Ηλεία

Γιώργος Αλικάκος :Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία από 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου

Ακούστε το άρθρο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή παιδεία – Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής τους Υ.ΠΑΙ.Θ. από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργου Αλικάκου:

«Η Ολυμπιακή Παιδεία είναι η μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις Ολυμπιακές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού. Ο αθλητισμός, είναι φιλοσοφία ζωής και μέσω αυτής οι νέοι και οι νέεςμπορούν να αλλάξουν στάση ζωής, νοοτροπία και φιλοσοφία.

Γιατί μόνο μέσα από την παιδεία, μπορούμε να καταφέρουμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο που βασίζεται σε ιδανικά και αξίες και μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Η «Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία» θέλουμε να είναι η γιορτή του Ολυμπισμού και των αξιών, που θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ενστερνιστούν τα Ολυμπιακά ιδεώδη και να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα και το υποστηρίζει και εύχομαι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στην «Ολυμπιακή Εβδομάδα» να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να εμπνευστούν από τις αξίες που αντιπροσωπεύει».

Η Επικεφαλής του Γραφείου ΕΘΝ.Ο.Α. Αρχαίας Ολυμπίας και Αντιδήμαρχος στον ομώνυμο Δήμο, κα Ρόη Αντωνοπούλου, σημείωσε: «Από το 2017 έχει ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια – από την EOE, την ΕΘΝ.Ο.Α. και το Δήμο μας –  να επανενταχθεί το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο στα σχολεία, αρχικά της Ηλείας, και της υπόλοιπης Ελλάδος, εν γένει. Φέτος, αυτή η προσπάθεια αποκτά σάρκα και οστά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας. Θα έχουμε τη χαρά να δούμε τους μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδος να απολαμβάνουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της μίας εβδομάδος συνεχούς ενασχόλησης με τον Ολυμπισμό με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η Ολυμπιακή Εβδομάδα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες ομάδες μαθητών/τριων 6-12 ετών και 13 έως 15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και θα υλοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών θα είναι:

-Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

-Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

-Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004

-Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα

-Ολυμπιακή εβδομάδα – Οδηγίες

Βασική προτεραιότητα δίνεται στην ενσωμάτωση του Ολυμπισμού, στην εδραίωση καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.

Οι Σχολικές μονάδες ή τα τμήματα των τάξεων μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν όποιο μέρος από τις προτεινόμενες ενότητες επιθυμούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας, είναι σημαντικό να διοργανωθούν παράλληλα, αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες εντός των Σχολικών μονάδων, για να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες ανά τμήμα ή ανά τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι, μικρά πρωταθλήματα, αγωνιστικές δραστηριότητες, προσομοίωση αθλημάτων, η βιωματικές δράσεις που κρίνουν κατάλληλες οι εκπαιδευτικοί για τη βέλτιστη παρακίνηση των μαθητών/τριων.

Παροτρύνουμε όλες τις Σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ολυμπιακή εβδομάδα, να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες τους, να γνωρίσουν τις αρχές, τις αξίες και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού και να συμμετέχουν σε όσες περισσότερες δράσεις επιθυμούν.

Τα σχολεία, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, στην ιστοσελίδα της ΕΘΝΟΑ www.hoa.org.gr ακολουθώντας τις οδηγίες που θα αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Στη δήλωση θα αναφέρεται το σχολείο, η βαθμίδα εκπαίδευσης, το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου εκπαιδευτικού για επικοινωνία, το τηλέφωνο, η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου, και ο αριθμός των μαθητών/τριών.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες, σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2106878912 και 2106878815 και στο email: hoa@ethnoa.org ή dpanagopoulou@ethnoa.org.

Όλη η επικαιρότητα