Κόσμος

Αφγανιστάν: Επιστρέφουν στη Καμπούλ οι εξόριστοι ηγέτες των Ταλιμπάν

Την ίδια ώρα, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο απομακρύνουν σήμερα από το Αφγανιστάν πολίτες τους
Ακούστε το άρθρο

Οι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες των Ταλιμπάν κατέφτασαν σήμερα από το Κατάρ, όπου οι περισσότεροι ήταν εξόριστοι.

Την ίδια ώρα, ο Ανάς Χακάνι, διοικητής των Ταλιμπάν και ηγετικό στέλεχος του Δικτύου Χακάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Στην συνάντηση ο Καρζάι συνοδευόταν από τον Αφγανό πολιτικό Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής, μέχρι πρόσφατα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης και υπουργό Εξωτερικών (2001-2005).

Το Δίκτυο Χακάνι αποτελεί σημαντική συνιστώσα του κινήματος των Ταλιμπάν. Με προπύργιο την μεθόριο με το Πακιστάν, η ένοπλη οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι η ηγετική ομάδα του ισλαμιστικού κινήματος θα έλθει σε επαφή με κορυφαία μέλη προηγούμενων αφγανικών κυβερνήσεων τις προσεχείς 48 ώρες.

«Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς ότι οι ταλιμπάν θα περιλάβουν μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων στην νέα αφγανική κυβέρνηση», διευκρίνισε ωστόσο.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση πολιτών

Την ίδια ώρα, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο απομακρύνουν σήμερα από το Αφγανιστάν πολίτες τους, καθώς και Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις τους και είναι πιθανό να απειληθούν τώρα από τους Ταλιμπάν που κατέλαβαν τη χώρα.

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είχαν καταφύγει στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Καμπούλ βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος μετά την απομάκρυνση στη διάρκεια της νύκτας από τον γαλλικό στρατό 216 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 184 Αφγανοί, οι οποίοι αναμένονται στο Παρίσι εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του αυτή τη δεύτερη αποστολή ενός A400M στην Καμπούλ.

Στους Αφγανούς «της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ανάγκη προστασίας», προστίθενται 25 Γάλλοι, δηλαδή «ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων γαλλικής, όπως και αφγανικής υπηκοότητας, που είχαν καταφύγει μέσα στο κτίριο της πρεσβείας της Γαλλίας στην Καμπούλ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, ένα αεροπλάνο μεταφοράς στρατευμάτων «Α330 Phenix απογειώθηκε επίσης τη νύκτα από τη μητρόπολη για να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Αναμένεται εντός της ημέρας στο Παρίσι με τους επαναπατριζόμενους, σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Χθες, Τρίτη, η Γαλλία είχε ήδη απομακρύνει από την Καμπούλ 41 γάλλους και ξένους υπηκόους, χάρη σε μια αερογέφυρα που δημιούργησε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν την Κυριακή.

Προσγειώθηκε στη Γερμανία το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa με ανθρώπους από το Αφγανιστάν

Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Το Airbus A340 παρέλαβε επιβάτες, τους οποίους η γερμανική Πολεμική Αεροπορία είχε μεταφέρει από την Καμπούλ στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Η Γερμανία, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό απόσπασμα έπειτα από εκείνο των ΗΠΑ, θέλει να απομακρύνει χιλιάδες πολίτες με διπλή, γερμανική και αφγανική, υπηκοότητα, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ανθρώπους που είχαν εργαστεί για τις ξένες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε την ανάπτυξη έως 600 στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Ρόιτερς. Η σχετική εντολή θα πρέπει να εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς

Το Ηνωμένο Βασίλειο απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου αφιερωμένης στην κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Μέχρι τώρα, καταφέραμε να επιστρέψουν με ασφάλεια 306 βρετανοί υπήκοοι και 2.052 Αφγανοί», ανακοίνωσε ο συντηρητικός ηγέτης προσθέτοντας ότι «έχει γίνει η επεξεργασία άλλων 2.000 αιτημάτων αφγανών υπηκόων και πολλά άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας». Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι θα υποδεχθεί «μακροπρόθεσμα» 20.000 αφγανούς πρόσφυγες, από τους οποίους 5.000 την πρώτη χρονιά.

Σασόλι: Ευθύνη μας να δεχτούμε πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Σασόλι δήλωσε πως οι πρόσφυγες που φθάνουν από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν, θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους.

«Έχουμε ευθυνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών μελων και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί με στρατιωτικές πτήσεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters δυτικός αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δεν είπε πόσοι Αφγανοί ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν.

Όλη η επικαιρότητα