Categories: Ομογένεια

Βασ. Καυκάς: Ένα σημαντικό μέλος της Ελληνικής ομογένειας της Αμερικής μιλάει στην ΟΡΤ και στην εφ. «Πατρίς»

Share

Ο Βασίλης Καυκάς από τη Βοστώνη, με καταγωγή από το Σιμόπουλο, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνοαμερικάνικων Σωματείων Νέας Αγγλίας και νέος πρόεδρος στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά μέλη της ελληνικής ομογένειας σε Αμερική και Καναδά και μεταξύ άλλων έχει διατελέσει και πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά.

Γεννήθηκε στο Σιμόπουλο και είναι ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια του. Τον Νοέμβριο του 1975 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης, ως μετανάστης, έπειτα από πρόσκληση του μεγαλύτερου αδελφού του, όταν ήταν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, το οποίο συνέχισε στο Λόουελ και αποφοίτησε το 1976.

Εργαζόταν σκληρά και ταυτόχρονα σπούδαζε. Πήγε στο κολλέγιο Northern Essex και έμαθε αγγλικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ήθελε να ασχοληθεί και τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία αλλά δεν ήταν εύκολο, αφού τα αγγλικά του ήταν «λίγα». Διάβαζε αμερικάνικες και ελληνικές εφημερίδες και ήταν πάντοτε καλά ενημερωμένος, ενώ έγραφε και άρθρα για διάφορα θέματα.

Αρχικά ξεκίνησε τις σπουδές του στην ειδικότητα του Electrical Engineering, όμως η αγάπη του για την πολιτική τον έκανε να πάρει μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο του Λόουελ, από το οποίο και αποφοίτησε το 1981 με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και ειδικότητα στην Οικονομία και τον Κλασσικό Πολιτισμό.

«Θέλω να μεταφέρω την αγάπη που έχει για την Ελλάδα η ομογένεια και εμείς οι Ηλειώτες από τον Πανηλειακό σύνδεσμο, την αγάπη που έχουμε και για την Ηλεία μας», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό της ΟΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Κριετσιώτη.

Στη συνέντευξη του, ο κ. Καυκάς αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των πυρκαγιών, το οποίο έζησε και αυτός, τις ημέρες που βρισκόταν στον νομό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άκουγα και έβλεπα συνεχώς τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να γεμίζουν νερό από το φράγμα του Πηνειού».

Μίλησε επίσης για το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, για την επικοινωνία του με τους φορείς στον νομό Ηλείας αλλά για τις δυνατότητες που έχει ο νομός ώστε να εξελιχθεί.

ΕΡ: Εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, είμαστε όσο κοντά πρέπει στην ομογένεια;

ΑΠ: Η συμπαράσταση από την πλευρά μας είναι δεδομένη. Όμως εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα μειώνεται. Και δεν μειώνεται από εμάς. Αρκετές φόρες έχουμε απογοητευτεί γιατί δεν υπάρχουν οι τριτοβάθμιοι φορείς που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Συναντήθηκα με κυβερνητικά στελέχη και αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση των σχέσεων ώστε να βάλουμε και εμείς ακόμα ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του ελληνισμού.

ΕΡ: Η ψήφος των ομογενών, είναι μια προσπάθεια για να έρθουν πιο κοντά στη χώρα;

ΑΠ: Αν γίνει σωστά, νομίζω πως ναι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα για διάφορους λόγους. Εμείς το είχαμε προτείνει να δοθεί ψήφος το 1994 στο 10ο Παγκόσμιο Πανηλειακό Συνέδριο που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία. Το συγκεκριμένο θέμα κυκλοφόρησε από τα ΜΜΕ στο εξωτερικό και τελικά το εφάρμοσαν οι Ιταλοί. Η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια δεν το έχει εφαρμόσει, αν και η σημερινή κυβέρνηση είπε ότι θα το εφαρμόσει με τη συγκατάθεση και των άλλων κόμματων.

