…

Επίσης πολλοί ασχολούνται και με τις αγροτικές εργασίες. Εκεί έχουμε πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία σε αντίθεση με τους δρόμους μέσα στο χωριό. Θετικό το ότι διαθέτουμε και αγωγό αποχέτευσης. Θεωρώ ότι είμαστε καλά. Οι νέοι είναι διαφορετικά γιατί θέλουν κι άλλα πράγματα… σε σύγκριση με άλλα χωριά που ερημώνουν είμαστε καλύτερα».