Σαν Σήμερα

Γεννιέται σαν σήμερα ο Nick Cave

Ακούστε το άρθρο

O Νικ Κέιβ (Nick Cave) είναι Αυστραλός τραγουδοποιός, ηθοποιός, λογοτέχνης και σεναριογράφος, που έπαιξε εξέχοντα ρόλο στη μεταπάνκ εποχή ως ηγετική μορφή των συγκροτημάτων Birthday Party και Nick Cave and Bad Seeds. Ιδιαίτερα γνωστός στους φίλους του ροκ στη χώρα μας από τις αμέτρητες εμφανίσεις του, θαυμάζεται για τις στoιχειωμένες μπαλάντες του που μιλούν για τη ζωή, την αγάπη, την προδοσία και τον θάνατο.

Ο Νίκολας Έντουαρντ Κέιβ γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1957 στο Γουόρικναμπιλ, ένα χωριό στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας. Ο πατέρας του δίδασκε αγγλικά και μαθηματικά σε τεχνικό λύκειο και η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκάριος στο σχολείο όπου φοιτούσε. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής, αλλά γρήγορα τις εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Με τον συμμαθητή του Μικ Χάρβεϊ δημιούργησε το συγκρότημα Boys Next Door στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 στη Μελβούρνη με μέλη τον κιθαρίστα Ρόουλαντ Χάουαρντ, τον μπασίστα Τρέισι Πιου και τον ντράμερ Φιλ Κάλβερτ. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα δίσκο το 1979, προτού μετεγκατασταθεί στο Λονδίνο το 1980 και στη συνέχεια στο Δυτικό Βερολίνο και αλλάξει το όνομά του σε Birthday Party. Αμέσως κέρδισαν δημοσιότητα και φανατικούς φίλους με τις γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, εμφανίστηκαν στο επιδραστικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Τζον Πιλ στο BBC, υπέγραψαν στην 4AD και το 1982 κυκλοφόρησαν το τρίτο και καλύτερο άλμπουμ τους, το εμβληματικό «Junkyard», που ήταν και το κύκνειο άσμα της καριέρας τους.

Μετά τη διάλυση των Birthday Party το 1983, ο Κέιβ και ο Χάρβεϊ προχώρησαν στη δημιουργία των Nick Cave and Bad Seeds στο Δυτικό Βερολίνο με τον πρώην μπασίστα των Magazine Μπάρι Άνταμσον και τον πρώην ηγέτη των Einstürzende Neubauten, Μπλίξα Μπάργκελντ. Οι Bad Seeds συνδύασαν τη σκοτεινή ένταση των Birthday Party με μία παθιασμένη εξερεύνηση της αγάπης και του πόνου που μπορεί αυτή να προκαλέσει. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της μπάντας ήταν το τραγούδι «Where the Wild Roses Grow», σε συνεργασία με την Κάιλι Μινόγκ, από το άλμπουμ του 1996 «Murder Ballads». Ενδιάμεσα κυκλοφόρησαν ορισμένα εξαιρετικά άλμπουμ με σπουδαία τραγούδια («From Here to Eternity», «Deanna», «Tupelo», «The Weeping Song», «The Mercy Seat» κ.ά.).

Ο Μπλίξα εγκατέλειψε το γκρουπ το 2003, αλλά η κυκλοφορία του διπλού άλμπουμ «Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus» (2004) απέδειξε ότι οι Bad Seeds ήταν ζωντανοί και δημιουργικά φιλόδοξοι όσο ποτέ. Το 2006 ο Νικ Κέιβ δημιούργησε τους Grinderman, ένα παράπλευρο σχήμα των Bad Seeds, που κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ με το όνομά τους (2007 και 2010) και ξεχώρισαν για το καυστικό και αυτοσαρκαστικό χιούμορ του Κέιβ. Ενδιάμεσα οι Bad Seeds επέστρεψαν στο στούντιο και ηχογράφησαν τα τραγούδια του άλμπουμ «Dig !!! Lazarus Dig !!!», που κυκλοφόρησε το 2008 και πήρε πολύ καλές κριτικές.

Το 2009 ο Χάρβεϊ εγκατέλειψε τους Bad Seeds, τερματίζοντας μία από τις πιο ανθεκτικές συνεργασίες της μεταπάνκ εποχής. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας απάντησαν με το δυνατό άλμπουμ «Push the Sky Away» (2013). Ο θάνατος από ατύχημα του 15χρονου γιου του Κέιβ το 2015 συγκλόνισε τον αυστραλό ρόκερ, ο οποίος εκφράστηκε μουσικά με το ελεγειακό άλμπουμ «Skeleton Tree» (2016). To 2019 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ «Ghosteen», το πιο πρόσφατο άλμπουμ των Nick Cave and Bad Seeds.

Ο Νικ Κέιβ έχει αξιόλογη παρουσία και στην έβδομη τέχνη. Με το μέλος του Bad Seeds Γουόρεν Έλις έγραψε τη μουσική για ταινίες όπως «Παράνομη Δικαιοσύνη» («The Proposition», 2005), «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ» («The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford», 2007), «Ο Δρόμος» («The Road», 2009), «Πάση Θυσία» («Hell or High Water», 2016) και «Kings» (2017). Επιπλέον, έγραψε τα σενάρια για τις ταινίες «Παράνομη Δικαιοσύνη» (ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2006) και «Παράνομοι» («Lawless», 2012), ένα δράμα εποχής για την ποτοαπαγόρευση. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε ταινίες, όπως «Τα Φτερά του Έρωτα» («Der Himmel uber Berlin», 1987), «Ghosts… of the Civil Dead» (1988), της οποίας έγραψε το σενάριο και «Τζόνι Σιούντ» («Johnny Suede», 1991) του Τομ ΝτεΤσίλο.

Ο Νικ Κέιβ έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η δε Όνος είδεν Άγγελον» («And the Ass Saw the Angel», 1989) και «Ο Θάνατος του Μπάνι Μανρό» («The Death of Bunny Munro», 2009). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το «The Sick Bag Song», που περιέχει αναμνήσεις και ποιήματα, εμπνευσμένα από την περιοδεία του με τους Bad Seeds το 2014.

Πηγή: SanSimera.gr

Όλη η επικαιρότητα