Αρθρογραφία

Γαρυφαλλιά

«Μια ακόμη γυναικοκτονία»...
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Παρασκευή, πέρασε από την αρχική μου σελίδα η είδηση, πως μια κοπέλα, η Γαρυφαλλιά, βρέθηκε νεκρή σε βραχώδη περιοχή της Φολέγανδρου.

Είχε πάει διακοπές με ο αγόρι της, το οποίο αναζητούνταν. Ένας κόμπος στο στομάχι. «Πάει το μυαλό σου εκεί που νομίζω;», με ρωτά ο Α. «Και πώς να μην πάει με όλα αυτά που βλέπουμε και ακόυμε το τελευταίο διάστημα;», του απαντώ. Πέρασε περίπου ένα 24ωρο για να επιβεβαιωθεί ο χειρότερος φόβος μας.

Η Γαρυφαλλιά δεν έπεσε στα βράχια κατά λάθος, δεν ήταν θύμα ληστείας. Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε. Το κορμάκι της χτυπήθηκε δίχως έλεος από τα χέρια που εμπιστευόταν. Την πέταξε στην θάλασσα και την άφησε να πνιγεί. Εκείνος που εμπιστευόταν. Μια ακόμη γυναικοκτονία. Κι αν δεν σου αρέσει αυτός ο νεολογισμός, κατάλαβε πως δεν υπάρχει άλλη λέξη να περιγράψει αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει όλο και συχνότερα τελευταία.

Τον εκνεύρισε, είπε. Του χάλασε τη φάση, είπε. Ήταν η κακιά στιγμή, είπε. Μια κακιά στιγμή σπρώχνει μια γυναίκα στο γκρεμό; Δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να αποφασίσει αν θα της αφαιρέσει ή όχι την ζωή;

Καμία κακιά στιγμή δεν είναι. Είναι μια σαθρή νοοτροπία που θρέφει αιώνες τώρα η πατριαρχική κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν «άνδρες παλιάς κοπής», «άνδρες ασήκωτοι». Εκείνοι που έμαθαν να θεωρούν την γυναίκα, ιδιοκτησία τους. Εκείνοι που έμαθαν πω αν η γυναίκα τους «χαλάσει την φάση» μπορούν να την πετάξουν στο γκρεμό.. γιατί όχι;!

Συγχωρείστε μου την ένταση -και για να σας προλάβω-  δεν θεωρώ πως όλοι οι άνδρες είναι έτσι και μακριά από εμένα το τσουβάλιασμα. Γι’ αυτό πιστεύω πως το να εξαλειφθεί η πατριαρχική σαπίλα από αυτόν τον κόσμο δεν είναι μόνο μέλημα του γυναικείου πληθυσμού αλλά και του ανδρικού. Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο να πιάσεις το κακό από την ρίζα και να το τραβήξεις. Θέλει αγώνα και όπλα την παιδεία και την ενότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν γυναίκες και άνδρες, μονάχα άνθρωποι που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο. Τον κόσμο στον οποίον η Γαρυφαλλιά αυτή τη στιγμή θα ζούσε και θα απολάμβανε την ξεγνοιασιά της νιότης της.

Αφήστε μια απάντηση

Όλη η επικαιρότητα