Ηλεία Πολιτική

Γιάννης Κουτσούκος: Το κάμπινγκ της Κουρούτας ανήκει στο λαό του Δήμου Ήλιδας – Μπορεί και πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο

Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, όλες οι προσπάθειες – όσων και όπως προσπάθησαν – για να παραχωρηθεί το Κάμπινγκ της Κουρούτας στο Δήμο Ήλιδας κατέστησαν ατελέσφορες και ενδεχόμενα, σε πολύ σύντομο χρόνο θα βρεθούμε θεατές της διαγωνιστικής διαδικασίας της ΕΤΑΔ για την αξιοποίησή του από ιδιώτη επενδυτή.

Όμως, η αποξένωση του Κάμπινγκ από το Δήμο Ήλιδας θα αποβεί τελικά σε βάρος των πολιτών και των δικαιωμάτων τους, αλλά και της καλώς εννοούμενης ανάπτυξης, με τις πολλαπλές δράσεις αναπτυξιακού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ο Δήμος, με συνεργασία και ιδιωτών, όπου είναι απαραίτητο.

Προσπάθησα επανειλημμένα, την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, να εκμεταλλευτώ διατάξεις Νομοσχεδίων που παραχωρούσαν ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου σε Δήμους (Ν. 4474/2017, Ν. 4484/2017, Ν. 4607/2019) και κατέθεσα τρεις φορές Τροπολογία-Προσθήκη στα σχετικά άρθρα για την παραχώρηση των 76 στρεμμάτων της παραθαλάσσιας έκτασης, εντός της οποίας βρίσκεται το Κάμπινγκ, με πλήρη αιτιολόγηση και νομική αρτιότητα συνοδευόμενη με τα στοιχεία της καταγραφής του ακινήτου και το σχετικό σχεδιάγραμμα.

Οι Τροπολογίες μου, τις οποίες υποστήριξα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση με εντελώς έωλα επιχειρήματα των αρμόδιων Υπουργών, ενώ μεταξύ άλλων δεν υποστηρίχθηκαν από τους Βουλευτές της τότε πλειοψηφίας.

Ο δρόμος, όμως, για την παραχώρηση του Κάμπινγκ Κουρούτας είναι αυτός που περιέγραψα με τις συγκεκριμένες Τροπολογίες, σχετικές απόλυτα με τις διατάξεις των Νομοσχεδίων που παραχωρούσαν ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου σε μια σειρά από Δήμους.

Το γεγονός επίσης, ότι η ΕΤΑΔ είναι πλέον θυγατρική της ΕΕΣΥΠ (του Υπερταμείου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δέσμευσε τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια) δεν αποτελεί εμπόδιο και μπορεί να ξεπεραστεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την επαναφορά του συγκεκριμένου ακινήτου στο Δημόσιο και στη συνέχεια με τη Νομοθετική Ρύθμιση που προτείνω να παραχωρηθεί στο Δήμο.

Με αυτό ακριβώς τον τρόπο, πρόσφατα με το Ν. 4690/2020 αρ.18, η παρούσα Κυβέρνηση μεταβίβασε στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας A.E.», ακίνητο που ευρίσκετο στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ και αυτό, αφού πρώτα εξέδωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1827 Β’/ 11-5-2020).

Ο δρόμος, λοιπόν, για να παραχωρηθούν τα 76 στρέμματα εντός των οποίων βρίσκεται το Κάμπινγκ στο Δήμο Ήλιδας είναι γνωστός, δεν είναι όμως ανοιχτός.

Για να ανοίξει όμως απαιτείται κοινή δράση, συνένωση δυνάμεων και φυσικά στήριξη από τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συνημμένα: 1) Τροπολογία 2.6.2017

2)Τροπολογία 26.7.2017

3)Τροπολογία 2019

Όλη η επικαιρότητα