Ηλεία

Βαρθολομιό: Το Μουσικό στο Παλέρμο προ Covid-19

Ακούστε το άρθρο

Επόμενος σταθμός η Πορτογαλία –Στα πλαίσια του προγράμματος «Θάλασσα και Μουσική»

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ 2018 με τίτλο S.M.I.L.E. «Θάλασσα και Μουσική στη Διαπολιτισμική Δια Βίου Εκπαίδευση» που εκπονείται από το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού από το 2018, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2020 η αποστολή ομάδας μαθητών και καθηγητών του Σχολείου μας στην όμορφη πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το δικό μας Σχολείο, σε συνεργασία με Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν ήταν ο κ. Ευστράτιος Κοντέλης (μουσικός), κ κα. Θεοδώρα Βουκελάτου (μουσικός) και ο κ. Βασίλειος Γιαννούλης (μουσικός). Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Ανδριανοπούλου Ανθή, Σουλάϊ Άλντα, Λύκου Σοφία, Αμπελογιάννη Αγγελική και Ζαφειρόπουλος Νικόλαος.

Με αφορμή τη θάλασσα και τη μουσική, κοινά στοιχεία των Μεσογειακών χωρών, η σκυτάλη από την Ισπανία, όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη επίσκεψή μας, πέρασε στα χέρια του Μουσικού Σχολείου “Istituto Magistrale Statale Regina Margherita”, το οποίο διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών καθηγητών και μαθητών.

Η μη τυπική εκπαίδευση μέσα από το Σχολείο του Παλέρμο, μετατράπηκε σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι μοναδικής εμπειρίας και γνώσης. Διαδραματίστηκαν κοινές μουσικές εκδηλώσεις πάνω σε Αρχαίους Μύθους από την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Μεσογειακούς λαούς.

Ήταν μια ενορχήστρωση μουσικής κουλτούρας, κλασσικής και βιωματικής διδασκαλίας, ναυτικής ιστορίας, αρχαίου Ελληνικού και Ρωμαϊκού πολιτισμού, αλληλεπίδρασης, αγάπης και φιλίας των λαών, στο παραδοσιακό και φιλόξενο περιβάλλον της οικοδέσποινας χώρας, της Ιταλίας.

Όλα αυτά μέσω ενός προγράμματος που άφησε τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές, ανεξίτηλες αναμνήσεις και συγκινήσεις και ανέπτυξε δεσμούς φιλίας μέσα από τη Μουσική και Καλλιτεχνική παιδεία των χωρών που συμμετείχαν.

Όλοι έζησαν εξαιρετικά πλούσιες στιγμές τόσο σε μουσικές συνευρέσεις και χοροδράσεις, όσο και σε ξεναγήσεις σε ναυτικά μουσεία και μνημειώδη σημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σικελίας όπως το “Teatro Massimo”, “Capella Palatina”, “Palazzo Reale” και επισκέψεις στην “Cefalu” και το “Duomo di Monreale”, με έντονο το Ελληνικό στοιχείο.

????????????????????????????????????

Όλη η επικαιρότητα