Ελλάδα

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Αυλαία σε μία συνταρακτική υπόθεση

Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλείο ψυχής της οικογενείας…


 Γράφει η Τασούλα Παπανικολάου
apapanikolaou@star.gr


Πέρασαν ακριβώς εξίμισι χρόνια για να πέσει η αυλαία σε μία υπόθεση που συντάραξε την Ελλάδα. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έγινε το παιδί όλων μας. Η εξαφάνισή του πριν από εξίμισι χρόνια έγινε υπόθεση όλων μας. Και όταν βρέθηκε νεκρός η ελπίδα χάθηκε και έδωσε τη σειρά της στον πόνο αλλά και τα αμέτρητα γιατί.

Το δικαστήρια έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους. Για την οικογένειά του είναι μια δικαίωση. Μία οικογένεια που μέσα στο θρήνος της, την απώλεια του παιδιού της, τον πόνο της, ταξίδευε στα Ιωάννινα για το δικαστήριο. Ήταν παρόντες στη διαδικασία. Άκουγαν με πόνο καρδιάς τα όσα αποκαλύπτονταν για τα βασανιστήρια που βίωσε ο γιος τους.

Εξίμισι χρόνια πριν…

6 Φεβρουαρίου 2015. Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Ρέθυμνο καλεί συνεχώς τον γιο της στο κινητό του. Βρίσκεται στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου σπουδάζει. Εκείνος δεν απαντά.

Στη συνέχεια τηλεφωνεί σε συμφοιτητές του. Τους ρωτά που βρίσκεται ο γιος της. Εκείνοι της απαντούν ότι δεν γνωρίζουν. Την ιδια ημέρα ξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή των  στοιχείων του φοιτητή για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ο τραγικός επίλογος

Στις 15 Μαρτίου του 2015, έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών, το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Ο  θείος του ήταν εκείνος που τον αναγνώρισε.

Η συνέχεια κρύβει τραγικές και δυσάρεστες εκπλήξεις. Αποκαλύπτεται ότι ο φοιτητής έπεφτε θύμα εκφοβισμού, το λεγόμενο bulling. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στις 4 Ιουλίου 2016 και δείχνει τα βασανιστήρια στα οποία τον είχαν υποβάλλει προκαλεί ανατριχίλα.

Οι διώξεις

Οκτώ συμφοιτητές του  κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατ εξακολούθηση και από κοινού. Στη δίκη το 2019 αναβίωσαν όλες οι δύσκολες στιγμές που πέρασε ο άτυχος φοιτητής.

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές οι καταθέσεις των γονιών του. Η μητέρα του είπε πως όλοι είναι εδώ ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί της είναι στο χώμα.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η παρέα των Κρητικών τον είχε κρεμάσει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, συχνά τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν.

«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι..» είπε η μητέρα του Βαγγέλη.

Όσο για την στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε η κ. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε..».

«Εγώ έχασα τον γιό μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο  ο πατέρας του για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο…

Οι κατηγορούμενοι  κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες οι οποίοι ήταν ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Για τους υπόλοιπους 5 καταδικασθέντες η συνολική ποινή που επιβλήθηκε ήταν  φυλάκιση 36 μηνών.

Την  Τετάρτη οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν και πάλι ένοχοι σε δεύτερο βαθμό. Την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης από την πρόεδρο η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά του συζύγου της. Ο πατέρας του έξω από το δικαστήριο συγκλόνισε για ακόμη μία φορά.

«Ευχαριστούμε τον κόσμο που αγάπησε και αγαπά τον Βαγγέλη μας. Είναι δίπλα μας και μας δίνει δύναμη. Η δικαιοσύνη είπε ότι υπάρχουν αξίες»

 Γ. Τσούκαλης
«Σοκαρίστηκα από όσα είδα στο
DVD»

Μιλήσαμε με έναν από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν πολύ με την υπόθεση. Τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη.

«Αυτό που θα μου μείνει από αυτή την υπόθεση  είναι δυο πράγματα. Η στιγμή που παρέλαβα το dvd που έδειχνε τα βασανιστήρια που είχε υποστεί το παιδί. Σοκαρίστηκα από όσα έβλεπα. Το δεύτερο ήταν ότι νεαρός κόσμος διοργάνωνε συγκέντρωση για τον φοιτητή και το κάλεσμα γίνονταν μέσω social media. Μάθαμε ότι υπήρχε κίνδυνος για επεισόδια και η Μαρία Γιακουμάκη η μητέρα του Βαγγέλη  μου είπε καλύτερα να μην γίνει η συγκέντρωση για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό προβλημα και κινδυνεύσει κάποιο παιδί. Είναι απίστευτο το μεγαλείο ψυχής που έχει αυτή η οικογένεια, που έχει αυτή η οικογένεια»

Η αυλαία στην υπόθεση έπεσε… Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν ζει. Μας άφησε μια πίκρα σαν κοινωνία… Που δεν τον προστατεύσαμε, που δεν σταματήσαμε τον εκφοβισμό. Γιατί το bullying μας αφορά όλους.

Όλη η επικαιρότητα