Ηλεία Πολιτική

Βασίλης Μανδαράκης: Ηλεία, Πανδημία και Αυτοδιοίκηση

Ακούστε το άρθρο

Ηλεία, Πανδημία και Αυτοδιοίκηση

-Η Ηλεία το τελευταίο διάστημα καταγράφει συνεχώς νέα κρούσματα. Κάθε μέρα σχεδόν παρουσιάζει έχει 7 με 10 νοσούντες. Αυτό μοιραία είχε σαν αποτέλεσμα τους δύο θανάτους! Ήδη βαδίζουμε προς το κόκκινο σύμφωνα με την από 27/11/20 προειδοποίηση του ΕΟΠΥ. Τι έγινε; Προφανώς κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τι πρέπει να συμβεί; Προφανέστατα να χτυπήσει Κόκκινος Συναγερμός πριν είναι ΠΑΛΙ ΑΡΓΑ και δεν εννοώ μόνο από το κέντρο.

*Εννοώ τις Τοπικές Ηγεσίες, την Αυτοδιοίκηση Περιφερειακή και Δημοτική, τους Ιατρικούς Συλλόγους τους άλλους Επιστημονικούς Συλλόγους, το ΕΒΕ και λοιπούς Τοπικούς φορείς. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα οι όποιες αντιδράσεις δεν ήσαν του μεγέθους που απαιτούν οι περιστάσεις.

***Θα αναφερθώ ειδικότερα στην Αυτοδιοίκηση διότι είναι σημαντικό μέρος, της δομής της διοίκησης της χώρας, το πιο κοντινό στον πολίτη. Μέχρι σήμερα, επαναπαύεται εκτελώντας απλώς γραφειοκρατικά τις κεντρικές οδηγίες. Ράθυμα με μικροπολιτική για να μην φανεί δυσάρεστη στους πολίτες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει ο κρίκος, και τα μέτρα να μην φθάνουν στους πολίτες με την ένταση και αποτελεσματικότητα που απαιτείται.

***Είναι απαραίτητο εδώ, να συνυπολογίσουμε και να υπογραμμίσουμε τις σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης, για την καθυστέρηση, τις αμφισημίες και τις παλινωδίες που έδειξε για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ως εκ τούτου συμπεραίνεται επομένως πως η δράση της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός παράγοντας για καλύψει κυβερνητικές αστοχίες.

***Ισχυρίζομαι λοιπόν πως με αφορμή το δεύτερο κύμα και την -αυξητική τάση στην Ηλεία- πιθανά και σε αναμονή 3ου κύματος, είναι επιτακτικό να ανακαθορίσει την στάση της, να θεωρήσει και -δική της- την μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, ξεπερνώντας τον εαυτό της.

*Χρειάζεται επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, ως εκ του ρόλου της. Να ηγηθεί τώρα τοπικά, της μάχης υπεράσπισης της ζωής απέναντι στον θάνατο, την χρειάζεται η κοινωνία. Να αναλάβει αποφασιστικά πρωτοβουλίες και να αναδείξει τον ρόλο της.

Είναι χρήσιμο να:
*Πρώτον να κτυπήσει την ΚΑΜΠΑΝΑ, με μια Ανακοίνωση, αν είναι κοινή από όλους ακόμη καλύτερα. Να υπάρχει παρουσία στα ΜΜΕ από τους, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχους, να ενημερώνουν τους πολίτες για τον αυξημένο κίνδυνο, εξάπλωσης του ιού, τόσο απλό μα τόσο πολύ σημαντικό αυτήν την στιγμή.

*Δεύτερον μια Πανηλειακή από κοινού εκστρατεία που θα υπογραμμίζει την σοβαρότητα και να προτρέπει για την αναγκαιότητα της Πρόληψης και Τήρησης των μέτρων σε όλο τον νομό.

*Τρίτον κυρίως όμως κάθε Δήμος να εντείνει τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων με την συνεργασία και εγρήγορση των ελεγκτικών μηχανισμών. *Τέταρτον με πρωτοβουλία να εξειδικεύουν τις κεντρικές οδηγίες στο δήμο τους, για αποτελεσματικότερη εφαρμογή. Να ενισχύσουν τις δομές που έχουν ελλείψεις με υλικοτεχνική υποδομή, (Σχολεία). Να αναπτύξουν την κοινωνική φροντίδα σε ευάλωτους πολίτες μέσα από το δίκτυο κοινωνικών Δομών που διαθέτουν (ΚΑΠΗ, Φροντίδα στο σπίτι), αλλά στοχευμένα και επιπλέον αυτού. Να χρηματοδοτήσουν νέες δράσεις, αντιμετώπισης της πανδημίας, οι πόροι υπάρχουν, (ξέρουν αυτοί). Να συντονίσουν τους υπόλοιπους φορείς του νομού σε πνεύμα πανστρατιάς υπέρ της πρόληψης.

*Πέμπτον να εκσυγχρονίσουν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού.

*Με τα παραπάνω και, άλλα να δημιουργήσουν στους πολίτες την αίσθηση της ευθύνης, της κρισιμότητας, της ενότητας, απέναντι στον κοινό εχθρό αλλά και της ασφάλειας της καθημερινότητα του.
*Η Αυτοδιοίκηση έχει εμπειρία από την δημιουργία «Μετώπων Διεκδίκησης». Καιρός είναι λοιπόν να δημιουργήσει ένα διαφορετικό «Μέτωπο Δράσης», στο οποίο θα έχει η ίδια την πλήρη ευθύνη, του προγραμματισμού αλλά και της υλοποίησης των δράσεων αντιμετώπισης της Πανδημίας στην περιοχή ευθύνης της.

Βασίλης Μανδαράκης (αναπληρωτής γραμ. Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ)

Όλη η επικαιρότητα