Ηλεία

Αυγερινοπούλου: Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά σε όλη την κοινωνία – Σημαντικά έργα και στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά σε όλη την κοινωνία. Είναι ένα χρηματοδοτικό πακέτο που είναι για όλους, καθώς μέσα από τις δράσεις του θα ωφεληθούν οριζόντια οι τοπικές κοινωνίες και θα αναβαθμιστεί η καθημερινότητα όλων μας.

Η άμεση έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αμφισβητήσεις και αστερίσκους, δείχνει ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που υπέβαλε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα σχέδιο ορθό, σύγχρονο και σε απόλυτη αρμονία με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρώπη του μέλλοντος και για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Αυτές τις επισημάνσεις πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση της σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Παραρτημάτων τους».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Πρώτη φορά τόσο γρήγορα για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης που προκάλεσε ο covid-19 η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε υγειονομικά μέτρα μέσα σε πλαίσιο επιστημονικότητας και αλληλεγγύης, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας στον Ευρωπαίο πολίτη και για πρώτη φορά η Ένωση δημιούργησε τόσο γρήγορα έναν ενιαίο μηχανισμό στήριξης και ανοικοδόμησης της οικονομίας των κρατών-μελών της για τη μετά την covid-19 εποχή. Με την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης και τώρα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ευρώπη ωριμάζει, εμπεδώνεται και στέκεται αντάξια των προσδοκιών των πολιτών της και δίνει μια αποφασιστική απάντηση στην οικονομική ύφεση που δημιουργήθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και παγκοσμίως.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Μάρτιο του 2020 με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή οκτώ ακόμα Ευρωπαίων ηγετών προτάθηκε η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να καταστεί εφικτή η οικοδόμηση της επόμενης μέρας σε στέρεες και κυρίως ισότιμες βάσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως και με την πρόταση για το ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό για τον τουρισμό, και αυτή η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού εισακούστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως αποτέλεσμα εκείνης της πρωτοβουλίας σήμερα ψηφίζουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την κύρωση δύο συμβάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης, οι οποίες πλέον αποκτούν ισχύ νόμου. Τις συμβάσεις αυτές η χώρα μας τις υπογράφει πρώτη ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη. Άλλωστε η Ελλάδα ήταν και από τις πρώτες χώρες που συνέταξε και υπέβαλε το εθνικό σχέδιο, το «Ελλάδα 2.0», το οποίο ενεκρίθη αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η άμεση έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς αμφισβητήσεις, χωρίς αστερίσκους και η συμβολική παρουσία της ίδιας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κυρίας φον ντερ Λάιεν στη χώρα μας, δείχνουν ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που υπέβαλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα σχέδιο ορθό, σύγχρονο και σε απόλυτη αρμονία με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρώπη του μέλλοντος και για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Με την κύρωση αυτών των συμβάσεων η χώρα μας θα λάβει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τη μεγαλύτερη σε ποσοστό του ΑΕΠ ενίσχυση στην Ευρώπη ύψους περί τα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας έως το 2026 περί τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό άνευ προηγουμένου, προοριζόμενο να βελτιώσει καθοριστικά σημαντικές υποδομές της χώρας και να δώσει σπουδαία ώθηση στις επενδύσεις. Αν τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας κατορθώσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αναμένουμε να δημιουργηθεί στη χώρα αύξηση της απασχόλησης κατά 4% και άνω των εκατόν ογδόντα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η «πράσινη» οικολογική μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και άλλοι σημαντικοί τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Στηριζόμενο στην ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία και σε σειρά σημαντικών διεθνών και ευρωπαϊκών κειμένων, αλλά και σε σημαντικές μελέτες ειδικών επιστημόνων και επαγγελματικών φορέων, το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει σημαντικά κονδύλια, μεταξύ άλλων για έργα για το περιβάλλον και αποτελεί το βασικό μας όπλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία μιας έξυπνης, βιώσιμης, μηδενικού άνθρακος οικονομία της χώρας.

Ανάμεσα στις εμβληματικές δράσεις που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν κατ’ αρχάς συγκαταλέγονται το νέο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, η ίδρυση του εθνικού συστήματος μόνιμης παρακολούθησης ειδών και βιοτόπων, η επιτήρηση των προστατευόμενων ειδών, το πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή, η διασύνδεση των νησιών μας, το δίκτυο ηλεκτροφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού που καταλαμβάνει τα τέσσερα πέμπτα της χώρας, αγροπεριβαλλοντικά έργα, αξιοποίηση των ιαματικών πηγών μας, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, υποδομές διαχείρισης υδάτων και διαχείρισης υγρών αποβλήτων, υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές για την αποτροπή πυρκαγιών και την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι ψηφιακών υποδομών, τεχνητής νοημοσύνης, νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και του κλίματος.

Με αυτά τα έργα, αγαπητοί συνάδελφοι, θωρακίζουμε την Ελλάδα, προστατεύουμε την Ελλάδα, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας μας σήμερα. Πολλά από αυτά τα έργα αφορούν και στον Νομό Ηλείας, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια όπου θα χρηματοδοτηθούν σπουδαία δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αποστείλω ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας, ότι αυτό το χρηματοδοτικό πακέτο δεν είναι για τους λίγους όπως ακούγεται, είναι για όλους, γιατί μέσα από τις δράσεις του θα ωφεληθούν οριζόντια όλες οι τοπικές κοινωνίες και η καθημερινότητα όλων μας θα αναβαθμιστεί, αλλά και γιατί όλοι όσοι διαθέτουν ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο μπορούν με τους υφιστάμενους πλέον χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας με διαφάνεια και με αντικειμενικά κριτήρια να το χρηματοδοτήσουν.

Το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εμπεριέχει κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να μετάσχουν ενεργά στην υλοποίησή του. Με τη σύμπραξη όλων θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη σπουδαία ευκαιρία που δίνεται σήμερα στη χώρα μας.»

Όλη η επικαιρότητα