Olympia Forum

Γιώργος Κρεμλής στο Olympia Forum Ι: «Ετοιμάζεται οδικός χάρτης κυκλικής οικονομίας»

Ακούστε το άρθρο

Ο κύριος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Κυκλικής Οικονομίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η συνεργασία των περιφερειών της Ευρώπης καθώς και το βάρος που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι «Οι δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να είναι γνώστες των υποχρεώσεων που υπάρχουν έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν όλα τα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους προσφέρονται».

Συμπλήρωσε πως «Στο πλαίσιο του ταμείου Ανάκαμψης και Υποστήριξης είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι ανάγκες σε περιφερειακό επίπεδο και τοπικό επίπεδο και να εκφραστούν μέσω της κεντρικής στρατηγικής για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λέγοντας πως «Η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει να εξειδικευθεί με σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν και για την κυκλική οικονομία που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας και (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έχει πρώτους στόχους την πράσινη μεγέθυνση και την γαλάζια οικονομία».

Αποκάλυψε δε πως «Ως επιστέγασμα των δύο αυτών πυλώνων, αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται οδικός χάρτης κυκλικής οικονομίας για την Ελλάδα που πρέπει να ενσωματώσει το στάδιο δράσης που έχει εκπονηθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να αναπτυχθεί σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο δήμων».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Olympia Forum Ι: Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Όλη η επικαιρότητα