Κόσμος

Βρετανία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 126.000 θυμάτων της πανδημίας

Ακούστε το άρθρο

ο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα της Ευρώπης που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στους 126.000 νεκρους της, έναν χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown και μια περίοδο που συγκαταλέγεται στις «πιο δύσκολες» της ιστορίας της χώρας.

Αυτή η θλιβερή επέτειος βρίσκει τη χώρα σε μια στιγμή που η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, μία από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο, προσφέρει την ελπίδα μιας εξόδου μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, για τρίτη φορά.

Το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) η χώρα ακινητοποιήθηκε για ένα λεπτό, στο κοινοβούλιο, μπροστά από τα νοσοκομεία και αλλού, για να χαιρετίσει τους νεκρούς και το υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, πριν ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών.

«Ενώ περιμένουμε ανυπόμονα ένα καλύτερο μέλλον μαζί, σήμερα κάνουμε μια παύση για να στοχαστούμε τη θλίψη και το πένθος που συνεχίζουν να αισθάνονται τόσοι άνθρωποι και οικογένειες», ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ σε μήνυμα που συνόδευε ένα μπουκέτο με λουλούδια που έστειλε στο νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλεύθηκε πρόσφατα ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Στο πλαίσιο αυτής της «Ημέρας στοχασμού», οι Βρετανοί καλούνται επίσης να ανάψουν ένα φως στο κατώφλι του σπιτιού τους στις 8 το βράδυ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα εθνικά μνημεία, όπως το London Eye στο Λονδίνο.

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2020, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ένα λοκντάουν του Ηνωμένου Βασιλείου με άμεση ισχύ, που σήμανε το κλείσιμο σχολείων, μουσείων, εστιατορίων και την υποχρέωση των πολιτών να παραμένουν στα σπίτια τους. Η χώρα κατέγραφε τότε περισσότερους από 330 νεκρούς.

‘Ενα χρόνο αργότερα, η χώρα βρίσκεται στο τρίτο λοκτνάουν, που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Ιανουαρίου για να περιοριστεί ένα πολύ θανατηφόρο κύμα που αποδίδεται σε ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο είχε ταυτοποιηθεί για πρώτη φορά στη Βρετανία και είναι πιο μεταδοτικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει σήμερα περισσότερους από 126.000 νεκρούς, τον βαρύτερο απολογισμό στην Ευρώπη, και περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια μολύνσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα