Ηλεία

Β. Σολδάτος: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από σαράντα πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ηλεία εντός του 2021 και πριν καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, όπως αποκάλυψε  χθες με δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, Βασίλης Σολδάτος.

Μέχρι τώρα πάντως, ευτυχώς, καμία φωτιά δεν έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις αφού η παρέμβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική.

Το συγκεκριμένο νούμερο  ωστόσο, προβληματίζει την Πυροσβεστική αφού είναι δεδομένο πως αν τα συμβάντα συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό θα βαδίζουμε για νέο αρνητικό ρεκόρ ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και έχουν δοθεί και 18 διοικητικά πρόστιμα.

Ο κ. Σολδάτος, δήλωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί καθώς τα περισσότερα περιστατικά έχουν προέλθει από αμέλεια.

«Θα ήθελα να πω στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Από την 1η Μαΐου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος απαγορεύεται κάθε άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Ότι υπολείμματα καλλιεργειών έχουν, θα πρέπει να τα κάψουν με πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι εκείνη την ημερομηνία και όταν δεν έχει αέρα.  Επίσης θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της καύσης και να μην ανάβουν τη φωτιά και να φεύγουν, διότι μέχρι τώρα είχαμε αρκετές πυρκαγιές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σχηματίζεται η σχετική δικογραφία που θα σταλεί στον Εισαγγελέα και θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται ανάλογα με τον δείκτη».

«Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τον Νομό όσο καλύτερα γίνεται»

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας ταυτόχρονα, έκανα ένα σύντομο απολογισμό της περσινής χρονιάς ενώ δήλωσε πως τόσο ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος  Κολοκούρης είναι ενήμεροι για την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό μας με τις φωτιές.

«Είμαστε νομός με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών, κάτι που ανέφερα και στη σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην Πάτρα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Κολοκούρη, οι οποίοι είναι άριστα ενημερωμένοι για την Ηλεία.  Παρότι είχαμε πολλές ενάρξεις πέρυσι, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα πήγαμε πολύ καλά. Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τον νομό όσο καλύτερα μπορούμε».

Κλείνοντας, ο κ. Σολδάτος τόνισε πως η συνεργασία με τους δήμους,  την περιφέρεια και την αστυνομία μέχρι στιγμής είναι άψογη και αυτό είναι κάτι που έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όλη η επικαιρότητα