Ηλεία Πολιτισμός

Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας: Ταξίδι με την «Οδυσσέως σχεδία»

Ακούστε το άρθρο

Όσοι ταξιδεύουν έχουν ανάγκη από ιστορίες άλλων ταξιδευτών, που θα τους συντροφεύουν στα δύσκολα…Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας χθες παρουσίασε στο αρχαίο θέατρο της Aρχαίας Ήλιδας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την παράσταση “Οδυσσέως σχεδία”, βασισμένη σε ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη.

Μέσα στην αυγουστιάτικη αστρόφωτη νύχτα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η κ. Πουλχερία Γεωργιοπούλου (και το φωτογραφικό υλικό δικό της), το αρχαίο μνημείο το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας έγινε μέρος της παράστασης που μύριζε θάλασσα, αρμύρα, ελληνικά νησιά, αγριεμένους ωκεανούς και ταξίδι διαχρονικό, τέσσερις ηθοποιοί -ραψωδοί- πάνω σε μια «σχεδία» αφηγούνται την ιστορία του άνδρα του πολυμήχανου που περιπλανήθηκε χρόνια ολόκληρα στις θάλασσες, γνώρισε τον τρόπο σκέψης και τις διαθέσεις πολλών ανθρώπων και λαών και έπαθε πολλά προσπαθώντας να σώσει τον εαυτό του και τους συντρόφους του και να εξασφαλίσει το γυρισμό στην πατρίδα, έτσι, όλα πάνω στη σκηνή, από τα κοστούμια μέχρι τη μουσική, αλλάζουν ανάλογα με την κάθε σκηνή – ραψωδία.

Συντελεστές και ηθοποιοί κέρδισαν το ολόθερμο χειροκρότημα του κοινού καθώς η αφήγηση, η μουσική και η εικόνα συνέθεσαν μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Οι τέσσερις ηθοποιοί στο παράλληλο ταξίδι των ηθοποιών- αφηγητών μεταμορφώθηκαν στους αναγκαίους για την παράσταση ρόλους. Αφηγήθηκαν το υπέροχο κείμενο και ως αφηγητές πέρασαν με θεατρικό τρόπο στους ρόλους.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης, κατά την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού μας λόγω της πανδημίας, σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί ένα συμβολικό και εμβληματικό έργο που θα ανέβαινε στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και -έστω και συμβολικά- θα μπορούσε να μας οδηγήσει από τον εγκλεισμό σε ένα διαμέρισμα, στην ανοιχτή γραμμή των οριζόντων και στους μαγευτικούς χώρους της αρχαιότητας που βρίσκονται στην Πελοπόννησο: στα θέατρα, τα στάδια, τα εκκλησιαστήρια, τις αγορές, τα κάστρα.

«Τι καλύτερο, από ένα κείμενο που μιλάει για τη συνεχή πάλη και τις μάχες του ανθρώπου, ένας ύμνος στην επιμονή και στην υπομονή» έχει πει.
Η παράσταση “Οδυσσέως σχεδία” προβάλλει τον ιαματικό και παρηγορητικό χαρακτήρα που έχει η Οδύσσεια για τους θεατές που αφήνουν τους εαυτούς τους να γίνουν συνοδοιπόροι του Οδυσσέα σε αυτό το άκρως γοητευτικό παραμύθι, που έχει όμως και μυστικά και φιλοσοφικά μονοπάτια.

(κείμενο – φωτογραφίες Πουλχερία Γεωργιοπούλου)

Όλη η επικαιρότητα