Life Ηλεία

Βίκυ Παπαχριστοπούλου: Ώρα για αναγέννηση και υγιεινή διατροφή

Ακούστε το άρθρο

Η διατροφή της άνοιξης.  

Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα της άνοιξης, της εποχής που σηματοδοτεί την ανανέωση, την αναγέννηση και την επαφή, αν και βρισκόμαστε σε lockdown. Η άνοιξη είναι η εποχή που φεύγουμε από την εσωστρέφεια του χειμώνα και αρχίζουμε να αναζητούμε τρόπους ανανέωσης εσωτερικούς και εξωτερικούς. Είναι η εποχή που σκεφτόμαστε ότι είναι ώρα να προσέξουμε τη διατροφή μας, το σώμα μας και γενικά τη φυσική μας κατάσταση.  Συνήθως προγραμματίζουμε αθλητικές δραστηριότητες και επιθυμία μας είναι να αθληθούμε περισσότερο, να αποτοξινωθούμε και να χάσουμε κάποια παραπανίσια κιλά που από το χειμώνα.

Είναι γεγονός πως ο σωστός ύπνος, η ενυδάτωση, η συστηματική άθληση και  τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά σε συνδυασμό με τροφές από όλες τις ομάδες είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά μας για ένα υγιές σώμα και γενικά για έναν οργανισμό σε καλή και θετική διάθεση, ικανό να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Βίκυ Παπαχριστοπούλου μας δίνει απαραίτητες συμβουλές στο κομμάτι της διατροφής που αποτελεί την κινητήρια δύναμη του οργανισμού μας.

Πόσο σημαντική είναι η μεσογειακή διατροφή ;  

Η μεσογειακή διατροφή, όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές έρευνες, είναι από τις πιο υγιεινές και πλήρεις για τον οργανισμό μας, είναι ο θησαυρός της άνοιξης!.  Ειδικά στην Ελλάδα, με τα πλούσια προϊόντα της ελληνικής γης, η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως και η επιλογή που εξασφαλίζει απόλαυση σε κάθε γεύμα μας. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να την υιοθετήσουμε, αλλά και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας, και να αποκτήσουμε για πάντα έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας.

Τί το ιδιαίτερο προσφέρει η άνοιξη ;
Η πληθώρα των φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα μη επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα, σε συνδυασμό με τα ω3 λιπαρά οξέα των λιπαρών ψαριών και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου, καθιστά το μεσογειακό μοντέλο μοναδικό, αλλά και εύκολα εφαρμόσιμο. Τα λαδερά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες. Εάν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα του ελαιόλαδου που προστίθεται κατά την παρασκευή των λαδερών, των οσπρίων και της σαλάτας, τότε το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής διατηρείται χαμηλό.

Τα όσπρια, τα ψάρια και το κοτόπουλο αποτελούν καλές πηγές άπαχης
πρωτεΐνης, ενώ ο συνδυασμός των οσπρίων με αμυλούχες τροφές (π.χ. ρύζι,
ψωμί, καλαμπόκι) καταλήγει σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς την παράλληλη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, αδρά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού χωρίς την προσθήκη ζάχαρης), λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό συγκριτικά με τα επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η κατανάλωση μεγάλης
ποσότητας για να χορτάσει κανείς.

Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας ;

Η επαρκής υδάτωση του οργανισμού μας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κατά τη διάρκεια της ανοιξης, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών και της έντονης εφίδρωσης. Εκτός των υγρών που συνεισφέρουν σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, τα φρούτα, τα λαχανικά και κατ’ επέκταση τα λαδερά φαγητά προσφέρουν εξίσου σημαντικές ποσότητες νερού, καθώς η περιεκτικότητά τους αγγίζει έως και το 90%

Τα φρούτα και τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά πού ωφελούν ;
Τα φρούτα και τα λαχανικά  δρουν προστατευτικά απέναντι στην
υπεριώδη ακτινοβολία, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε
αντιοξειδωτικά συστατικά (κυρίως βιταμίνες Α και C). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν μια δροσιστική και συνάμα θρεπτική επιλογή για τους ανοιξιάτικους μήνες. Πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί
μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ ή συνοδευτικό του
κυρίως γεύματος.

Κυρία Παπαχριστοπούλου ποιες τροφές να αποφεύγουμε ;
Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και έτοιμων γευμάτων τύπου
fast-food οδηγεί σε σημαντικές απώλειες υγρών, καθώς η παραγόμενη
θερμότητα από την πέψη αυτών των φαγητών είναι μεγαλύτερη. Για αυτόν το λόγο προτιμάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά, που έχουν μικρότερη
περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και είναι πιο εύπεπτα συγκριτικά με το
κόκκινο κρέας.
Η έντονη εφίδρωση οδηγεί, εκτός από αφυδάτωση, σε απώλεια ηλεκτρολυτών, η οποία μπορεί να μετριαστεί μέσω της κατανάλωσης των πλούσιων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία φρούτων και λαχανικών και στη χρήση αλατιού, στο πλαίσιο φυσικά μιας υγιεινής διατροφής και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να καθιστά απαγορευτική τη χρήση του. Ωστόσο, εκτός από την υιοθέτηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής, οι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί μήνες είναι μια καλή ευκαιρία για περισσότερη φυσική δραστηριότατα, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, τα θαλάσσια σπορ κ.ά που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε τις παραπάνω θερμίδες που τυχόν καταναλώσατε, να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας και συγχρόνως να σας διασκεδάσουν.
Επομένως, την άνοιξη η υιοθέτηση του μεσογειακού μοντέλου διατροφής βοηθά στην επίτευξη καλού επιπέδου υδάτωσης και εξασφαλίζει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όλη η επικαιρότητα