Categories: LifestyleSmile

Γλυκά Νερά: Αντιδράσεις για την ανάρτηση της Χρυσηίδας Δημουλίδου υπέρ του δολοφόνου

Share

Σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανάρτηση της συγγραφέως για τον καθ’ ομολογίαν δράστη Μπάμπη Αναγνωστόπουλο και την Καρολάιν – «Δεν είχε προσχεδιάσει τον φόνο της» – Αμφισβητεί ότι το έγκλημα ήταν ειδεχθές

Ολίγον από ψυχολογία, ολίγον από ανακριτική, ολίγον από εγκληματολογία, ολίγον από ΕΣΡ και -γενικώς – ολίγον απ’ όλα περιλαμβάνει το πόρισμα της γνωστής συγγραφέως best seller Χρυσηίδας Δημουλίδου, που θέλησε να ασχοληθεί με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Και προφανώς θεωρώντας εαυτόν ειδική να αντιληφθεί τις πλέον λεπτές αποχρώσεις των όσων συνέβησαν στη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, απεφάνθη με βαρύτητα «δικαστή»: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «δεν πιστεύω πως είχε προσχεδιάσει τον φόνο της (…) και πως όλα έγιναν σε μια στιγμή έντασης, θυμού, κούρασης και μεγάλης ανασφάλειας που του δημιουργούσαν οι απειλές της πως θέλει να χωρίσουν και ίσως τον εγκατέλειπε». Γιατί λίγο αργότερα, επιρρίπτει ευθύνες στο… θύμα.

Σε μια μακροσκελέστατη ανάρτησή της στο Facebook, άνω των 1.500 λέξεων, που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις για το περιεχόμενό της, η κυρία Δημουλίδου σκιαγραφεί το κατ’ αυτήν ψυχογράφημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με τρόπο που παραπέμπει σε κάποιον από τους λαμπρούς πρίγκιπες των δικών της μυθιστορημάτων, παρά στη δικογραφία. «Ωριμότερος και πατέρας», ο καθ’ ομολογίαν δράστης «άρχισε να φοβάται πως θα τον εγκαταλείψει», προκαλώντας του στρες. «Ήθελε να έχει κι εκείνος την ηρεμία του πλάι σε μια γυναίκα που θα του πρόσφερε γαλήνη, στήριξη και όχι γκρίνια και αμφιβολίες», έγραψε, εισπράττοντας μάλλον ειρωνεία από τους -όχι και τόσο – θαυμαστές της. Γιατί προφανώς, όποιο ζευγάρι δεν έχει γαλήνη, ηρεμία και στήριξη, η λύση είναι ο θάνατος, ειδικά αν για τις γκρίνιες και τις αμφιβολίες, αιτία είναι η γυναίκα. Καθόλου σεξιστικό…

Η Καρολάιν, οι influencers και το… Instagram

Τι έγινε όμως κατά την κυρία Δημουλίδου; «Τα πράγματα είναι απλά και όχι τόσο πολύπλοκα όσο τα παρουσιάζουν», ξεκαθάρισε, προσπαθώντας να επαναφέρει στην τάξη όλους όσοι μίλησαν το τελευταίο διάστημα, ακόμη και επιστήμονες. Στην τελική τι ξέρουν αυτοί και μιλάνε (sic);

Για την κυρία Δημουλίδου, η 20χρονη Καρολάιν εκδήλωσε περίεργη συμπεριφορά, απότοκο της επιλόχειας κατάθλιψης αλλά και της ανετοιμότητάς της να αναλάβει «τα «βάρη» του έγγαμου βίου και της μητρότητας που για εκείνη, ως τότε, είχαν χρώμα “ροζ”».

