Ελλάδα

Βάσεις 2020: «Βουτιά» για την Ιατρική – Μπαίνουν με «3» στο Μαθηματικό Σάμου!

Ακούστε το άρθρο

Οι «πρώτοι των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιτυχίας τους – Πώς τα κατάφεραν, σε μια δύσκολη χρονιά λόγω κορωνοϊού και τι ονειρεύονται για το μέλλον τους

Ιστορικά χαμηλά στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές που έκαναν «βουτιά» εκατοντάδων μορίων και τις «καθηγητικές» σχολές, όπως το Μαθηματικό Σάμου, που ανοίγει τις πύλες του με βαθμολογία κοντά στο 3, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξαίρεση στην καθοδική τροχιά των βάσεων αποτέλεσαν οι Οικονομικές σχολές και οι σχολές Πληροφορικής, καθώς και οι Πολυτεχνικές σχολές, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους, προτίμησαν παραγωγικές σχολές, που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προς περαιτέρω διερεύνηση για το σύστημα, τίθεται το στοιχείο ότι 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση, ενώ υπάρχουν και τμήματα με βαθμούς κάτω του 1000!

Οι «πρώτοι των πρώτων», οι αριστούχοι δηλαδή μαθητές που μπαίνουν κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις, αγγίζουν απόλυτες βαθμολογίες και καταφέρνουν με «όπλα» τους την συστηματική μελέτη και την επιμονή να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Οι φετινοί αριστούχοι, που έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω κορωνοϊού, αξίζουν διπλά συγχαρητήρια, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, γιατί κατάφεραν να επιτύχουν σε αντίξοες συνθήκες.

Είναι όλοι νέοι, ωραίοι και με πολλά όνειρα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν την πρώτη σελίδα στο «βιβλίο» της ζωής τους και να κατακτήσουν τους στόχους τους με μεθοδικότητα, υπομονή και χωρίς να ακολουθούν τα «βήματα» άλλων. Εγραψαν άριστα σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, χαίρονται για την κατάκτηση των στόχων τους και ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα σχέδιά τους. Οι δυσκολίες λόγω κορωνοϊού δεν τους πτόησαν, αντίθετα επικεντρώθηκαν στην μελέτη τους.

Ο Σπύρος Χριστόπουλος, φοιτητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, μπορούσε να μπει σε όποια σχολή ήθελε, αλλά προτίμησε την ενασχόληση με την μουσική για να γίνει συγγραφέας διδακτικών βιβλίων μουσικής, η Βασιλική Ζεϊμπέκη θα αφοσιωθεί στην μεγάλη της αγάπη που είναι τα οικονομικά, αφιερώνοντας και πολύ χρόνο στο βόλεϊ, ο Χρήστος Τσέγκος, που η αγάπη του για τον σκύλο του τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις της Κτηνιατρικής, ακόμα και μέσω ΕΠΑΛ, η Ναταλία Διακάκη που από τότε που πήγε στον οδοντίατρο ονειρευόταν να γίνει και αυτή οδοντίατρος και ο Δημήτρης Χάνουζας, ο οποίος με στρογγυλό «άριστα» στα μαθηματικά, ονειρεύεται να σχεδιάζει αυτοκίνητα, αποκαλύπτουν τα «μυστικά της επιτυχίας τους».

Μπορούσε να μπει Ιατρική, μπήκε Μουσικών Σπουδών

Ο Σπύρος Χριστόπουλος θα μπορούσε να εισαχθεί σε αρκετές σχολές αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η μουσική. Με βαθμολογία 18.175, εισάγεται πρώτος στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Όπως λέει ο ίδιος στο «Πρώτο Θέμα»… «το όνειρό μου από μικρό παιδί ήταν να σπουδάσω μουσική. Κάθε χρόνο έβαζα στόχους με τον εαυτό μου και τους πραγματοποιούσα, με κύριο στόχο να ασχοληθώ με την μουσική και να γίνω πιανίστας».

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το «μικρόβιο» της μουσικής του το μετέδωσε η δασκάλα του πιάνου που ξεκίνησε μαθήματα σε ωδείο στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων. «Χωρίς να το καταλάβω και παρόλο που αρχικά δεν μου άρεσε η μουσική, η δασκάλα μου μετέδωσε την δική της αγάπη για την μουσική». Με πρότυπα φημισμένους Ελληνες και ξένους πιανίστες, ο 17χρονος Σπύρος, απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Ελληνικού, ονειρεύεται και ο ίδιος να ανοίξει τα φτερά του στην μουσική και να γράψει βιβλία αρμονίας, θεωρίας και διδακτικής της μουσικής. Με καταγωγή από την Μυτιλήνη και με τους γονείς τους να βοηθούν στην πραγματοποίηση του στόχου του που ξεφεύγει από το στερεότυπο «ή γιατρός ή δικηγόρος» για τους καλούς μαθητές, ο Σπύρος εξηγεί ότι «η μουσική παιδεία στην Ελλάδα είναι παραγκωνισμένη» και θέτει ως στόχο να μεταφέρει στους νέους μαθητές την αγάπη για την μουσική μέσα από τα βιβλία που θέλει να συγγράψει.

Διάβασε περισσότερο λόγω κορωνοϊού

Η Βασιλική Ζεϊμπέκη μπαίνει δεύτερη στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ. Αποφοίτησε από το 2ο λύκειο Αργυρούπολης και κατάφερε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, σπουδάζοντας οικονομικά. «Στερήθηκα βόλτες και το αγαπημένο μου σπορ, το βόλεϊ» λέει η αριστούχος μαθήτρια που ομολογεί ότι έπαιζε κάποιες φορές βόλεϊ, αλλά στην ουσία διάβαζε συστηματικά για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

ΖΕΙΜΠΕΚΗ_ΒΑΣΙΛΙΚΗ

«Μου αρέσουν πολύ τα οικονομικά μαθήματα» λέει η Βασιλική, που σκέφτεται ένα οργανωμένο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα την βοηθήσει στην μελέτη της. Λόγω κορωνοϊου δεν πήγε σχολείο και αυτό, όπως λέει, την βοήθησε να διαβάσει περισσότερο. «Μυστικό επιτυχίας» η υπομονή και η επιμονή για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της στις οικονομικές σπουδές .

Στην κτηνιατρική με κίνητρο να κάνει καλά τον σκύλο του

Ο Χρηστός Τσέγκος, μαθητής απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. με μοναδικό του στόχο να πετύχει την Κτηνιατρική, συγκέντρωσε 19.130 μόρια και εισάγεται τέταρτος στην Κτηνιατρική σχολή Καρδίτσας.

ΤΣΕΓΚΟΣ_ΧΡΗΣΤΟΣ

Με βαθμούς Μαθηματικά 19, Ανατομία 19,9 και Υγιεινή 19,8, ο Χρήστος, απόφοιτος του Α’ ΕΠΑΛ Ελληνικού, πήγε από το Γενικό Λύκειο στα ΕΠΑΛ για να μπει στην Κτηνιατρική, δίνοντας Μαθηματικά. Αν και έδωσε εξετάσεις σε Χημεία και Φυσική, συνέχιζε να μελετάει, καθώς ήθελε να είναι καταρτισμένος για το Πανεπιστήμιο. «Εχω πολλά χρόνια σκύλο με αυτοάνοσο και αυτό ήταν το κίνητρο για γίνω κτηνίατρος» λέει ο 17χρονος Χρήστος , που τονίζει ότι δεν στερήθηκε τον αθλητισμό και τις βόλτες, αλλά διάβαζε με σύστημα.

Με όνειρο να σχεδιάζει περίπλοκες μηχανές

Ο Δημήτρης Χάνουζας πέτυχε το ακατόρθωτο στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Έγραψε άριστα στα Μαθηματικά, δηλαδή 100, σε μία χρονιά που οι περισσότεροι συμμαθητές του έγραψαν κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα, σε ποσοστό περίπου 60%. Ο Δημήτρης, απόφοιτος του 3ου λυκείου Ηλιούπολης, μπαίνει ένατος στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει επιλέξει ως πρώτη προτίμηση.

ΧΑΝΟΥΖΑΣ_ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνολικά συγκέντρωσε 18.625 μόρια και όπως λέει, θέλει να σχεδιάζει περίπλοκες μηχανές ή ακόμα και αυτοκίνητα. Από μικρός έβλεπε τον αδελφό του που σπουδάζει μηχανολογία και του κίνησε την περιέργεια να μάθει και αυτός περισσότερα πράγματα. Ως «μυστικό επιτυχίας» θεωρεί την συστηματική μελέτη, τις πολλές επαναλήψεις, την έλλειψη κενών και τη διάθεση να «δίνεις το 100% των προσπαθειών σου» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η ευχάριστη επίσκεψη στον οδοντίατρο την οδήγησε στην Οδοντιατρική

Η Ναταλία Διακάκη με 18.050 μόρια μπαίνει τέταρτη στην Οδοντιατρική σχολή Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα», «οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μου ήταν από μικρή πολύ ευχάριστες και αισθανόμουν οικεία στον χώρο του οδοντιατρείου».

diakaki

Μεγαλώνοντας η Ναταλία αισθάνθηκε σίγουρη, όπως λέει, ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που ήθελε να ακολουθήσει. «Μυστικό επιτυχίας» της νεαρής φοιτήτριας της Οδοντιατρικής σχολής η επιμονή, η μεθοδικότητας και η πίστη στον εαυτό της και τις δυνατότητές της, από πολύ μικρή ηλικία. Απόφοιτη του Κολλεγίου Ανατόλια, έδωσε εξετάσεις και πήρε πλήρη υποτροφία για να παρακολουθήσει τα μαθήματα σε γυμνάσιο και λύκειο και όπως εκμυστηρεύεται, από τώρα καταστρώνει τα σχέδια για την επόμενη πενταετία, που περιλαμβάνουν μεταπτυχιακές σπουδές, μετά την απόκτηση του πτυχίου της.

Περιγράφει τη φετινή χρονιά ως «πολύ απαιτητική και λόγω κορωνοϊού» και όπως λέει χαρακτηριστικά «στερήθηκα ελεύθερο χρόνο και εξόδους για να πετύχω τον στόχο μου».

Όλη η επικαιρότητα