Ηλεία

Β. Γιαννόπουλος στην εφ. «Πατρίς»: “Με ενδιαφέρει να τιμήσω τον αυτοδιοικητικό μου ρόλο”

Ακούστε το άρθρο

“Για τον δρόμο Πάτρα-Πύργου θα συνεχίσουμε να είμαστε διεκδικητικοί μέχρι να ξεκινήσει το έργο”.

“Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να τιμήσω τον αυτοδιοικητικό μου ρόλο” , επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα “Πατρίς”. Ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί από την Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη του Νομού.

Μιλώντας για το θέμα του αν η θέση του αντιπεριφερειάρχη είναι πολιτική, υποστήριξε ότι το θέμα είναι όποιος υπηρετεί το θεσμό αυτό αν είναι σε θέση να υπηρετήσει την κοινωνία και τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα του δρόμου της ΠατρώνΠύργου έκανε σαφές πως θα συνεχίσουν να είναι διεκδικητικοί μέχρι να ξεκινήσει το έργο. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών επισημαίνει ότι δεν ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.

Προσεγγίζοντας την έκφραση της επιθυμίας των πολιτών να ηγηθούν της Περιφέρειας υποστήριξε ότι ο κόσμος είδε στην παράταξή τους την ευκαιρία να αλλάξουν και να μπουν τα πράγματα σε μία βάση. Επίσης ότι στοχεύουν στην ισότιμη, δίκαιη και χωρίς καθυστέρηση εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και ότι στις προτεραιότητες της πολιτικής τους είναι η αναζήτηση τρόπων για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Από την αρχή της προεκλογικής σας εκστρατείας, ως παράταξη, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας σας, ως Περιφερειακή Αρχή, το σύνθημά σας ήταν «ισόρροπη ανάπτυξη». Πιστεύετε ότι έχετε πείσει τους πολίτες, και ειδικότερα τους Ηλείους, πως αυτό το κάνετε πράξη, ώστε να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους Αχαιούς και τους Αιτωλοακαρνάνες;

 

«Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Περιφερειακή Αρχή, θεωρώ ότι οι πολίτες της Ηλείας, και συνολικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνουν καθημερινά, την ισότιμη αντιμετώπιση τους, σε κάθε επίπεδο. Στην παράταξη μας “Όλα από την αρχή” και κυρίως προσωπικά στον Νεκτάριο Φαρμάκη, ο κόσμος είδε την ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα και να μπουν σε νέα βάση, από την αρχή. Διέκρινε το όραμα και την όρεξη για δουλειά, πίστεψε στην δέσμευση για αξιοκρατική και ισότιμη αντιμετώπιση και γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε. Προφανώς, η ανατροπή της όποιας παγιωμένης αντίληψης δεν μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά είμαι βέβαιος ότι οιπολίτες πια μαθαίνουν, ακούν και βλέπουν την αδιάκοπη προσπάθειά μας για ισόρροπη αντιμετώπιση και ανάπτυξη. Το διαπιστώνουν, βλέποντας έργα και πράξεις και όχι ακούγοντας λόγια και υποσχέσεις. Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα σωστά. Προφανώς και θα γίνουν λάθη. Λάθη δεν κάνουν όσοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Η καλόπιστη κριτική όμως είναι πάντα καλοδεχούμενη και μας βοηθά να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά.Η αναγνώριση αυτή, η οποία εκφράζεται με διάφορους τρόπους, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Και θέλουμε, στο τέλος της θητείας μας, ο απολογισμός των πρωτοβουλιών, δράσεων και έργων για την Ηλεία και για τους πολίτες της, να είναι θετικός».

 

Πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει μια φιλοσοφία συγκεντρωτισμού στην Αχαΐα, που δεν επιτρέπει την εφαρμογή μιας δίκαιης πολίτικης προς όλους. Πρόσφατο παράδειγμα, που χρησιμοποιήσατε κι εσείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.  Μάλιστα μιλήσατε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, προκειμένου να διατηρηθούν οι Σχόλες στην Ηλεία. Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση; 

 

«Αυτή τη φιλοσοφία και την παγιωμένη – όπως προείπα – αίσθηση, προσπαθούμε να αλλάξουμε, στοχεύοντας στην ισότιμη, δίκαιη και χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπάρχουν όμως απτά παραδείγματα που αποδεικνύουν τη συνέπεια λόγων και έργων μας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την διοικητική δομή, οργάνωση και λειτουργία της Περιφέρειας, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, διαπιστώνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση θεμάτων, που είχαν άμεση σχέση με τον πολίτη, λόγω της εξάρτησης από τις υπηρεσίες της έδρας, τα έθεσα υπόψη του Περιφερειάρχη – ο οποίος είχε επίσης εντοπίσει αυτά τα προβλήματα – προτείνοντας την απλούστευση των διαδικασιών και την διεκπεραίωση ζητημάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα. Πράγματι, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τέθηκε προς συζήτηση και εγκρίθηκε από το σώμα η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Κρίθηκε απολύτως αναγκαία, προκειμένου να σταματήσει η εξυπηρέτηση των ενταλμάτων πληρωμής αποκλειστικά από την κεντρική υπηρεσία στην Πάτρα, διαδικασία η οποία οδηγούσε σε σημαντικές καθυστερήσεις. Πρόκειται για μια «μίνι» τροποποίηση, η οποία είναι προπομπός της ριζικής τροποποίησηςπου θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εντός του 2021, όπου εκεί θα οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική και πλήρη αποκέντρωση των υπηρεσιών, με αυτόνομη οικονομική υπηρεσία στην Π.Ε Ηλείας.

Όσον αφορά δε στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επεσήμανα κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον Ακαδημαϊκό Χάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτή η τάση συγκεντρωτισμού αποδεικνύεται από την υφιστάμενη κατάσταση των τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία. Δηλαδή, μπορεί να δημιουργήθηκαν Τμήματα στην Ηλεία, αλλά δεν έτυχαν του ενδιαφέροντος του ΠανεπιστημίουΠατρών, το οποίο στην ουσία ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα κελεύσματα των τοπικών κοινωνιών, δεν αφουγκράστηκε τις ανησυχίες τους και δεν προχώρησε σε ουσιαστική εξακτίνωση των σχολών. Τηρώντας αυτή τη στάση αυτή, τα τελευταία χρόνια, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι «τορπίλισαν» την λειτουργία τους. Κι αυτό δεν είναι μια προσωπική μου άποψη, αλλά κάτι που αποδεικνύεται από τα γεγονότα, καθώς η μη στελέχωση τους με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, τα αποδυνάμωσε και τελικά μπήκαν σε μια γενικότερη απαξίωση. Η Περιφερειακή Αρχή έχει δείξει εμπράκτως την στήριξη της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ισχυρή απόδειξη αυτής της στήριξης είναι οι πόροι που έχουν διατεθεί. Αυτό λοιπόν που ζήτησα εγώ, ήταν να είμαστε σαφείς, ξεκάθαροι και ειλικρινείς. Αν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, δεν επιθυμεί ή δεν δύναται να στηρίξει εμπράκτως τα τμήματα ώστε να γίνουν βιώσιμα, να μας το πει,ώστε να ανοίξουμε κι εμείς άλλους διαύλους επικοινωνίας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

 

 

Κάποιοι σας κατηγορούν για μειωμένη διεκδικητική διάθεση στο θέμα της κατασκευής της Ε.Ο Πατρών – Πύργου, λόγω κοινής ιδεολογικής ταυτότητας με την Κυβέρνηση. Τι απαντάτε σε αυτό, δεδομένων και των αργών εξελίξεων στο θέμα της έναρξης των εργασιών;

 

«Αυτοί που μας κατηγορούν για μειωμένη διεκδικητική διάθεση στο ζήτημα της Πατρών – Πύργου,είναι αυτοί που τα αδιαμφισβήτητα λάθη τους και η καταγεγραμμένη ολιγωρία τους στο παρελθόν, μετεξελίχθηκαν σήμερα σε φόβους για την κοινωνική και πολιτική τους απαξίωση. Σε κάθε περίπτωση, έχουν το δικαίωμα να ασκούν την όποια κριτική απαιτείται στην Κυβέρνηση για τυχόν παραλείψεις, πάνω στο ζήτημα αυτό. Αυτό βέβαια, κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να το είχαν πράξει και κατά το παρελθόν, ασκώνταςκριτική στην τότε Κυβέρνηση, η οποία, εντελώς αναίτια ακύρωσε τον διαγωνισμό και προχώρησε στην εκ νέου δημοπράτηση του, με τον γνωστό σε όλους  μας κατακερματισμό του έργου σε οκτώ εργολαβίες.

Προσωπικά, δεν έκρυψα ποτέ τον ιδεολογικό μου προσανατολισμό. Πλην όμως, αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να τιμήσω τον αυτοδιοικητικό μου ρόλο. Η θέση της Περιφερειακής Αρχής και εμού του ιδίου, είναι γνωστή και καταγεγραμμένη. Κι αυτή είναι η ολοκλήρωση του έργου, με κάθε τρόπο, το συντομότερο δυνατό και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες  με τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή και τον Γ.Γ κ. Καραγιάννη για το ζήτημα αυτό.

Αδιαμφισβήτητα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εκ νέου ενσωμάτωση του Πάτρα – Πύργος στη Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην εκτέλεση του έργου. Κατά την γνώμη μου, ως νομικός, αυτό ήταν το πιο δύσκολο. Οι όποιες επιφυλάξεις και προβληματισμοί είχαν διατυπωθεί λοιπόν, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Αυτή τη στιγμή απομένει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Συνεπώς, όλα συνηγορούν στο ότι ο εξελίξεις θα είναι θετικές. Ωστόσο, επειδή στο παρελθόν έχουμε δει πολλές ανατροπές, όχι μόνο δεν πανηγυρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε διεκδικητικοί μέχρι να ξεκινήσει το έργο».

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι καταστροφικές για το εμπόριο. Η  προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής για στήριξη των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, φάνηκε να μην επαρκεί  για τις ανάγκες του συνόλου της αγοράς. Πως σκέφτεστε να συμβάλλετε στην ανατροπή της κατάστασης αυτής;

 

«Βγαίνοντας από μια δεκαετή κρίση χρέους και μνημονίων η χώρα μας, είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πανδημία που προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση τηνπαγκόσμια οικονομία. Η πανδημία επιταχύνει αλλαγές, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν και την επόμενη ημέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβεβλημένη στροφή του καταναλωτικού κοινού στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με αυξημένες πιθανότητες να μην επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο αγορών, τουλάχιστον στον βαθμό που γινόταν μέχρι σήμερα. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας, πολύ φοβάμαι ότι, δεν έχουν φανεί ακόμα στην πραγματική τους διάσταση.

Η στήριξη της αγοράς, σε κάθε επίπεδο, είναι λοιπόν επιβεβλημένη, και βλέπουμε καθημερινά τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνει το κεντρικό Κράτος προς αυτή την κατεύθυνση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσπάθησε, συμπληρωματικά, να βρει τρόπους και πόρους για την στήριξη των επιχειρήσεων, και πολύ γρήγορα δημιουργήσαμε την Δράση “Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19”, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”. Γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, αυτό δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των πραγματικών αναγκών. Γι’ αυτό δεν μένουμε εδώ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε πόρους από τη νέα διαχειριστική περίοδο,και επεξεργαζόμαστε λύσεις για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και ιδίως αυτών που δεν θα ενισχυθούν από την παρούσα δράση».

 

Η Ηλεία, κατά γενική ομολογία, υπολείπεται σε υποδομές και έργα αναπτυξιακής προοπτικής. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε, προκειμένου ο νομός να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται;

 

«Η έλλειψη ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου είναι βέβαιο πως λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των αμέτρητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ηλεία. Γι’ αυτό και οι πιέσεις μας προς το κεντρικό κράτος, είναι, όπως προανέφερα, η ολοκλήρωση του έργου, με κάθε τρόπο, το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, στον στρατηγικό μας σχεδιασμό ως Περιφερειακή Αρχή, υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση των δυο βασικών οικονομικών πυλώνων της Ηλείας, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την βελτίωση των υποδομών και την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων από τις επιχειρήσεις, για την ενδυνάμωσή τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Όσες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε αυτό, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ηλείας στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση και ενεργοποίηση των υποδομών, είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Το μεγάλο έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο Λιμάνι Κατακόλου και η σταδιακή αναγέννηση του Αεροδρομίου Επιταλίου είναι δυο πρόσφατα παραδείγματα. Άμεσα συνδεδεμένη με αυτά, πρέπει να είναι και η επενδυτική δραστηριότητα, η οποία, ειδικά στη Νότια Ηλεία είναι ανύπαρκτη. Ένας λόγος  είναι οι οριζόντιοι περιορισμοί του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Προφανώς και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών Natura πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής του Καϊάφα – με το σύμπλεγμα του δάσους, της παραλίας, της λίμνης των ιαματικών λουτρών – με ήπιες και ελεγχόμενες παρεμβάσεις, που θα επιτρέπουν την ανθρώπινη δραστηριότητα και θα δημιουργούν κίνητρα επισκεψιμότητας».

 

 

Πιστεύετε πως η θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη είναι αμιγώς πολιτική; Τελικά χρειάζεται να είσαι πολιτικός  για την θέση αυτή;

 

«Κατά την γνώμη μου, για την θέση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη δεν απαιτείται κάποιος να είναι πολιτικός. Κι αυτό δεν το λέω επειδή κατά τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων μου, δεν είχα διατελέσει σε κάποια αντίστοιχη θέση, ενώ παράλληλα στερούμουν πολιτικής και αυτοδιοικητικής εμπειρίας. Η άποψη μου αυτή, αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι, με τον “Κλεισθένη”, επήλθε κατάργηση της αυτοδίκαιης εκλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, ως μέρους του ψηφοδελτίου του αντίστοιχου Περιφερειάρχη,  και ο υποχρεωτικός ορισμός τους μεταξύ των εκλεγμένων Περιφερειακών συμβούλων. Θεωρώ ότι η βασική δικαιοπολιτική επιλογή των διατάξεων του “Κλεισθένη”, ήταν αφενός η απεξάρτηση των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών από πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες και αφετέρου η προώθηση ποιοτικών μεταβολών προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης θεσμικών προδιαγραφών ανάδειξης και απελευθέρωσης λειτουργιών των ΠεριφερειακώνΑρχών, για την εκπλήρωση του θεσμικού τους ρόλου.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο για εμένα, δεν είναι το αν ο χωρικός  Αντιπεριφερειάρχης είναι ή δεν είναι πολιτικός. Το κρίσιμο είναι, αν το άτομο που υπηρετεί αυτό τον θεσμό, είναι σε θέση να υπηρετήσει την κοινωνία και τους πολίτες της, και να φέρει εις πέρας έργα ουσίας για την κοινωνία και αναπτυξιακών προοπτικών».

Όλη η επικαιρότητα