Πολιτική

Βουλή: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ζήτημα κακής νομοθέτησης ήγειραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.
ελληνικό κοινοβούλιο
Ακούστε το άρθρο

Διακομματικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια.

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, ζήτημα κακής νομοθέτησης ήγειραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που κατήγγειλαν πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων και ζήτησαν την απόσυρσή τους.

Το προέχον είναι πως οι τροπολογίες επιλύουν επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που επέμεινε στην συζήτηση και την ψήφισή τους.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ζητήσει προστασία από το προεδρείο, καταγγέλλοντας φωτογραφικές διατάξεις που καλείται να επικυρώσει η Βουλή σε μια διαδικασία που συνιστά χλευασμό για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Επισήμανε, δε, πως η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε μνημόνια ώστε η κυβέρνηση να επικαλείται επείγουσες διαδικασίες για τη θέσπιση διατάξεων που αφορούν ειδικά θέματα χωρίς να έχουν τεθεί σε συζήτηση και επεξεργασία προηγουμένως, στη διαβούλευση και στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία συζήτησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν μπορεί να λειτουργεί άλλο έτσι η εθνική αντιπροσωπεία η οποία αισθάνεται αιφνιδιασμένη και προσβεβλημένη. Αδικείται το νομοσχέδιο και η πολιτική ηγεσία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών.

«Σε αυτή την αίθουσα υπάρχει προϊστορία. Το ζήτημα είναι εάν οι υπουργικές τροπολογίες επιλύουν επείγον ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Και αυτό κάνουν λύνουν προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

«Εάν οι τροπολογίες επιλύουν ζητήματα, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε στην επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες.

«Είναι απαράδεκτο αυτό με τις τροπολογίες, οι οποίες, από μόνες τους, είναι νομοσχέδια. Έχουμε έναν Αρμαγεδδώνα με φωτογραφικές διατάξεις. Όμως αυτή είναι μια πρακτική που ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή είναι επιτρεπτό με μνημόνια να νομοθετεί έτσι η Βουλή;», ανέφερε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Με τις τροπολογίες δεν παραβιάζεται ο Κανονισμός. Μια απλή ανάγνωση να κάνετε, θα διαπιστώσετε ότι επιλύσουν σοβαρά και επείγοντα ζητήματα. Είναι θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές εδώ και δεκαετίες. Δεν το χρησιμοποιώ όμως ως άλλοθι. Δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θα πρέπει το θέμα αυτό να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων», είπε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα