Υγεία

Β. Κοντοζαμάνης: Οι πρώτες δόσεις εμβολίου για covid-19 προγραμματίζεται να έρθουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την  προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca   και συμμετέχουμε σε αυτή.

Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

17.000 τεστ ημερησίως

Στο δημόσιο σύστημα το τεστ κορωνοιού είναι δωρεάν επανέλαβε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έκανε όλος ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια  ελέγχου. Τόνισε ότι στο δημόσιο σύστημα έφτασαν να γίνονται μέχρι και 17.000 τεστ την ημέρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος   των ημερήσιων τεστ ήταν 13.400 τεστ και έχει παραγωγική  δυνατότητα αυτή τη στιγμή η χώρα και μπορεί να αυξηθεί και περαιτέρω. Αυτή τι στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην διεξαγωγή των τεστ , γίνονται κανονικά, δεν έχουν σταματήσει. Αναφερόμενος στο θέμα με τα αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ, είπε ότι  η παραγωγική του δυνατότητα είναι 1.000 τεστ ημερησίως τα οποία θα συνεχίσει να διενεργεί και την επόμενη εβδομάδα που αποκαθίσταται η ροή  των αντιδραστηρίων. “Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται ο ημερήσιος αριθμός των τεστ που διεξάγονται στη χώρα, καθώς  αυτά που ήταν να κάνει το ΕΚΕΑ προωθούνται σε άλλα εργαστήρια.Πράγματι έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η προμήθεια των  εργαστηρίων με συγκεκριμένα  εξειδικευμένα αντιδραστήρια επειδή όλα αυτά λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένη, γι αυτό 1.000 τεστ γινόταν την ημέρα στο ΕΚΕΑ, 1.000 θα γίνονται”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα