Πολιτική

Γεννηματά-δευτερολογία: “Αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης λέγεται mansplaining”

Ακούστε το άρθρο

Για “mansplaining” κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή, απαιτώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της ζητήσει συγγνώμη. Τι σημαίνει ο όρος που εισήχθη για πρώτη φορά στην ελληνική βουλή.

Χρησιμοποιώντας τον όρο “mansplaining” (μία έκφραση που έχει υποτιμητική σημασία προς τις γυναίκες και βγαίνει από τις λέξεις man= άνδρας+ explaining= εξήγηση, η πράξη δηλαδή του να εξηγείς κάτι σε κάποιον και συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα), η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατά τη δευτερολογία της στη συζήτηση Βουλή, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, δήλωσε την απογοήτευσή της από την εξέλιξη της συζήτησης, τονίζοντας πως ενοχλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσπάθησε να υποτιμήσει τα όσα έλεγε.

“Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει”, είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Και συνέχισε ως εξής: “Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών. Έχω προσωπική εμπειρία από την αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών στην πολιτική προστασία και με σημαντικά αποτελέσματα για την πορεία των πραγμάτων στην Αττική”.

“Είναι προφανές ότι αυτό που ρώτησα για τα αεροπλάνα ήταν πόσα επιχειρούσαν, πόσα σε κάθε πυρκαγιά και ποιος έπαιρνε την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν. Και είναι προφανές ότι είναι δύσκολες οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό κατέφυγε στο συγκεκριμένο ατόπημα. Γιατί δεν ήθελε να δώσει την απάντηση. Που δείχνει ποιος έχει την ευθύνη και ποιος πρέπει να την αναλάβει”, κατέληξε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα