Ελλάδα Επιστήμη

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: Live εικόνα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ακούστε το άρθρο

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια και το Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταδίδει live το μαγευτικό αστρονομικό γεγονός.

Συγκεκριμένα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών καλεί σε μια διαδικτυακή βραδιά από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, προσφέροντας μαγικές εικόνες.

Σήμερα λοιπόν, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, τη μικρότερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου, που ο ήλιος θα δύσει λίγα λεπτά μετά τις 5, όποιος σηκώσει το βλέμμα προς τον ουρανό θα δει ένα λαμπερό αστέρι.

Δείτε εδώ live εικόνα:

Τι είναι το «Αστέρι της Βηθλεέμ»

Εδώ και αιώνες, θεολόγοι και αστρονόμοι αναρωτιούνται εάν το αστέρι αυτό δεν είναι άλλο από το «Αστέρι της Βηθλεέμ», το φωτεινό αστέρι που ακολούθησαν οι τρεις σοφοί για να φτάσουν στη φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το εν λόγω φαινόμενο είναι γνωστό ως Σύνοδος και «οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ», θα γίνει εμφανές κατά τη διάρκεια ενός επίσης σημαντικού αστρονομικού γεγονότος: του χειμερινού ηλιοστασίου.

Μπορεί για τους μετεωρολόγους ο χειμώνας να ξεκινάει την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, αλλά για την επιστήμη της αστρονομίας, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα.

Όλη η επικαιρότητα