Olympia Forum

Βύρων Νικολαΐδης στο Olympia Forum Ι: «Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι»

Ακούστε το άρθρο

O κ. Βύρων Νικολαΐδης πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, πρόεδρος της CEPIS, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Olympia Forum, αναφέρθηκε στον θεσμό της πιστοποίησης, αλλά και για το μέλλον της εργασίας.

“Όταν πριν από 20 χρόνια λέγαμε να έρθει ο θεσμός της πιστοποίησης στην Ελλάδα πολύς κόσμος δεν το καταλάβαινε.

Η έννοια της πιστοποίησης πλέον έχει περάσει, γιατί η πιστοποίηση είναι μία εξέταση η οποία μετράει, το αν ξέρεις ή δεν ξέρεις. Μάλιστα πριν μία εβδομάδα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είπε για το στρατό ότι θα πιστοποιηθούν όλοι οι νέοι σε δεξιότητες, που είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Εκεί όμως που δεν είμαστε καλά, είναι η εφαρμογή του πράγματος.

Υπάρχουν διάφοροι φορείς πιστοποίησης που κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τόσο σοβαρά. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ευκαιρία με τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, γιατί αυτό θα ανεβάσει πάρα πολύ και το επίπεδο της χώρας μας, θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς, αφού πλέον θα είμαστε πιο καλά εκπαιδευμένοι.

Στην Ελλάδα είναι δύο οι φορείς πιστοποίησης ο πρώτος του υπουργείου ανάπτυξης και ο δεύτερος του Υπουργείο Παιδείας. Εμείς έχουμε πάνω από 600 πιστοποιητικά που είναι σε δύο βασικές κατηγορίες, όπως είναι η πιστοποίηση σε μπίζνες, όπου κάνουμε σαν εταιρία όλες τις πιστοποιήσεις του αγγλικού δημοσίου παγκοσμίως, και παράλληλα έχουμε και την γλωσσομάθεια όπου πρόσφατα κερδίσαμε ένα διαγωνισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής για 24 γλώσσες.

Όλοι οι υπάλληλοι οι οποίοι είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξέρουν τρεις γλώσσες πλην της μητρικής τους, άλλες δύο. Όλα αυτά τα πράγματα που δημιουργούνται γύρω μας δημιουργούν μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί είμαστε μία χώρα που είναι μικρή, που είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτούμε, να μάθουμε νέα αντικείμενα και να είμαστε μπροστά. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ που είναι ο νούμερο ένα πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας.

Έχουμε λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία σαν Έλληνες, που διακρινόμαστε για την προσαρμοστικότητα που έχουμε, να γίνουμε πραγματικά πρωτοπόροι, γιατί δυστυχώς τώρα άμα κοιτάξει κάποιος όλες τις στατιστικές, είμαστε ουραγοί μέσα στην Ευρώπη. Και με λίγη προσπάθεια, με λίγη έξυπνη σκέψη μπορούμε σύντομα, σε μία πενταετία να γίνουμε πρωτοπόροι”.

Η 2η Ημέρα: 

Olympia Forum I: H 2η ημέρα (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα