Ηλεία

Αυξήθηκε κατά 35% η έμφυλη βία στη διάρκεια των εγκλεισμών- Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων

Ακούστε το άρθρο

Ποτέ ένα απλό χαστούκι ή μια λεκτική απειλή σε μια πολιτισμένη κοινωνία που πρεσβεύει τη δημοκρατία δεν είναι δείγματα αγάπης, εκτίμησης, σεβασμού και ανθρωπιάς. Απεναντίας είναι η αρχή του μαρτυρίου που συνήθως τελειώνει με την παρέμβαση μιας κοινωνικής υπηρεσίας και ενός δικαστηρίου.

Φόβος, απειλή και ο θύτης πάντα να είναι ένα οικείο πρόσωπο. Όσο για το θύμα, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η ντροπή και η έλλειψη ενημέρωσης για το τι λογίζεται βία, είναι κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν στη σιωπή.

Ανάλογες καταστάσεις έζησαν 40 γυναίκες από την περιοχή της Ηλείας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, γυναίκες που απευθύνθηκαν σε ψυχολόγο και στη δικαιοσύνη. Γνώριμες φιγούρες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Βέβαια υπάρχουν και πολλά περιστατικά που παραμένουν άγνωστα γιατί βασιλεύει η σιωπή μέχρι να γίνει κραυγή…

Παναγ. Γεωργακόπουλος : Στηρίζουμε και να καλύψουμε ανάγκες τους

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου μιλήσαμε με τον Ψυχολόγο κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο ο οποίος μας είπε..« Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί, δυστυχώς, ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που την υφίστανται να μην μπορούν να την επικοινωνήσουν σε κάποιον. Ως σύμβουλος ψυχολογικής στήριξης προσπαθώ, στο βαθμό  που μου επιτρέπεται, να καλύψω αυτή την ανάγκη της γυναίκας – θύματος και μέσα από τα λεγόμενά της, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών της να φτάσει στη λύση που πιστεύει πως είναι καλύτερη για αυτή και τα παιδιά της, εάν υπάρχουν. Η φετινή επέτειος της 25ης Νοεμβρίου συνέπεσε με ακόμα μια σκληρή δοκιμασία για τις γυναίκες αυτές, τον επιβεβλημένο εγκλεισμό στο σπίτι. Η ψυχολογική κατάσταση επιβαρύνεται και για το λόγο αυτό καλώ όλες τις γυναίκες που αισθάνονται την ανάγκη να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Πύργου στη συμβολή των οδών Γυμνασιάρχου Δούκα & Ξάνθου και στο τηλέφωνο 26210-20532 και στην 24ωρη γραμμή SOS 15900 για να ζητήσουν στήριξη..».

Στέφανος Αλεβίζος :Εγκαταστήσαμε γυναίκες και παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον 

Ο Ψυχολόγος – Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για τις εξαφανίσεις παιδιών και των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κ. Στέφανος Αλεβίζος δήλωσε για το θέμα στην εφημ. Πατρίς «Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το Χαμόγελο του Παιδιού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας και την Γενική Γραμματεία Ισότητας κατάφερε οι μητέρες με τα παιδιά τους να απομακρυνθούν από επικίνδυνες εστίες. Το προσωπικό του Δικτύου αναλάμβανε την ψυχοκοινωνική στήριξη στις μητέρες και το Χαμόγελο την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών. Στόχος μας ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εγκατασταθούν άμεσα οι μητέρες με τα παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον. Σε όλη την διάρκεια της φιλοξενίας στηρίξαμε ψυχολογικά τις μητέρες για να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, βοηθήσαμε σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, νομικής υποστήριξης, είδη πρώτης ανάγκης και καταλύματα για να φιλοξενηθούν. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι στην διάρκεια του εγκλεισμού με την 24ωρη παραμονή στο σπίτι, με την δυσκολία για αναζήτηση βοήθειας και την απουσία του κοινωνικού δικτύου το φαινόμενο της βίας επιδεινώνεται, η γραμμή SOS 1056 είναι στη διάθεση για μητέρες και παιδιά.».

Στο 88% η ενδοοικογενειακή βία 

Η Γραμμή SOS 15900 από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου 2020 δέχθηκε 8044 κλήσεις. Στο σύνολο των κλήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημ. Πατρίς η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, οι 5561 (69%) αφορούσαν καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 3767 κλήσεις (68%) αφορούσαν  καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 1794 κλήσεις (32%), αφορούσαν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα. Από τις 3767 κλήσεις οι 3369 (88%) αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το 2019 και το ίδιο χρονικό διάστημα δηλ από 1-1-19 μέχρι 18-11-19, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5310 κλήσεις.  Οι 4.103 (77%) για καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 2.760 κλήσεις (67%) αφορούσαν καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι  1.343  κλήσεις (33%), αφορούσαν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα. Από  τις  2.760  κλήσεις, οι 2519 (90%) αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Παρατηρούμε ότι το 2020 έχουμε μια αύξηση κατά 51% στο σύνολο των κλήσεων που δέχθηκε η Γραμμή.  Και στις καταγγελίες έμφυλης βίας έχουμε αύξηση κατά 35%.

Δράστης και θύμα, υπεράνω υποψίας …

Δράστης μπορεί να είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο γιος, ή και ο αδερφός, άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία. Η βίαιη συμπεριφορά δεν οφείλεται σε επαγγελματικές αποτυχίες, σε διαταραχές ή εξαρτήσεις, αιτία είναι ο βίαιος χαρακτήρας και τί επιτρέπει η κάθε γυναίκα. Θύμα μπορεί να είναι η κάθε γυναίκα ανεξάρτητα από εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Αγγελική 56χρ από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου θυμάται..

Έζησε τη σωματική και ψυχολογική βία για 21 χρόνια από το σύζυγο, αλλά έπαιρνε δύναμη από τα παιδιά της. Η μητέρα της, της έλεγε ότι αυτή ευθύνεται και εξοργίζεται ο άντρα της, ο επιστήμονας, ο αγαπητός, ο μορφωμένος, με καλή δουλειά. Η Αγγελική δε μιλούσε για χρόνια, μέχρι και τσιγάρο της είχε σβήσει στο στήθος, όταν όμως ο γιος της ήταν 19χρ, έτυχε σε έναν δυνατό καυγά τους και πήρε το κυνηγετικό όπλο και σημαδεύοντάς τον, αυτός σταμάτησε να τη χτυπά. Αυτό ήταν η αφορμή για να πάρει την απόφαση, φοβήθηκε ότι σε επόμενη φορά το κακό θα συμβεί.. Αποκάλυψε το μυστικό της σε ένα φιλικό ζευγάρι που τη στήριξε και ξεκίνησε δουλειά και νέα ζωή εδώ και χρόνια. Σήμερα είναι μια χαρά και σε λίγους μήνες θα γίνει και γιαγιά.  Κάνει έκκληση σε όλες τις γυναίκες να μη σιωπούν, το 1985 που έφαγα το πρώτο χαστούκι δεν είχα πού να πάω, μας είπε, τώρα υπάρχει ενημέρωση, είναι αλλιώς..

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια ελάχιστοι ξέρουν τη βίαιη πλευρά του συζύγου της. Για την κοινωνία είναι ο καλός και ο έντιμος, όχι όμως για εκείνη. Γιατί, όταν έκλεινε τότε η πόρτα του σπιτιού της, κανένας δε γνώριζε όλα όσα βίωνε…

Ανδρ. Βγενόπουλος: Το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών είναι σε ετοιμότητα, πάντα διακριτικά και με σεβασμό 

Στη γυναικεία κακοποίηση αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Πύργου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας δυστυχώς γιγαντώνεται την περίοδο του εγκλεισμού γιατί παράγει φαινόμενα ψυχολογικής πίεσης και αγχώδους συμπεριφοράς με επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία συνοδεύεται από ένα σημαντικό αριθμό περιστατικών που δεν καταγγέλλονται και δεν καταγράφονται. Η Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου μέσα από το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών είναι πάντα σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει περιστατικά έμφυλής βίας με απόλυτη διακριτικότητα, εχεμύθεια και σεβασμό στον πολίτη και να προσφέρει ψυχολογική στήριξη και νομικές συμβουλές, κατέληξε..».

Ιωάννα Λουρίδα: Πρέπει να ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα θύματα   

Διανύουμε μια περίοδο όπου η έμφυλη βία παίρνει μορφή χιονοστιβάδας μας είπε η κ. Ιωάννα Λουρίδα ως εκπρόσωπος Ισότητας Φύλων Περιφ. Δυτικής Ελλάδας η οποία τόνισε «Η Γεν. Γραμ. Οικ.Πολιτ. και Ισότ.των Φύλων μέσα από τις δομές και τις δράσεις της βρίσκεται δίπλα στην γυναίκα, με σκοπό να της δώσει ένα χέρι βοήθειας και να τη βγάλει από το αδιέξοδο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η βία έχει πολλές μορφές και δεν περιορίζεται μόνο στα στενά πλαίσια της οικογένειας αλλά και πέρα από αυτά. Το δίκτυό μας βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα προκύπτουν  και ως εκπρόσωπος της Γ. Γ. Ο. Π. Ι. Φ. της ΠΔΕ. και πρ. του Συλλόγου “Ολυμπιάδας” βρίσκομαι δίπλα σε κάθε γυναίκα που χρειάζεται στήριξη, οφείλουμε να ανοίγουμε την αγκαλιά μας για να προσφέρουμε και όχι να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στο συνάνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια».

 

 Μαρία Συρεγγέλα :Αντιμετωπίσαμε τον αυξημένο αριθμό κακοποιημένων γυναικών και συνεχίζουμε

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα δήλωσε στην εφημ. Πατρίς «Το πανελλαδικό δίκτυο δομών της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ που αποτελείται από 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη υποστηρικτική γραμμή SOS 15900, λειτουργεί απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας και ανταποκίνεται εξαιρετικά  αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον αυξημένο αριθμό γυναικών που ζήτησαν βοήθεια. Μετά από στοχευμένες  προσπάθειες και ενέργειες της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ πετύχαμε παράταση στη χρηματοδότηση των Δομών του Δικτύου Γυναικών Θυμάτων Βίας. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το σπουδαίο έργο που γίνεται για την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας».

Όλη η επικαιρότητα