Πολιτική

Αρ. Πελώνη: Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια αποτελούν προτεραιότητα

Ακούστε το άρθρο

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε για τα self test ότι υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και σήμερα το πρωί ο φάκελος κατατίθεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με διαφάνεια και διασφάλιση της νομιμότητας. 

«31 εταιρείες προφανώς δεν συνιστούν φωτογραφικό διαγωνισμό. Και το λέω αυτό, διότι δεν βλέπω καμία αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε -ανήμερα 25ης Μαρτίου- να πετάξει λάσπη και ψέματα στον ανεμιστήρα, μιλώντας για φωτογραφικό διαγωνισμό και απευθείας ανάθεση στη Siemens, σε μια εταιρεία που, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλε καν προσφορά, γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί σ’ αυτό τον διαγωνισμό. Θα ήθελα μία αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σιωπή», ανέφερε η κα Πελώνη και πρόσθεσε: «Εντέλει, δεν ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθειά του να πλήξει τη διαχείριση της πανδημίας, να καταστροφολογήσει και δεν τοποθετείται για το βασικό. Μιλάει συνέχεια για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν λέει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί τελικά με αυτό το πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο που μας δίνει πλέον η επιστήμη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια. Σ’ αυτό δεν απαντά».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτά τα τεστ είναι σχεδιασμένα για να μπορεί να τα κάνει καθένας μόνος του στο σπίτι και πως πρόκειται για στρατηγική που ακολουθούν ήδη η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία.

«Οι χώρες αυτές βέβαια, έχουν εμπορική χρήση στο self test, δεν το χορηγούν μαζικά δωρεάν. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα το κάνει και δίνουμε αυτή τη στιγμή μία μάχη με το χρόνο και τις διαδικασίες. Το test είναι δωρεάν για όλους με ΑΜΚΑ και ο κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα test την εβδομάδα. Είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο σε αυτά που έχουμε ήδη, στους πυλώνες της στρατηγικής μας. Δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο αυτή τη στιγμή να γίνουν μοριακά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Δεν υπάρχουν καν τα αντιδραστήρια. Καμία χώρα δεν το εφαρμόζει αυτό. Ξεκινήσαμε πέρυσι τον Μάρτιο από 800 τεστ την ημέρα και είμαστε σήμερα σε περίπου 65.000 με 68.000 τεστ την ημέρα. Τα self-test πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έρχονται να προστεθούν στη στρατηγική μας», συμπλήρωσε.

Η επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων η κα Πελώνη δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή η οποία θα το εξετάσει με το συμπληρωματικό εργαλείο των self test.

«Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, κυρίως στα λύκεια και στα γυμνάσια, αποτελούν προτεραιότητα», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πάμε σε μία άνευ όρων επανεκκίνηση». 

Υπογράμμισε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως στόχος είναι να πάμε σε προσαρμογές και για την καλύτερη τήρηση των μέτρων και προφανώς για να δοθούν ανάσες και στην κοινωνία και στην οικονομία, με ελεγχόμενες δραστηριότητες  και μεταφορά όσων περισσότερων δραστηριοτήτων μπορούμε σε  εξωτερικούς χώρους.

«Έχει μεγαλώσει η ημέρα, βελτιώνεται ο καιρός. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε. Ωστόσο, εφόσον το προκρίνει και η Επιτροπή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να απλωθεί ο  κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, σε μεγαλύτερους χώρους», πρόσθεσε ενώ ανέφερε πως ό,τι γίνει, πρέπει να είναι σταδιακό και ελεγχόμενο.

«Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Θα έλεγα μετά τα μέσα Απριλίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι καλή περίοδος, μένει να το δούμε», ανέφερε.
«Υπάρχει φως στο τούνελ. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι. Κάθε εβδομάδα που περνά προστίθενται τουλάχιστον 200.000 εμβολιασμοί και χτίζεται σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει, ειδικά από τον Μάιο και μετά, να πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων», υπογράμμισε.

Για την κατάσταση στο σύστημα υγείας δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα πίεση αλλά και ένα ενθαρρυντικό σημάδι τις τελευταίες ημέρες που είναι η μείωση των εισαγωγών.

«Οι διασωληνωμένοι είναι εικόνα της πανδημίας των προηγούμενων εβδομάδων. Οι εισαγωγές είναι η εικόνα της στιγμής. Οπότε, αυτός ο δείκτης έχει σημασία», διευκρίνισε.

Για τον εμβολιασμό έκανε λόγο για υποδειγματική διαδικασία χωρίς ουρές και χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Τον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Έχουμε παραδόσεις τον Μάιο και πιο αυξημένες τον Ιούνιο. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Εμβολιάζονται οι ευπαθείς συμπολίτες μας πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ άνοιξε και η διαδικασία για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών.  Προφανώς, όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερο θα επιταχύνεται η διαδικασία.

Το Σύστημα είναι έτοιμο. Έχουμε 1.078 γραμμές. Από την 1η Απριλίου θα λειτουργήσουν και τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στο Ελληνικό και στο Περιστέρι, ανάλογα και με τις ροές των εμβολίων που φθάνουν. Σε κάθε περίπτωση, αρχές Μαΐου, όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς αυξημένου κινδύνου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα