Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το μήνυμα για τον εμβολιασμό με γελοιογραφία του 19ου αιώνα

Ακούστε το άρθρο

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης θυμίζει πως η φοβία και οι υπερβολικές αντιδράσεις μερίδας της κοινής γνώμης απέναντι στην ιατρική δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, επιχειρεί με μια βρετανική γελοιογραφία άλλης εποχής να καταδείξει πως ο φόνος, αλλά και οι παρανοϊκοί ιδεασμοί γύρω από τα εμβόλια δεν είναι πρωτοφανής υπόθεση της εποχής μας.

Την ώρα που παγκοσμίως εντείνονται οι προσπάθειες για επιτάχυνση των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης θυμίζει πως η φοβία και οι υπερβολικές αντιδράσεις μερίδας της κοινής γνώμης απέναντι στην ιατρική δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Οι παρανοϊκοί ιδεασμοί για τον εμβολιασμό είναι τόσο παλιοί όσο τα εμβόλια.

Αυτή η (ευρέως γνωστή) γελοιογραφία από το 1802 αποτυπώνει το πώς ο δαμαλισμός (δλδ ο εμβολιασμός με τον συγγενικό στην ευλογιά ιό της δαμαλίτιδας που προσβάλει της αγελάδες και προστατεύει από τον ιό της ευλογιάς) είχε εξάψει την φαντασία του κόσμου για παραμορφωτικές παρενέργειες.

Επειδή το εμβόλιο λοιπόν παρασκευαζόταν από ιό που μολύνει αγελάδες, οι ιδεασμοί έλεγαν για αγελαδόμορφες παραμορφώσεις.

200 χρόνια αργότερα ο ιός έχει εκριζωθεί χωρίς να υπάρχουν αγελαδόμορφοι άνθρωποι.

Μία θεωρία λέει ότι οι παρανοϊκοί αυτοί ιδεασμοί προκύπτουν από την ανάγκη να εκλογικευθεί ο φόβος που φυσικά προκύπτει από την ιατρική πράξη. Είναι πιθανώς μία ψυχολογική “άμυνα” απέναντι στον φυσικό φόβο της ιατρικής παρέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι νέο φαινόμενο…».

Πηγή: newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα