Πολιτική

Γιάννης Τσιρώνης: Κατεπείγουσα αναγκαιότητα η πράσινη οικονομία

Συνέντευξη του Γιάννη Τσιρώνη, Πρώην υπουργός, στέλεχος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στα ΝΕΑ
Ακούστε το άρθρο

“…Πριν από 40 χρόνια, όσοι προειδοποιούσαμε για τις χωματερές θεωρούμασταν αιθεροβάμονες. Καθυστερημένα και επώδυνα αποδείχθηκε ότι το κόστος των χωματερών ξεπέρασε τα οφέλη της τακτικής «παράγω-καταναλώνω-πετάω». Η πράσινη οικονομία χρεώνει το πρόβλημα σε όσους το προκαλούν, αρχή αυτονόητη πλέον σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα. Δυστυχώς τα δύσκολα έπονται: 700 δισ. ευρώ, μέχρι το 2100, θα κοστίσει στην Ελλάδα η κλιματική κρίση, σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ποσόν διπλάσιο από το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος. Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν; Οι φορολογούμενοι; Αν η ΕΕ χρεώσει το κόστος στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, ποιος θα τις εμποδίσει να μετακομίσουν σε τρίτες χώρες με ευνοϊκότερους όρους; Θα γλιτώσει η Ελλάδα από την κλιματική κρίση εάν μια χαλυβουργία μετεγκατασταθεί στην Τουρκία; Το φαινόμενο αποκαλείται carbon leakage και χωρίς παγκόσμιες συμφωνίες δεν αντιμετωπίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η προσαρμογή μικροοργανισμών στην κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περισσότερες πανδημίες. Ποιος θα πληρώσει το κόστος;…”

Διαβάστε στα ΝΕΑ το άρθρο του Γιάννη Τσιρώνη για την Πράσινη Οικονομία. Ευχαριστούμε θερμά τα Νέα για τη φιλοξενία.

Όλη η επικαιρότητα