Γεύσεις

Γαστρονόμος: Η τέλεια ζύμη για πίτσα και τρεις συνταγές για να την απολαύσετε

Συνταγή για γευστική ζύμη και πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας - Τρεις ξεχωριστές προτάσεις για πίτσα από Κουστούδη, Ισμυρνόγλου και Κοντιζά
Ακούστε το άρθρο

Σπιτική ζύμη πίτσα

(για 1 πίτσα 36 – 38 εκ.)
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1/2 φακελάκι (4 γρ.) ξηρή μαγιά με 130 ml χλιαρό νερό και 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (δίνει στην πίτσα έξτρα ρουστίκ νοστιμιά), 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και 20 ml ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, σε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 – 38 εκ. και πάχους περίπου 2 – 3 χλστ.

Σάλτσα ντομάτας 
(για περίπου 200 ml)
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε 1 σκελίδα σκόρδου (καθαρισμένη) για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Προσθέτουμε 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες, αλατοπίπερο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και τα εξής μυρωδικά+μπαχαρικά: 1 δαφνόφυλλο, 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. γλυκού ξε- ρό), 3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό) και 5 κόκκους μαύρο πιπέρι (για να τα αφαιρέσουμε μετά με ευκολία τα βάζουμε σε ένα κομμάτι τουλπάνι, αν διαθέτουμε).

Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Ρίχνουμε 2 κουτ. γλυκού ρίγανη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα μυρωδικά (αν έχουμε βάλει ολόκληρα κλωνάρια) και τα μπαχαρικά.

● Η ποσότητα είναι αρκετή για 2 μεγάλες πίτσες (38 εκ.).
● Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε και την
υπόλοιπη τη διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο (για καλύτερη μόνωση, βάζουμε από πάνω λίγο λάδι) για περίπου 3 – 4 ημέρες.

Πίτσα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και βασιλικό

Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης

Για 1 πίτσα: Απλώνουμε στη ζύμη (βλέπε σελ. 34) 4 – 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας (βλέπε σελ. 34) και από πάνω ομοιόμορφα 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με 250 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε στους 220° C για 13 – 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ροζέ από Ξινόμαυρο

Πίτσα με κασέρι Ξάνθης, ζαμπόν, μανιτάρια και ξερή ρίγανη

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Για 1 πίτσα: Απλώνουμε στη ζύμη (βλέπε σελ. 34) 4 – 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας (βλέπε σελ. 34) και από πάνω ομοιόμορφα 150 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια 100 γρ. κασέρι τριμμένο (προτιμότερο Ξάνθης – σε καλά μπακάλικα- ή Σοχού), 100 γρ. ζαμπόν μπούτι (προτιμότερο Δράμας) ψιλοκομμένο και 150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζουμε με 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε στους 220° C για 13- 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού και 2 κουτ. Γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα κόκκινο κρασί από Λημνιό ή Λημνιώνα.

Καυτερή πίτσα με πιπεριές, αυγά και σάλτσα σόγιας

Συνταγή: Σωτήρης Κοντιζάς

Για 1 πίτσα: Αφήνουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες σε ένα μπολ με 60 ml χυμό λεμονιού, ½ κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη για περίπου 15 λεπτά, να μαριναριστεί. Στραγγίζουμε, στύβουμε το κρεμμύδι καλά με το χέρι μας και το απλώνουμε στη ζύμη (βλέπε σελ. 34). Σκορπίζουμε 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδέλες, και 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια· αυξομειώνουμε την ποσότητα της καυτερής πιπεριάς ανάλογα με τις προτιμήσεις μας) και περιχύνουμε με 50 ml ελαιόλαδο. Σπάμε 6 – 8 αυ- γά στην επιφάνεια της πίτσας και ψήνουμε στους 220° C για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα αυγά και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω. Ξεφουρνίζουμε, αλατοπιπερώνουμε τα αυγά, σκορπίζουμε 2 κουτ. Σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και 2 – 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας (δίνει απίστευτη γεύση) και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα ξηρό αφρώδες ροζέ.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα