Ηλεία

«Βάραγκας 2021»: Ξεκίνησαν εντυπωσιακά οι εκδηλώσεις της ιστορικής εμποροπανήγυρης

Απόψε η συναυλία με τον Γιώργο Βελισσάρη.
Ακούστε το άρθρο

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε χθες το τριήμερο πανηγύρι στο Βάραγκα που φιλοδοξεί να αναδείξει την πολιτισμική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

«Πρωταγωνιστής» της χθεσινής πρώτης ημέρας της διοργάνωσης ήταν η σταφίδα με αναφορές στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στην οικονομική ανάπτυξη και διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Το πανηγύρι διοργανώνει ο δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού, σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τοπικούς φορείς, από τις 21 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Στο τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, το καθιερωμένο λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι, αλλά και πολλές δράσεις για τα παιδιά.

Τα εγκαίνια του πανηγυριού τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για την προσπάθεια του δήμου Πύργου το πανηγύρι στο Βάραγκα να αλλάξει φυσιογνωμία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις μιας άλλης εποχής.

«Επιστρέφουμε και δημιουργούμε πολιτισμό και στις κοινότητες του δήμου μας. Ανασύρουμε από το παρελθόν και παρουσιάζουμε ξεχασμένα έθιμα και εικόνες που πρωταγωνιστούσαν τον περασμένο αιώνα στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακόπουλος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη για το ρόλο των τοπικών προϊόντων και των αγροτών στην περιοχή, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος αναφέρθηκε στην οικονομική και πολιτισμική διάσταση της σταφίδας σε όλη την περιοχή.

Σήμερα ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο (23/9) με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, θα λειτουργεί υπαίθριο λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα και μηχανήματα που βοηθούσαν στον τρύγο που έχουν συγκεντρωθεί από προσφορές κατοίκων των γύρω τοπικών κοινοτήτων.

Περισσότερα στο αυριανό φύλλο της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ.

Όλη η επικαιρότητα