Ηλεία

Βαριές κουβέντες… στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας – Διεκόπη η συνεδρίαση

Ακούστε το άρθρο

Αν κανείς παρακολουθούσε την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας επί δύο ώρες και έλεγε ότι κάτι… κακό θα συμβεί – δεν μπορεί – κάποια ένταση θα υπάρξει, θα λέγαμε ότι κάπου… αλλού βρίσκεται.

Κι όμως, μετά από δύο ώρες συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο τα… απέκτησε όλα: αλληλοκατηγορίες, χαρακτηρισμούς, αποχώρηση δημάρχου και τελικά την διακοπή του, για να συνεχιστεί για λίγα λεπτά η “κόντρα” έξω από την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου!

Το θέμα που πυροδότησε το κλίμα ήταν η λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το οποίο τέθηκε κατά την διαδικασία των ερωτήσεων από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Οι ερωτήσεις τέθηκαν, κατ΄εξαίρεση, μετά την συζήτηση και ψήφιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, λόγω του ότι έπρεπε για προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Πατρινός, με την θέση του προεδρεύοντα να λαμβάνει ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου, το οποίο όπως είπε τον τελευταίο χρόνο υπολειτουργεί και δεν έχει ουσιαστικά ασθενείς και έχουν μειωθεί και οι εφημερίες του, κατηγορώντας τον κ. Λυμπέρη ότι προσπαθεί να “περάσει” μια διαφορετική εικόνα στην τοπική κοινωνία, ότι δηλαδή με δικές του κινήσεις έχει καταφέρει να δώσει ώθηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα, κάτι που όπως πρόσθεσε δεν βλέπει να συμβαίνει.

Ο κ. Λυμπέρης, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδουλόπουλο, πόσα χρόνια είχε να εφημερεύσει η Παθολογική Κλινική, κατηγορώντας τον ότι επί δημαρχίας του το Νοσοκομείο Αμαλιάδας απαξιώθηκε πλήρως, ανεστάλη η λειτουργία της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διεκδικητική κίνηση επί μια πενταετία για την διατήρηση ενός επιπέδου και εν’ συνεχεία την αναβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας.

Από εκείνο το σημείο και ύστερα, τα “αίματα” άναψαν και άρχισαν οι χαρακτηρισμοί και οι αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Ήλιδας σηκώθηκε και ενημέρωσε ότι αποχωρεί, με τον κ. Χριστοδουλόπουλο και τα μέλη της παράταξής του να μιλούν ότι αυτό αποτελεί απαξίωση και προσβολή για τους συμβούλους και τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια χρονική στιγμή που δεν είχαν απαντηθεί και όλες οι ερωτήσεις που του είχαν θέσει.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο πολύ τεταμένο και ο προεδρεύων κ. Β. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την διακοπή της συνεδρίασης. Ωστόσο, για αρκετά λεπτά η “κόντρα” συνεχίστηκε έξω από την αίθουσα και η ένταση μετατράπηκε σε… απίστευτες λεκτικές αντεγκλήσεις σε αποστάσεις μάλιστα… αναπνοής!

Αφού οι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να κατευνάσουν τα “πνεύματα”, τόσο ο κ. Λυμπέρης όσο και ο κ. Χριστοδουλόπουλος προέβησαν σε δηλώσεις, σχετικά με το “επεισόδιο”, που σίγουρα αποτελεί ένα μελανό σημείο όχι μόνο για την ένταση – που έχει υπάρξει και μεγαλύτερη εξάλλου -, αλλά για τους χαρακτηρισμούς και την εχθρότητα που χαρακτηρίζει κυρίως την… σχέση κυρίως συμπολίτευσης και μείζονας μειοψηφίας…

Γιάννης Λυμπέρης

Δήμαρχος Ήλιδας

“Εφόσον τελείωσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για λόγους προσωπικής προφύλαξης και υγείας λόγω του ιού αποχώρησε από την αίθουσα και εμείς μείναμε με μάσκες, ενώ θα έπρεπε να έχουμε οργανώσει τηλεδιασκέψεις όπως γίνεται σε όλα τα συμβούλια, είπαμε να γίνουν κάποιες ερωτήσεις.

Αφού έγιναν τοποθετήσεις επί τόση ώρα που είδατε, ο δήμαρχος έπρεπε να δώσει τις απαντήσεις. Σε τρία καίρια θέματα πρόλαβα και έδωσα απαντήσεις, που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο, λέγοντας ότι δεν είμαι ούτε με τον Καραμανλή, ούτε με τον Σπίρτζη, αλλά ότι είμαι με τον δρόμο και ότι ως θεσμικός, ως δήμαρχος να είναι βέβαιος ο κόσμος του δήμου και της Ηλείας πως θα κάνω εκείνο που πρέπει για να τηρηθεί, για να διεκδικηθεί και να υλοποιηθεί αυτό που δώσαμε όρκο όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Μέσα στη θητεία μας, να ολοκληρωθεί ο δρόμος.

Σε ότι αφορά το Τμήμα ΤΕΙ Αμαλιάδας, που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ένα τμήμα εδώ και δημιούργησε πέντε στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να είναι προφανές ότι έτσι όπως πάμε και με αυτό που κάνουν υπονομεύουν το Τμήμα, γιατί αύριο θα ζητηθεί να κλείσει και να πάει στο Μεσολόγγι.

Και όταν άρχισα να μιλάω για το Νοσοκομείο, όπου άκουσον – άκουσον, ακούσαμε τον κ. Χριστοδουλόπουλο να μας λέει ότι πήγε στο Νοσοκομείο μετά τον Δεκαπενταύγουστο και είδε το νοσοκομείο να έχει έναν ασθενή.

Όταν το Νοσοκομείο επί χρόνια, όταν αυτός ήταν δήμαρχος, δεν είχε κανέναν ασθενή. Δηλαδή, η Παθολογική είχε να εφημερεύσει χρόνια. Με το που ανέλαβε δήμαρχος χωρίς να “ανοίξει μύτη” και χωρίς να πει κουβέντα – του τα λέγαμε στο δημοτικό συμβούλιο- άφησε την Μαιευτική να “φύγει”. Όταν παθολόγοι πήγαιναν και εφημέρευαν στον Πύργο, Όταν το Νοσοκομείο λειτουργούσε χειρότερα απ’ ότι ένα Κέντρο Υγείας.

Μπήκαμε μπροστά. Δώσαμε υποσχέσεις προεκλογικές. Βάλαμε δωρητές, αγοράσαμε αξονικούς και πετύχαμε εκεί που την είχε σάπια την Νέα Πτέρυγα και εγκαταλελειμμένη μαζί με τα Επείγοντα, πετύχαμε χρηματοδότηση, να βάλουμε εργολάβο και σήμερα να την έχουμε έτοιμη για να λειτουργήσει.

Εμείς πετύχαμε ο διευθυντής της Παθολογικής κ. Αλεξόπουλος να μην μετακινηθεί από την Αμαλιάδα. Μέχρι τότε ξέραμε ότι ο κ. Αλεξόπουλος έκανε εφημερίες στον Πύργο.

Και έχουν το θράσος να μιλάνε και να πηγαίνει να φωτογραφίζεται στο Νοσοκομείο. Ποιος; Ο νεκροθάφτης του Νοσοκομείου. Μιλάει σήμερα για εμάς και μας κουνάει το δάχτυλο. Και όταν πάμε να πούμε την αλήθεια, τα γεγονότα, να πετάγεται η παράταξή του όλη και να φωνάζει και να διακόπτει.

Και μετά να ‘χουν την απαίτηση να κάτσω εγώ εν μέσω κορονοϊού, παραβιάζοντας τις συνθήκες, να κάνω κουβέντα καφενείου με αυτούς. Όχι.

Απαντώντας στον κ. Κράλλη, προφανώς και θα κάνω απολογισμό για να μάθει όλος  ο κόσμος”.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

“Λυπάμαι για την κατάληξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον τρόπο που έγινε. Μας είπαν να περάσουμε τα θέματα και στο τέλος να γίνουν ερωτήσεις και το δεχτήκαμε, ενώ έπρεπε να πούμε “όχι” και να γίνουν ερωτήσεις στην αρχή και μετά να περάσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Και όταν πέρασαν τα θέματα, τέθηκαν ερωτήσεις από τους αρχηγούς των παρατάξεων, από δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. δήμαρχος, απάντησε και ούτε απάντησε στα δύο πρώτα θέματα και σηκώθηκε να φύγει.

Είναι η προσφιλής του μέθοδος, κάθε φορά που του τίθενται ερωτήσεις να σηκώνεται και να φεύγει και να αφήνει ανενημέρωτο τον λαό της πόλης μας, απαξιώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους.

Ακούσατε πως μιλούσε στους δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας “κάτσε κάτω ρε”, “μη μιλάς εσύ”. Τι δημοκρατία είναι αυτή; Αδιανόητο. Τόσα χρόνια δημοτικός σύμβουλος, βλέπω ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Πάμε για το 2021 και γυρίζουμε σε εποχές, που να μην τις κατονομάσω”.

 

Όλη η επικαιρότητα