Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών – @iamnotadoll_ project

Ακούστε το άρθρο

Τη διαδραστική εναλλακτική έκθεση «@iamnotadoll_ project», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας, επισκέφθηκε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εκφράζοντας την σταθερή της δέσμευση για την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει στο «@iamnotadoll_ project», μια πρωτοβουλία της γλύπτριας, κα Ιωάννας Παρασκευά, η οποία στοχεύει στην προώθηση του Στόχου 5 της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG5) για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών με κινητήριο δύναμη την τέχνη. Η έκθεση, με Πρεσβευτές την κα Άντζελα Γκερέκου, SDG5 Ambassador και Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και τον κ. Γιάννη Χατζηλοΐζο, Μουσικό και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Φιλαρμονικής Αθηνών, αποτελείται από έξι γλυπτά που δημιουργήθηκαν για να μιλήσουν για τη βία στις σχέσεις, την οικογένεια και την εργασία, την σεξουαλική παρενόχληση / βιασμό, την κατάχρηση στο διαδίκτυο, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τον αναγκαστικό και πρόωρο γάμο και την εκμετάλλευση και εμπορία των γυναικών και κοριτσιών.

Το καλλιτεχνικό αυτό δρώμενο περιλαμβάνει και σημαντικές δράσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδος.

Η κα Βουλευτής, μετά το πέρας της επισκέψεώς της στην έκθεση, δήλωσε:

«Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οπτικοποίηση των φαινομένων βίας και διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια και η παρατήρηση των γλυπτών αποτελούν «γροθιά στο στομάχι».

Η τέχνη έχει τη δύναμη να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη εξάλειψης κάθε μορφής διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Η συγκεκριμένη διαδραστική έκθεση έχει μεγαλύτερη επίδραση, καθώς μας προτρέπει όλους να συμμετάσχουμε. Δεν είμαστε απλοί θεατές. Συμμετέχουμε στο δρώμενο, συνδιαμορφώνουμε το έργο τέχνης, ζούμε τη διαδικασία, αλληλεπιδρούμε και μαθαίνουμε. Γίνεται βιώμά μας, μέσω της τέχνης, και συνδημιουργούμε το μήνυμα ότι πρέπει να σταθούμε κοντά, να μιλήσουμε και να στηρίξουμε τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια.»

#iamnotadoll_project #iamnotadoll #sheisnotadoll #davgerinopoulou #avgerinopoulound

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο:  https://www.iamnotadollproject.com/

Όλη η επικαιρότητα