Η κυρία Δημουλίδου προσπαθεί να σκιαγραφήσει την καθημερινότητα της 18χρονης Καρολάιν μετά τον γάμο της. Τοποθετεί την Καρολάιν σε έναν μάλλον άχαρο ρόλο μιας νοικοκυράς με υποχρεώσεις, από την οποία έλειπε το στοιχείο του… «χαρωπού». Κι εκεί έρχονται οι… σειρήνες των social media. «Προφανώς την ώρα που ο σύζυγος απουσίαζε και το μωρό κοιμόταν εκείνη βρισκόταν στα social media ή το internet παρακολουθώντας τις ζωές άλλων γυναικών που φαινόταν να περνούν υπέροχα μέσα από τα ταξίδια τους, τις δραστηριότητες τους και αν ήταν influencers τις προτάσεις τους για μόδα μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες τους στο instagram», γράφει η κυρία Δημουλίδου, αφήνοντας άναυδο ακόμη και τον πιο θερμό θαυμαστή της.

Η… ετυμηγορία για το «ειδεχθές έγκλημα»

Αναλύοντας τον γάμο του καθ’ ομολογίαν δράστη Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με την 20χρονης Καρολάιν, η συγγραφέας best seller προχωρά και σε δικανική κρίση: «Όλα έγιναν σε μια στιγμή έντασης, θυμού, κούρασης και μεγάλης ανασφάλειας που του δημιουργούσαν οι απειλές της».

Κι όχι μόνον η συγγραφέας αποφαίνεται επί του κρίσιμου στοιχείου της προμελέτης ή μη, αλλά προχωρά και στην εξήγηση της μετέπειτα συμπεριφοράς του. «Αντιλαμβανόμενος τι έκανε, δημιούργησε ένα επιπόλαιο σκηνικό για να μη φυλακιστεί και μείνει, όπως είπε, η κόρη του δίχως έστω τον ένα γονέα», εξήγησε. Όλα καλά και όλα ανθηρά (όχι).

Όσο για τον φόνο; Για την ίδια δεν πρόκειται για «ειδεχθές έγκλημα», σε αντίθεση με όσα έχουν πει ανακριτικές και αστυνομικές αρχές. «Πρόκειται για πνιγμό με μαξιλάρι, ούτε καν στραγγαλισμό», λέει η κυρία Δημουλίδου, σκεφτόμενη πιθανώς να κάνει στροφή προς το αστυνομικό μυθιστόρημα. Άλλωστε όλα κατά την ίδια είναι ξεκάθαρα: «Είναι ένα έγκλημα που έγινε σε κατάσταση ψυχικής φόρτισης, κοινώς θόλωσε το μυαλό, κάτω από συνεχόμενες καθημερινές εντάσεις. Πιστεύω πως δεν ήθελε να τη σκοτώσει, ούτε να στερηθεί το παιδί τους τη μητέρα του κι εκείνον», γράφει η κυρία Δημουλίδου .

Οι αντιδράσεις στα social media


Η ανάλυσή της, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο για τη θετική προσέγγισή της στον θύτη, όσο και για τις αρνητικές αιχμές της προς το θύμα, ενώ δεν έλειψαν αυτοί που μίλησαν για σεξιστική προσέγγιση.

Κοινή ήταν η παραδοχή ότι συμπεριφορές όπως η γκρίνια, η προσβολή, κλπ δεν αποτελούν αιτίες για να σκοτώσεις κάποιον, ούτε καν ως άμυνα. Την υπερασπιστική γραμμή της κυρίας Δημουλίδου ούτε ο καθ’ ομολογίαν δράστης δεν τόλμησε να τη σκεφτεί.

Και βέβαια, ο πνιγμός με ένα μαξιλάρι επί πέντε ολόκληρα λεπτά μπορεί να μην παραπέμπει σε ταινίες θρίλερ με σπλάτερ σκηνές, τις οποίες αλλά έγκλημα ανθρωποκτονίας γυναίκας από τον σύζυγό της (γυναικοκτονία) με… τακτ και ευγένεια -πώς να το κάνουμε – δεν υπάρχει.