Αχαϊα Ηλεία

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος: Τα βήματα για να ξεκινήσουν τα έργα

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προχωρά η προετοιμασία αλλά και η διαδικασία έγκρισης της υλοποίησης του έργου Πάτρα – Πύργος, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.

Όπως αναφέρουν η διαδικασία μεταφοράς υλοποίησης του έργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού προχωράει ομαλά, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είναι πλήρως ενήμερη για τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Μάλιστα παρατηρώντας τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα και σε σχέση με την κριτική που έχει ασκηθεί επισημαίνουν ότι με απόλυτο σεβασμό στο ενωσιακό κεκτημένο το Υπουργείο έχει προχωρήσει μεθοδικά έως σήμερα στα ακόλουθα βήματα για τη διασφάλιση της έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής της υλοποίησης αυτού του πολύπαθου έργου:

– Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με τον προηγούμενο σχεδιασμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις ως προς την δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2023, πράγμα που οδηγούσε μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια κοινοτικών πόρων και την επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού.

– Καταβάλλοντας σημαντική προσπάθεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου και μετά το 2024 επί τη βάσει του νέου σχεδιασμού του έργου ως ενιαίου.

– Περαιτέρω, το Υπουργείο έχει εγκαίρως προχωρήσει στην γνωστοποίηση της υλοποίησης του έργου, μέσω της παραχώρησης, στην αρμόδια γενική διεύθυνση της Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις (DG GROW), το πόρισμα της οποίας αναμένεται εντός του αμέσως επομένου διαστήματος.

Μετά την θετική έκβαση της αξιολόγησης από την DG GROW το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα προχωρήσει στην γνωστοποίηση του έργου στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για την αξιολόγηση και έγκριση του έργου από πλευράς ανταγωνισμού.

Παράλληλα, και προς επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών, το Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση των αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών οι οποίες τεκμηριώνουν της θέσεις της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της γνωστοποίησης.

Σχετικά με τη συγχρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου εντός της παραχώρησης, το Υπουργείο – σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειριστική αρχή – βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αρμόδια διεύθυνση της Επιτροπής (DG REGIO) για την επανεπιβεβαίωση της χρηματοδότησης του έργου και μάλιστα υπό πιο ευνοϊκούς χρονικούς όρους μετά την λήψη των ως άνω εγκρίσεων.

Κατά τις ίδιες πηγές υπάρχει κατανόηση για την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με το έργο και για αυτό το λόγο επαναδιαβεβαιωνουν και πάλι ότι η υλοποίηση αυτού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετά την λήψη βεβαίως όλων των απαιτούμενων από το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο εγκρίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση αυτού.

Όλη η επικαιρότητα