Κόσμος

Αφγανιστάν: Με εμπορικά αεροσκάφη η απομάκρυνση των ανθρώπων από την Καμπούλ

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι χαοτική, καθώς χάνονται ακόμα και παιδιά, ενώ υπάρχουν και νεκροί από το ποδοπάτημα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιστρατεύει εμπορικά αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και κατόπιν κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).

Ο Κίρμπι ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το υπουργείο Άμυνας «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού. Παράλληλα ανακοινώθηκε και έκτακτη Σύνοδος της G7 για την προσεχή Τρίτη.

Οι εικόνες, πάντως που έρχονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ συγκλονίζουν. Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν χαθεί εξαιτίας του χάους που επικρατεί. Αποχωρίζονται από τους γονείς τους και μετά δεν τους βρίσκουν. Ενα μάλιστα βρέθηκε σφηνωμένο σε συρματοπλέγματα.

Την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμών των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ,

Συνολικά 20 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθειά τους να μπουν σε ένα από τα μεταγωγικά που θα τους πάρουν από το Αφγανιστάν σύμφωνα με το βρετανικό με τον απολογισμό του ΝΑΤΟ. Και αυτό μια εβδομάδα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Όλη η επικαιρότητα