Πολιτική

Α. Νικολακόπουλος: Παρεμβάσεις πραγματικής ενίσχυσης και αναπτυξιακής προοπτικής-Επίσκεψη σε Σκυλακάκη για τη στήριξη από το ταμείο Μολυβιάτη

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ «ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
Ακούστε το άρθρο

 Ζητήθηκε να διατεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα του Μολυβιάτη για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σημαντικά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, αλλά και την ανασυγκρότηση και προστασία της πυρόπληκτης Ηλείας, συζήτησαν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος της Δημοσιονομικής Πολιτικής, υπεύθυνος για τη διαχείρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Αρχικώς ο κ. Νικολακόπουλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό γεγονός τη διάθεση ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα αντιπλημμυρικά έργα, με κυρίαρχη  στόχευση την διευθέτηση του ποταμού Αλφειού και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν στις παραποτάμιες και όχι μόνο περιοχές. Ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό να ενεργοποιηθούν οι σχετικές μελέτες και οι διαδικασίες που προβλέπουν τις παρεμβάσεις στα φράγματα Πηνειού και Αλφειού.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Ακολούθως έγινε αναφορά στην ανάγκη στήριξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ενός μεγάλου Σχεδίου Αναδάσωσης στην τεράστια καμμένη έκταση με επιλεγμένα ωστόσο είδη δένδρων και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ιδιαίτερα πέριξ των οικισμών και των κατοικημένων περιοχών. Όπως τονίσθηκε δε, κάτι τέτοιο θα προβλέπεται ως μείζον και στη δημιουργία των τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Επίσης αναμένεται να δοθούν κίνητρα, ακόμη και σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό τομέα, ώστε να προχωρήσει αποτελεσματικά η απομάκρυνση όλης της καύσιμης ύλη τόσο για την αξιοποιήσή της, όσο και για την άρση οποιασδήποτε επικινδυνότητας από τα πυρόπληκτα σημεία.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

Ο Ηλείος βουλευτής έθεσε και το ζήτημα της διάθεσης του υπόλοιπου ποσού που υπάρχει στο γνωστό ως «Ταμείο Μολυβιάτη», τονίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα που δικαιούται η Ηλεία από τις πυρκαγιές του 2007 και τώρα υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να αξιοποιηθούν- όσα έχουν τελικώς απομείνει σήμερα- στον τομέα της αποκατάστασης.

Όσον αφορά στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την Ηλεία έθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις του επισημαίνοντας στον κ. Σκυλακάκη όπως έκανε και με τον Υπ. Υποδομών κ. Καραμανλή, ότι δεν νοείται η εφαρμογή ενός τέτοιου Σχεδίου, χωρίς να περιλαμβάνει το μεγάλο έργο του δρόμου Πατρών-Πύργου.

Στάθηκε ακόμη στις επιπλέον παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην δις πυρόπληκτη Ολυμπία, αναφέροντας τις θέσεις του για την κατασκευή του Συνδετήριου δρόμου με την θάλασσα (θα εξετασθούν οι μελέτες και όλες εκείνες οι περιπτώσεις που θα διευκολύνουν την ορθολογική κοστολόγησή του), τις αναπλάσεις της Ιερής Πόλης και την ανέγερση Αθλητικού Κέντρου που αποτελεί και μακρόχρονο αίτημα της περιοχής.

 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο τραπέζι της συζήτησης ετέθησαν και τα ζητήματα περί των μέτρων στήριξης επαγγελματιών που έχουν υποστεί έμμεσες ζημιές από τις φωτιές όπως και της ενίσχυσης των πληγέντων αγροτών. Σημείωνεται ότι έχει διατεθεί ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει την κατανομή του με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται με φοροελαφρύνσεις, ρύθμιση και αναστολή φορολογικών εισφορών, απαλλαγή από καταβολή ΕΝΦΙΑ και άλλα, έχει δώσει ουσιαστική στήριξη στους πυρόπληκτους και ζητήθηκε να εξετασθεί και περαιτέρω για την Ηλεία, η οποία παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να έχει καταστραφεί δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις πυρκαγιές.

Όλη η επικαιρότητα