Ηλεία Συνεντεύξεις

Γιάννης Κορίζης: Η μουσική είναι θεραπευτική για το μυαλό και την ψυχή μας

Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Κορίζης είναι ένας ταλαντούχος νέος με σπουδές στη μουσική, με ωραίες συνεργασίες και με οικογενειακή μουσική «ρίζα» και κατά την ταπεινή μου άποψη προικισμένος με μια τόσο ιδιαίτερη φωνή.

Μια φωνή που αν την ακούσεις, σίγουρα τυπώνεται στη μνήμη σου. Με τη μουσική ασχολείται από πολύ μικρός, με πρώτο live στα 13 και με πρώτο album τα “Καράβια χάρτινα” το Μάρτιο του 2017 από το Ogdoo Music Group, στο οποίο συμμετείχε ο Μίλτος Πασχαλίδης. Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησαν οι “Οι φάροι”, τραγούδι που είπε μαζί με τον Μανώλη Μητσιά.

Με καταγωγή από τον Πύργο ο Γιάννης Κορίζης είναι ο πρωτότοκος γιος του καθηγητή Φυσικής , Δημήτρη Κορίζη και της Δικηγόρου Μαρίας Σπηλιοπούλου, έχει έναν αδερφό τον Παναγιώτη, μαθητή Λυκείου και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στη συζήτησή μας που ακολουθεί αναφέρεται στη σχέση του με το Μίκη Θεοδωράκη, στο πώς δέχτηκαν οι γονείς του την απόφασή του να ασχοληθεί με τη μουσική, στα talent show, στο πώς βλέπει τον εαυτό του μετά από 10 χρόνια και σε άλλα πολλά ..

 

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική ;

Η μουσική ήρθε και με βρήκε νομίζω, ήταν γραφτό! Οι μουσικές, οι στίχοι, τα τραγούδια του πατέρα μου, η κλασική παιδεία της μητέρας μου στο πιάνο, μπορώ να πω ότι με καθόρισαν σημαντικά!

Τί σημαίνει η μουσική για εσένα ;

Η μουσική είναι το καταφύγιό μου, η χαρά μου, και φυσικά είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μου με τον κόσμο!!

Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που είπες σε κοινό.; Θυμάσαι συναισθήματα ;

Ήταν ο ‘’Τσάμικος’’  του Μάνου Χατζηδάκη και του Νίκου Γκάτσου σε μια σχολική γιορτή. Ήμουν  8 χρονών και θυμάμαι την λαχτάρα και την αγωνία που είχα! Τελικά όλα πήγαν καλά και άρχισε ωραία αυτή η μουσική διαδρομή.

Η φωνή σου είναι χαρακτηριστική…

Ευχαριστώ πολύ! Εδώ και πολλά χρόνια κάνω μαθήματα φωνητικής και με έχουν

βοηθήσει σημαντικά. Βέβαια την φωνή μου την ‘’δουλεύω και την ανακαλύπτω’’ κάθε μέρα και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και του πάθους για την τέχνη μου! Με την φωνή μου δείχνω την ψυχή μου!

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με το Μανώλη Μητσιά και το Μίλτο Πασχαλίδη ;

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά. Και οι δύο πίστεψαν σε αυτά που κάνουμε και θέλησαν να συνεργαστούμε και να τραγουδήσουμε μαζί. Ο Μίλτος Πασχαλίδης συμμετείχε στο album μου ‘’Καράβια χάρτινα’’ και εκτός από την καλλιτεχνική σχέση μας συνδέει και φιλία! Με τον Μανώλη Μητσιά συνεργαστήκαμε πρόσφατα και κυκλοφορήσαμε σε ντουέτο τους ‘’Φάρους’’ μας, που έχουν αγαπηθεί πολύ!

