Αγροτικά Ηλεία

Βιομηχανική τομάτα: Αισιόδοξοι οι παραγωγοί σε Γαστούνη και Παλαιοχώρι για την φετινή καλλιέργεια

Ακούστε το άρθρο

Για ακόμα μια χρονιά οι παραγωγοί της βιομηχανικής τομάτας στον Ηλειακό Κάμπο είναι έτοιμοι να παραδώσουν τη σοδειά τους στα δύο εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή.

Η εφ.«Πατρίς» μίλησε με παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Γαστούνης και του Παλαιχωρίου, για τη φετινή σοδειά, η οποία όπως δήλωσαν «είναι πολύ ικανοποιητική τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά».

Ωστόσο, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να απομένουν μερικές μέρες μέχρι την παράδοση της καλλιέργειας (σ.σ η παράδοση θα πραγματοποιηθεί 19 ή 20 Ιουλίου), αλλά αν μεταβληθούν οι καιρικές συνθήκες στο διάστημα που υπολείπεται (καύσωνας, βροχή), Μπορεί να καταστραφεί μεγάλος μέρος της παραγωγής.

Για την πορεία της φετινής παραγωγής, μίλησε στην εφ.«Πατρίς», ο διαχειριστής στην ομάδα βιομηχανικής τομάτας στη Γαστούνη, Μανώλης Δεληγιάννης και τόνισε ότι πρόκειται για μια άκρως παραγωγική χρονιά.

«Η πορεία της φετινής καλλιέργειας είναι πολύ ικανοποιητική. Η ποσότητα φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη όπως και η ποιότητα γιατί είναι πολύ καλά τα φυτά. Και ίσως να μιλάμε για την πιο παραγωγική χρονιά. Η ομάδα μας, βάσει των συμφωνητικών θα παραδώσει στα εργοστάσια περίπου 30.000 τόνους ντομάτας». Αναφορικά με τις συμφωνηθέντες τιμές με τα εργοστάσια και το κόστος παραγωγής δήλωσε ότι: «οι τιμές, πάνω-κάτω, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για αυτό.

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, για τον αν θα καλυφθεί ή όχι, εξαρτάται από την τελική συγκομιδή, την παραγωγή που θα έχει ο κάθε παραγωγός, συνήθως όμως καλύπτεται», ενώ υπογράμμισε ότι η υψηλή θερμοκρασία των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει επηρεάσει τη σοδιά μέχρι τώρα.

Ο Βασίλης Καζάκης, παραγωγός βιομηχανικής τομάτας στη Γαστούνη, δήλωσε ότι «η φετινή καλλιέργεια, μέχρι τώρα, είναι πάρα πολύ καλή.

Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Συγκριτικά με άλλες χρονιές, η ποσότητα της παραγωγής παρουσιάζει μια μικρή αύξηση της τάξης του 10%.Το κόστος παραγωγής είναι λίγο αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα λιπάσματα. Η συμφωνία για την τιμή που κάναμε με τα εργοστάσια είναι καλή, αλλά θα θέλαμε και λίγο παραπάνω, γιατί όσο περνούν τα χρόνια ανεβαίνει το κόστος των μέσων της παραγωγής.

Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα και ο καύσωνας των προηγούμενων εβδομάδων δεν επηρέασε την καλλιέργειά μας. Το μόνο πρόβλημα ήταν κάποιες ιώσεις στα φυτά αλλά σε πολύ μικρή έκταση».

Στο θέμα των καιρικών συνθηκών, που είναι πάντα απρόβλεπτο, και στην αύξηση των τιμών που παρατηρείται στα μέσα παραγωγής, στάθηκε ο παραγωγός βιομηχανικής τομάτας, Φώτης Γαβριλόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη με τον καιρό τις επόμενες 15 ημέρες, θα μιλάμε για μια πολύ ποιοτική παραγωγή. Μέχρι στιγμής ο καύσωνας, δε μας έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, αλλά με τον καιρό πότε δεν ξέρεις. Πριν από τέσσερα χρόνια οι βροχές στα μέσα του Ιουνίου είχαν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής αυτό διαφέρει από παραγωγό σε παραγωγό, ανάλογα πως προσέχει ο καθένας τα χωράφια του.

Η αλήθεια είναι ότι τα λιπάσματα ήταν ακριβά φέτος όπως και το πετρέλαιο που η τιμή του έχει ανέβει. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Αναφέρομαι κυρίως στους ψεκασμούς, στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο.

Η τιμή που κανονίζουμε κάθε χρόνο με τα εργοστάσια είναι σχεδόν ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη όμως γιατί όπως είπα το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο».

Όλη η επικαιρότητα