Ηλεία

Αστυνομικοί Ηλείας: Διαφωνούμε με την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από αστυνομικούς

Ακούστε το άρθρο

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας το προσωπικό της ΕΛΑΣ  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ευθύνης, έχοντας ως βασικό όπλο το φιλότιμο των αστυνομικών της υπαλλήλων, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, προσπαθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών , η Ελληνική Αστυνομία  επιφορτίζεται με επιπλέον έργο του και μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά . Αντί η Πολιτεία να  σταματήσει να εμπλέκει τις δυνάμεις του Σώματος με διάφορα  πάρεργά που έχει επωμιστεί, συνεχίζει και αδιαφορεί να ικανοποιήσει τα πάγια και  διαχρονικά αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων, του απλού Αστυνομικού αλλά κυρίως του Πολίτη, μια νέα Αστυνομία .

Διαφωνούμε την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες θα στελεχωθούν από κατώτερους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και χίλιους (1.000)Ειδικούς Φρουρούς που θα προσληφθούν για το σκοπό αυτό.

Μετά την  δημόσια διαβούλευση που έχει τεθεί μέσω της διαδικτυακής πύλης opengov.gr σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την επωνυμία ¨Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αποστολή των ομάδων αυτών θα είναι η προστασία και ασφάλεια των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

Τα δε στελέχη των ομάδων αυτών  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι Αστυνομικοί Υπάλληλοι ούτε να υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, δεν πρέπει να οπλοφορούν, ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδή εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον Πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε αυτή την περίπτωση συμφωνούμε  με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την απόσυρση των διατάξεων που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της Αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μέσα σε αυτό.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  Ν.ΗΛΕΙΑΣ

Όλη η επικαιρότητα