Μίκης Θεοδωράκης, ‘’Μενεξεδένια τα βουνά’’.Τί σημαίνει να σου εμπιστεύεται τραγούδι αυτός ο άνθρωπος ;

Είναι ευλογία και όνειρο που είχα από μικρός. Ξέρετε, ο Μίκης, όταν πέρασε από τον Πύργο την περίοδο 1938-1939, έμενε στο πατρικό μου σπίτι.  Όπως καταλαβαίνετε η σχέση μου μαζί του αρχίζει από πολύ παλιά! Τον έχω συναντήσει δύο φορές στο σπίτι του, έχουμε συζητήσει για πολλά θέματα, έχω μάθει πολλά πράγματα από τις κουβέντες μας και η εικόνα που είχα αρχικά για εκείνον όταν τον συνάντησα και τον γνώρισα, δεν αλλοιώθηκε, δεν τον απομυθοποίησα! Είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, έχει παράξει σπουδαίο έργο, και θα τον τραγουδάμε για πάντα !

Με ποια μουσικά πρότυπα μεγάλωσες ;

Από μικρός άκουγα τα πάντα. Από Μίκη Θεοδωράκη μέχρι Michael Jackson.Έχω επηρεαστεί από πολλά είδη και θεωρώ ότι με έχουν επηρεάσει στον τρόπο της μουσικής γραφής μου.

Οι γονείς σου πώς δέχτηκαν την επιθυμία σου να ασχοληθείς με τη μουσική ;

Δεν ήταν και τόσο δύσκολο(γέλια) καθώς και οι δύο έχουν ασχοληθεί με την

Μουσική. Με τον πατέρα μου συνεργαζόμαστε από την αρχή και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε.

Η μουσική έχει θετική επίδραση στα προβλήματα του ανθρώπου;

Η μουσική πάντα ηρεμεί, είναι ο τρόπος να ταξιδέψεις σε όποιο μέρος θες, με όποιον θες.

Μέσα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο όλοι ταξιδεύουμε κι ας μη το ξέρουμε. Η μουσική μας το προσφέρει αυτό, είναι θεραπευτική για το μυαλό και την ψυχή μας!

 Θα πήγαινες σε talent show ;

Όχι, δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες. Μόνο μια εφήμερη αναγνωσιμότητα. Δεν είναι αυτός ο στόχος όμως για έναν ερμηνευτή. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κανένα θέμα με όσους πηγαίνουν στα παιχνίδια αυτά, θέμα έχω με τη φύση των παιχνιδιών. Τα talent show εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επίκεντρο τους κριτές, η μουσική και οι διαγωνιζόμενοι περνούν σε δεύτερη μοίρα και λειτουργούν απλά ως ένα μέσο για να βγει το show!

 

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από μια δεκαετία ;

Θέλω να τον φανταστώ υγιή, ευτυχισμένο και με ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν γύρω του!  Όλα τα άλλα θα έρθουν!

Υπάρχει έντεχνο τραγούδι ή σε αφήνουν αδιάφορο οι τίτλοι ;

Δεν θέλω να βάζω γενικά ταμπέλες! Έντεχνο τραγούδι είναι το καλό τραγούδι! Έντεχνο τραγούδι μπορεί να είναι και ένα λαϊκό τραγούδι ή ένα ροκ τραγούδι! Μας αρέσουν οι διαχωρισμοί στη χώρα μας και η πόλωση γύρω τους, ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε πιστεύω!

Τί ετοιμάζεις καλλιτεχνικά ;

Ετοιμάζουμε πολλά τραγούδια και διάφορες συνεργασίες στο studio. Και ας ελπίσουμε από το καλοκαίρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια live!

Στα σχέδιά σου είναι να ασχοληθείς με την Οικονομική επιστήμη που έχεις σπουδάσει ή βλέπεις να σε κερδίζει η μουσική ;

Κανείς δε ξέρει. Αγαπώ και τα δύο. Προσπαθώ να βελτιώνομαι κάθε μέρα και στα δύο. Αν μπορέσω να βιοποριστώ μέσα από την τέχνη μου θα είμαι χαρούμενος!

Όλη η επικαιρότητα