Ευρώπη

Γερμανία: Σε δεινή θέση η αρχηγός των Πρασίνων για τη μη δήλωση του μπόνους στο κοινοβούλιο

Ακούστε το άρθρο

Η Αναλένα Μπέρμποκ θεωρείται το «αστέρι» των Πρασίνων ενόψει των εκλογών – Ωστόσο βρέθηκε στο στόχαστρο για τη μη έγκαιρη δήλωση εισοδήματος στο κοινοβούλιο – «Δήλωσα κανονικά τα μπόνους στην εφορία, αλλά μου διέφυγε να το κάνω εγκαίρως και στο κοινοβούλιο»

Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι ο φορέας της ελπίδας των Πρασίνων να κατακτήσουν την καγκελαρία. Πρόσφατα ωστόσο, έγινε πρωτοσέλιδο επειδή της διέφυγε να δηλώσει εγκαίρως και στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο επιπλέον εισόδημα, συγκεκριμένα μπόνους του κόμματος της.

Για το θέμα αυτό είπε σε συνέντευξή της στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL: «Δεν παίρνω μισθό από το κόμμα μου, αλλά μόνο το δώρο των Χριστουγέννων μία φορά τον χρόνο. Το δήλωσα μεν στην εφορία, αλλά δυστυχώς μου διέφυγε εκείνη τη στιγμή ότι έπρεπε να το δηλώσω και στον πρόεδρο του ομοσπονδιακού κονοβουλιού (ώστε να δημοσιευτεί στη σχετική ιστοσελίδα του) και όταν το πρόσεξα τον Μάρτιο, ενημέρωσα αμέσως ότι θα το δηλώσω δημόσια για τα τρία χρόνια που παρέλειψα να το κάνω».

Η Μπέρμποκ σχολίασε επίσης την κριτική η οποία της έγινε για την πρότασή της να απαγορευτούν οι σύντομης διάρκειας πτήσεις εσωτερικού στη Γερμανία για περιβαλλοντολογικούς λόγους και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν περισσότερα τρένα για μικρές αποστάσεις. Προτεραιότητα μου είναι η ισχυρή επέκταση των σιδηροδρόμων».

Για το θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο ανησυχεί επίσης τους πολίτες η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων κατέστησε σαφές ότι θέλει να κερδίσει του πολίτες με χαμηλά εισοδήματα για την ενεργειακή μετάβαση. «Αγωνιστήκαμε να μειώσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνοι οι οποίοι κατά τεκμήριο εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος -και αυτοί είναι κυρίως όσοι έχουν μεγάλο σπίτι- θα πληρώνουν αναλόγως μέσω του λογαριασμού τους. Όλοι οι άλλοι θα επωφελούνται, ιδίως οι οικογένειες των χαμηλόμισθων», τόνισε.

«Πρέπει επίσης να δώσουμε τώρα απόλυτη προτεραιότητα στη στήριξη κάθε σχολείου με επιπλέον προσωπικό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι υστερήσεις. Υπήρχαν πόροι χρηματοδότησης, υπήρχαν χρήματα, αλλά αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα σχολεία. Τώρα όμως πρέπει να γίνουν αλλαγές για να κάνουμε τα σχολεία πραγματικά τα πιο όμορφα μέρη στη χώρα μας. Άλλοι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στα παιδιά και τις οικογένειες», πρόσθεσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων.

Eπίσης, στην απόφαση ολλανδικoύ περιφερειακού δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία η εταιρεία πετρελαίου Royal Dutch Shell υποχρεώνεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 45% έως το 2030, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βλέπει «ένα ακόμα μήνυμα προς τους πολιτικούς και τις εταιρείες να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την προστασία του κλίματος και στη Γερμανία. Η συμφωνία για την προστασία του κλίματος του Παρισιού ισχύει για κράτη και για εταιρείες. Αυτό προφανώς δεν έχει ληφθεί αρκετά σοβαρά υπόψη τα τελευταία χρόνια», όπως είπε στα δίκτυα RTL και n-tv.

«Οι αγορές του μέλλοντος θα είναι κλιματικά ουδέτερες, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να θέσουν οι πολιτικοί τώρα τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης, της Γερμανίας, να μετατραπούν σε κλιματικά ουδέτερες και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί πρέπει να συμφιλιώσουν την προστασία του κλίματος με τη βιομηχανία», τόνισε Μπέρμποκ.
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα