Life

Αυτοπεποίθηση: Πώς θα καταφέρουμε να την αποκτήσουμε;

Ακούστε το άρθρο

Η αυτοπεποίθηση, όπως όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, χτίζεται ήδη από την παιδική ηλικία, μέσα από την αποδοχή και τη συναισθηματική υποστήριξη των γονιών. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν έχουμε καταφέρει να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας κατά την παιδική ηλικία, μπορούμε να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε στην ενήλικη ζωή μας.

*Εκτιμάμε τα επιτεύγματά μας

Όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας, όλα όσα κάνουμε καλά και αποτελεσματικά, μπορούν να λειτουργήσουν ως η πηγή της αυτοπεποίθησής μας.

*Απελευθερωνόμαστε από τα στερεότυπα

Το πιο αγχωτικό -και τελικά μάταιο- πράγμα είναι να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας στα πρέπει και τα θέλω της κοινωνίας, των γύρω μας, της οικογένειάς μας. Σταματάμε λοιπόν να απολογούμαστε και να δικαιολογούμαστε για τις αποφάσεις μας και ζούμε τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας τα στερεότυπα.

*Έχουμε αυτογνωσία

Η πραγματική αυτοπεποίθηση δεν βασίζεται στην αντίληψη ότι είμαστε οι καλύτεροι, αλλά στην αυτογνωσία. Και προϋπόθεση για την αυτογνωσία είναι να γνωρίζουμε τα ελαττώματά μας. Δεν διστάζουμε λοιπόν να παραδεχτούμε και να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας.

*Βάζουμε στόχους

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται όταν τολμάμε και τα καταφέρνουμε. Επομένως είναι σημαντικό να βάζουμε στόχους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από απλούς στόχους, έτσι ώστε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να συνεχίσουμε με πιο δύσκολους.

*Εστιάζουμε στα θετικά μας

Η πιο αποτελεσματική στρατηγική για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση είναι εστιάζοντας στις ικανότητές μας. Άλλωστε, νιώθουμε πιο εύκολα αυτοπεποίθηση όταν κάνουμε κάτι στο οποίο είμαστε καλοί. Βρίσκουμε, λοιπόν, αυτά στα οποία τα καταφέρνουμε καλά και συνεχίζουμε να τα κάνουμε χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τις ικανότητές μας.

*Σταματάμε να υποτιμάμε τον εαυτό μας

Αντί να απολογούμαστε συνεχώς και να μειώνουμε τις ικανότητές μας, μαθαίνουμε να δεχόμαστε την αναγνώριση και τα εύσημα από τους άλλους. Το πιο σημαντικό όμως είναι να προσπαθήσουμε να μην είμαστε τρομερά αυστηροί με τον εαυτό μας. Πολλές φορές, ο πιο άδικος και αυστηρός κριτής του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

*Παίρνουμε ρίσκα

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε φόβο όταν καταπιανόμαστε με κάτι καινούργιο, δύσκολο ή ριψοκίνδυνο. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τον φόβο μας και να τολμήσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

via

Όλη η επικαιρότητα