Οικονομία

Βρούτσης: Διπλή ενίσχυση σε 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά – Γονείς με δύο παιδιά λαμβάνουν 800 ευρώ

Ακούστε το άρθρο

«Κλείδωσε» το δώρο Χριστουγέννων – Πότε θα δοθεί το τμήμα του δώρου από το κράτος, ποιοι και πώς θα το λάβουν – Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα αιτήσεων για τους κληρονόμους που δικαιούνται αναδρομικά

Μόνο στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος τα Χριστούγεννα, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας.

Το φετινό «μέρισμα» θα είναι μια διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά και, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, θα πιστωθεί στους δικαιούχους στις 30 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος είναι 256.562 ευάλωτα νοικοκυριά και 482.335 ωφελούμενοι, που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

– Για παράδειγμα, νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ.

– Για παράδειγμα, νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ

– Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

«Αποδεικνύουμε έμπρακτα την αυξημένη μέριμνα απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, με ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικό της τακτικής ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και των ευεργετημάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του εισοδήματος» είπε σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Απευθείας στους μισθωτούς θα πιστώσει το κράτος το δώρο Χριστουγέννων

Το σενάριο των χαμηλών προσδοκιών «κλείδωσε» για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα.

Δηλαδή, το τμήμα του δώρου που θα καταβάλλει το κράτος, θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα έως 800 ευρώ όσον αφορά το μήνα Νοέμβριο για όσους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, όσον αφορά τους προηγούμενους μήνες, το δώρο θα υπολογιστεί για όσους βρίσκονται σε αναστολή με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που αφορά στην περίοδο κατά την οποία η σύμβαση του μισθωτού μπαίνει σε αναστολή, θα δοθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους και όχι μέσω των εργοδοτών.

Το τμήμα του δώρου που επιβαρύνει τους εργοδότες πρέπει να καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, γίνεται προσπάθεια το τμήμα του δώρου που επιβαρύνει το κράτος να πιστωθεί την ίδια μέρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Συνεπώς, ο εργαζόμενος θα λάβει δώρο Χριστουγέννων σε δυο δόσεις: κατ’ αρχήν το ποσό του εργοδότη που θα αντιστοιχεί στο τμήμα του δώρου που ο μισθωτός δούλεψε κανονικά, θα πληρωθεί από τον εργοδότη και το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής, θα πληρωθεί από το κράτος.

Όλη η επικαιρότητα