ΕΡ: Στην Ηλεία συνομιλήσατε με φορείς;

ΑΠ: Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς φορείς. Αλλά δεν εκπροσωπώ μόνο την Ηλεία. Γι’ αυτό βρέθηκα και στην Καλαμάτα ώστε να προχωρήσει η αδελφοποίηση με μια πόλη της Αμερικής. Επίσης βρέθηκα και στην Αθήνα για να γίνει αδελφοποίηση με τη Βοστώνη. Η επικοινωνία με τους φορείς και τους αξιωματούχους, εδώ στην Ηλεία, ήταν καλή και θα προσπαθήσω τους επόμενους μήνες που θα ξαναέρθω να μιλήσω με περισσότερους. Η εικόνα που μου παρουσιάζεται είναι ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Κάποια από αυτά θα λυθούν από δήμους, την περιφέρεια ή από την κυβέρνηση. Όμως και εμείς οι πολίτες έχουμε ιερό καθήκον να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να γίνει καλύτερος ο τόπος μας. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και με τη συνεργασία και την επικοινωνία αλλά και με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, πιστεύω θα τα πάμε ακόμα καλύτερα.

ΕΡ: Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι σα Νομός, έχουμε μείνει πίσω στο θέμα των υποδομών;

ΑΠ: Δυστυχώς αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Σε πολλά συνέδρια της Πανηλειακής Ομοσπονδίας συζητήσουμε τα τρέχοντα θέματα του νομού Ηλείας και ένα από αυτά ήταν το θέμα του οδικού δικτύου. Δεν είναι δίκαιο ο νομός Ηλείας να είναι ένας από τους τελευταίους νομούς της Ελλάδας στον τομέα της ανάπτυξης. Δεν έχω τις λύσεις στο τσεπάκι μου. Όμως, είμαι πολύ καλά ενημερωμένος και έχω τις γνώσεις ώστε να συνεργαστούμε για να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πρέπει σαν κοινωνία να διεκδικούμε. Αν μπορεί η ομογένεια να βοηθήσει θα το κάνει.

ΕΡ: Είναι η Ηλεία ο ιδανικός τόπος για να υποδεχθεί επενδύσεις από το εξωτερικό;

ΑΠ: Η σημερινή κατάσταση δεν ευνοεί τις συνθήκες ώστε να γίνουν επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς. Όμως στον νομό μας παράγουμε πολλά γεωργικά προϊόντα και χαίρομαι όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ της περιοχής μου και βλέπω για παράδειγμα τουρσί από το Χάβαρι ή λάδι από κάποια άλλη περιοχή. Επισκεπτόμενος τον Πύργο αρκετές φορές συζήτησα με τους φορείς για το πως τα γεωργικά προϊόντα να έρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αμερική. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ με ελληνική καταγωγή που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη και θα μπορούσαν να έχουν αποκλειστικά προϊόντα από τον νομό Ηλείας. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι δεν έχουν προωθήσει την Ηλεία όσο θα έπρεπε.

ΕΡ: Όλα αυτά τα χρόνια που ζείτε στο εξωτερικό, πιστεύετε ότι η περιοχή άλλαξε προς το καλύτερο ή μας κρατάει πίσω η νοοτροπία μας;

ΑΠ: Πρώτα από όλα, θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους εσάς, γιατί βλέπω ότι υπάρχει βελτίωση στον νομό Ηλείας. Η νεολαία μας είναι καλύτερη πλέον και έχουν γίνει επιστήμονες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του νομού, σε σύγκριση με τα παλιά χρόνια. Πιστεύω όμως ότι ο δημόσιος τομέας είναι ακόμα μια μεγάλη παθογένεια, ειδικότερα στο θέμα της εξυπηρέτησης των Ελλήνων που έρχονται από το εξωτερικό στις υπηρεσίες για να εκδώσουν πιστοποιητικά.