Ηλεία Υγεία

Γιάννης Καρβέλης: «Το εμβόλιο αποτελεί το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη ο πιλοτικός εμβολιασμός στην 6η Υ.ΠΕ- Ταχύτατες οι προετοιμασίες στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ της Ηλείας

Με την έγκριση και διανομή του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού πέντε ημέρες πριν από την εκπνοή του 2020.

Το εμβόλιο έρχεται να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό την αόρατη απειλή που ταλανίζει την υφήλιο από την αρχή του 2020 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ νοσούν εκατομμύρια.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών και των Ιωαννίνων σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπου την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι εμβολιασμοί του προσωπικού υγείας και των δύο αυτών μονάδων και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Από τις 4 έως τις 20 Ιανουαρίου 2021 θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ιδρυμάτων υγείας και από τις 21 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πρώτα στις ευπαθείς ομάδες και τις δομές φιλοξενίας και σταδιακά στους πολίτες.

Στα εμβολιαστικά κέντρα θα προσέρχονται με SMS που θα έχουν λάβει μετά από ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης ή φαρμακείων στο οποίο θα αναφέρει την ημερομηνία της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Στα κέντρα θα δίνουν ένα ιατρικό ιστορικό, θα εμβολιάζονται και θα παραμένουν για λίγη ακόμη ώρα μετά τον εμβολιασμό.

Γιάννης Καρβέλης: «Το εμβόλιο αποτελεί το βασικότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια που ανήκει και ο νομός Ηλείας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων των ιδρυμάτων υγείας που θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο για τη φύλαξη του εμβολίου αλλά και των χώρων που θα εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Γιάννης Καρβέλης με δηλώσεις του στην εφημ. «Πατρίς» αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο αποτελεί το βασικό μας όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τώρα εφαρμόσαμε τα θεραπευτικά μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί και με τη χρήση του εμβολίου ενισχύεται δραστικά η αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι υπηρεσίες υγείας προετοιμάζονται έτσι ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία του εμβολιασμού».

 

Στόχος των επιδημιολόγων είναι να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού για να διευκολυνθεί η ανοσία της αγέλης   

 

Τα εμβόλια προστατεύουν και σώζουν ζωές

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από λοιμώδη νοσήματα, έτσι ασθένειες του παρελθόντος που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους έχουν εξαφανιστεί. Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό εναντίον των μικροβίων έτσι ώστε ο οργανισμός να αντισταθεί όταν έρθει ξανά σε επαφή μαζί τους… Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε έναν δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου του πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.Έτσι, είναι ευεργετικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών, προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές. Επιθυμία των επιδημιολόγων είναι να εμβολιαστεί έστω το 50% του πληθυσμού για να διευκολυνθεί η ανοσία της αγέλης και να σταματήσει η μετάδοση του ιού για να επανέλθει η κοινωνία στους κανονικούς της ρυθμούς.

Έφη Αβιζιώτη: «Καμία ανησυχία, διαφορετικά δεν θα χορηγούνταν»  

Τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον ιό, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα μολυνθεί καθόλου. Η φαρμακοποιός κ. Έφη Αβιζιώτη αναφέρθηκε στο επίκαιρο αυτό θέμα και στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και εξηγεί όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε: «Κάποιοι άνθρωποι δείχνουν δυσπιστία ως προς την αξιοπιστία του εμβολίου κι αυτό γιατί βγήκε γρήγορα στην αγορά. Φυσικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διαφορετικά δεν θα ξεκινούσε η χορήγησή του. Ένα φάρμακο για να εγκριθεί από τον ΕΟΦ και να βγει στην αγορά απαιτεί μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία έρευνας που διαρκεί περίπου 2 έως 5 χρόνια. Με τον covid-19 όμως τα πράγματα έτρεξαν πολύ γρήγορα εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης. Τα κράτη χρηματοδότησαν έγκαιρα τις εταιρείες ερευνών και δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις κλινικές μελέτες για τη δοκιμασία του εμβολίου με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εκτιμήσουν την εξέλιξη και τις παρενέργειες πιο γρήγορα. Τα εμβόλια είναι αξιόπιστα γύρω στο 90% και επειδή φυλάσσονται σε ιδιαίτερες συνθήκες -70 °C ο εμβολιασμός θα γίνει στα κέντρα σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη να διαφέρει από την πρώτη 3 με 4 εβδομάδες».

Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται η έγκριση του δεύτερου εμβολίου

Ήδη 9.750 εμβόλια βρίσκονται στην Ελλάδα και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει ακόμη 420.000 δόσεις  και υπολογίζεται ως το τέλος Μαρτίου η χώρα να έχει εξασφαλίσει ακόμη 1.665.550 δόσεις. Ο αρχικός  προγραμματισμός και διανομή των εμβολίων ενδέχεται να τροποποιηθεί από τη διαθεσιμότητα των δόσεων καθώς το εμβόλιο της Moderna, αναμένεται να εγκριθεί από τον Ε.Ο.Φ στις 6 Ιανουαρίου.

Όλη η επικαιρότητα