Αρθρογραφία

Αφηγήσεις & αναγωγές

Ακούστε το άρθρο

Κάπου πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012 και μέσα στην δίνη της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ένας εκ των… κορυφαίων Ελλήνων επικοινωνιολόγων, ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος βρίσκεται στη Γαλλία προκειμένου να μιλήσει σε μια εκδήλωση με θέμα «Ουμανισμός και κέρδη».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Έλληνας επικοινωνιολόγος απευθύνεται προς τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι… «ταξιδεύοντας προς τη Γαλλία, σκεφτόμουν πώς να τραβήξω την προσοχή σας με σκοπό να σας εξηγήσω την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα». «Και ξαφνικά θυμήθηκα μια παλιά ασπρόμαυρη ταινία» λέει και συνεχίζει: «Είναι υποτίθεται κωμωδία. Όπου ένας πολύ γνωστός Έλληνας κωμικός κάπου στη μέση της νύχτας, κάθεται κάτω από μια λάμπα και ψάχνει γύρω του. Είναι φανερό πως έχει χάσει κάτι». Η συνέχεια της ιστοριούλας έχει ως εξής: Εν συνεχεία πλησιάζει τον πολίτη ένας αστυνομικός και τον ρωτά: «Τι ψάχνεις;». «Έχασα μια δραχμή», του απαντά εκείνος. «Πού την έχασες;» τον ρωτά ο αστυνομικός. «Εκεί» τού λέει… δείχνοντας ένα σημείο πιο πέρα, το οποίο όμως ήταν τελείως σκοτεινό. Και ακολουθεί το διαλογικό:

– Και γιατί ψάχνεις εδώ;

– Γιατί εδώ έχει φως.

Για να σχολιάσει ο Σπυρίδων Ριζόπουλος με το τέλος της εξιστόρησης: «Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μας λείπει η ικανότητα να δούμε πέραν αυτού που βρίσκεται μπροστά μας».

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κυριαρχεί, όπως και κυριάρχησε για χρόνια, στο ελληνικό πολιτικό… σύστημα. Όταν ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα, τότε μόνο, θα δημιουργήσουμε μια άλλη, ανθρώπινη και καλύτερη πραγματικότητα. Γιατί η πολιτική έχει σκοπό…!!! Τον άνθρωπο, τον πολίτη, την κοινωνία. Όταν βέβαια πρόκειται για το αυθεντικό της περιεχόμενο και το ουσιώδες νόημά της.

*Ο Νίκος Διαμαντόπουλος («Νήττων Ηλιδαίος») είναι Επικοινωνιολόγος και τέως Επικεφαλής Ανεξαρτησίας Ηλιδαίων

Όλη η επικαιρότητα