Ηλεία

Γεωργιόπουλος: Να αρθεί η αδικία σε βάρος των Νέων Αγροτών

Ακούστε το άρθρο

-Παρέμβαση Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί Νέοι Αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν χρηματοδοτήσεις που έλαβαν επειδή δεν εκπλήρωσαν κάποια από τα κριτήρια του προγράμματος, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον κ. Λιβανό, ο κ. Γεωργιόπουλος επισημαίνει τα εξής:

«Το πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες» του Μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 ήλθε να στηρίξει και να βοηθήσει τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους στα πρώτα βήματά τους στην εγκατάστασή τους στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Δυστυχώς, οι ωφελούμενοι της 1ης πρόσκλησης του 2009 αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την υπογραφή συμβάσεων με ποσό ενίσχυσης στο μισό από αυτό που προβλεπόταν στις σχετικές αποφάσεις αλλά και στις αρχικές συμβάσεις που είχαν υπογράψει. Έλαβαν πολλές υποσχέσεις για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, πλην όμως από τότε κανένα ευνοϊκό μέτρο δεν ελήφθη γι’ αυτούς. Αντιθέτως, η ενσκήψασα οικονομική κρίση, που επιδείνωσε δραματικά τις συνθήκες της αγοράς, είχε σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να αντιμετωπίσουν τεράστιες καθημερινές δυσκολίες τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση των προϊόντων τους.

Εξαιτίας των παραπάνω, σε κάποιους από αυτούς, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι, ενώ τηρούσαν το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεων τους, όπως αυτές απορρέουν από τις σχετικές αποφάσεις έγκρισης (μόνιμη κατοικία, υποβολή κατ’ έτος ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης και φορολογικής δήλωσης, εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες, εγγραφή στον ΟΓΑ ως κύριο ταμείο ασφάλισης, απόκτηση επαρκής επαγγελματικής ικανότητας, με την παρακολούθηση μαθημάτων διάρκειας 150 ωρών, απόκτηση άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης κλπ) για μόνο μία χρονιά δεν επιτεύχθηκαν στο ακέραιο οι στόχοι που περιγράφονταν στο Επιχειρηματικό Σχέδιο και αποτελούσαν συμβατική υποχρέωση του δικαιούχου, με αποτέλεσμα να καλούνται να επιστρέψουν το ποσό που τους έχει καταβληθεί, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σχεδόν αδύνατη η καταβολή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των περιπτώσεων που σας αναφέρω, είναι και θα παραμείνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κυρίως σε ορεινές περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του πληθυσμού στις περιοχές αυτές, που δυστυχώς μέρα με τη μέρα ερημώνουν.

Θεωρώντας ότι έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος του Μέτρου που αποτελεί η εγκατάσταση πραγματικών νέων αγροτών στις περιπτώσεις που σας αναφέρω και δεδομένων των αδικιών αλλά και των δυσκολιών που αναγκάστηκαν και αναγκάζονται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, παρακαλώ όπως επανεξεταστούν οι περιπτώσεις αυτές, ξεφεύγοντας από τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και εξετάζοντας την ουσία και το απτό αποτέλεσμα, μέσω κάποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας σας».

Όλη η επικαιρότητα