Lifestyle Αφιερώματα

«Βασίλισσα Ελισάβετ, η αμόρφωτη γαλαζοαίματη»: Η ελλιπής εκπαίδευσή της και η ανασφάλεια που ένιωθε

Ακούστε το άρθρο

Η εκπαίδευση των παιδιών απασχολεί τους γονείς. Όμως, αυτό δεν ίσχυε πάντοτε. Ειδικότερα, στη Βασιλική οικογένεια. Όλα τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα εκείνα που έχουν καλή σειρά διαδοχής, εκπαιδεύονται από νωρίς. Δηλαδή, παρακολουθούν αυστηρά σχολεία από μικρή ηλικία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το σχολείο της Σάρλοτ και του Τζορτζ, το οποίο εκπαιδεύει την αυριανή ελίτ, παραδίδει σε 4χρονα μαθήματα φιλοσοφίας, αγγειοπλαστικής, υποκριτικής, τραγούδι και μουσική. Επιπλέον, μαθαίνουν και γκολφ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η εκπαίδευσή της

Είναι μεγαλωμένη σε μια εντελώς διαφορετική εποχή. Όταν γεννήθηκε η Ελισάβετ Αγγλίας οι πιθανότητες να γίνει βασίλισσα ήταν ελάχιστες. Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά και πρώτος στη διαδοχή ήταν ο αδελφός του. Κάτι που ανατράπηκε στην πορεία. Εκείνη βρέθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία να αναλαμβάνει το θρόνο της Αγγλίας.

Οι γονείς της Ελισάβετ είχαν επιλέξει την κατ’ οίκον διδασκαλία. Κάτι που συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Μάλιστα, τα μαθήματα της έκανε η μητέρα της και μέχρι τα επτά της χρόνια ήξερε μόνο να γράφει και να διαβάζει. Μεγαλώνοντας και πριν ενηλικιωθεί η Ελισάβετ μελέτησε το Σύνταγμα και εκεί περιορίστηκαν οι γνώσεις της κατά τη διάρκεια της σχολικής της ηλικίας. Ακόμα είχε μάθει δύο ξένες γλώσσες, γερμανικά και γαλλικά.

Παρόλα αυτά, η νεαρή βασίλισσα που ανέβηκε στον θρόνο του πιο ισχυρού βασιλείου της Ευρώπης το 1952, ένιωθε τρομερή ανασφάλεια εξαιτίας των περιορισμένων γνώσεων της. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προσλάβει δάσκαλο για να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα προκειμενου να αισθάνεται πιο άνετα όταν συναντούσε κάποιο πνευματικό άνθρωπο του χώρου των γραμμάτων ή της πολιτικής στο πλαίσιο των βασιλικών της υποχρεώσεων.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι έκανε με τον Κάρολο

Από την πλευρά της, η Ελισάβετ φρόντισε για την σωστή εκπαίδευση του γιου της πρίγκιπα Καρόλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος διάδοχος θρόνου που πήγε σε σχολείο, φοίτησε σε πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο. Πλέον όλα τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας μπαίνουν στα βαθιά από νωρίς με αυστηρά σχολεία και πρωτόκολλα, ενώ όταν έρθει η ώρα του Γουίλιαμ να γίνει βασιλιάς, η Κέιτ Μίντλετον θα είναι η πρώτη Αγγλίδα βασίλισσα με πτυχίο πανεπιστημίου.

To ζήτημα της ελλιπούς εκπαίδευσης και μόρφωσης της Ελισάβετ παρουσιάζεται και στην πετυχημένη σειρά του Netflix «The Crown»:

via

Όλη η επικαιρότητα